Moja makieta TT - FASLER

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
FASLER
Kontakt:

Re: Moja makieta TT - FASLER

Post autor: FASLER »

Szanowni koledzy mam jedno pytanie, koło magazynu mam zamiar zrobić parking i drogę dojazdową z trylinki, czy ktoś wie gdzie można kupić trylinkę w skali TT.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

FASLER pisze:Jeśli chodzi o tory, owszem doradzano mi wymianę na modelowe i słusznie ja również odradzam wykorzystywanie u-rurek jednak zdecydowałem o pozostaniu przy torowisku BTTB ponieważ sam nie wiedziałem czy coś z tego będzie.
I efekt (przynajmniej na zdjęciach) jest rewelacyjny :idea: Pamiętaj że nawet mały "tort" dobrze zrobiony może być kiedyś elementem większej konstrukcji lub uzupełnieniem drugiej. ;) Dlatego proponuje z uporem maniaka tory modelowe, w tym przypadku warto !!
Ostatnio zmieniony 10 sie 2011, 19:59 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
FASLER
Kontakt:

Witam

Po pierwsze w żadnym wypadku nie czuję się atakowany, rzeczywiście maciej_kolej ma rację ujednolicenie taboru powoduje większy realizm, ja osobiście staram się zbierać - na tyle na ile pozwalają finanse - zarówno tabor PKP jak i DB.

Jeśli chodzi o tory, owszem doradzano mi wymianę na modelowe i słusznie ja również odradzam wykorzystywanie u-rurek jednak zdecydowałem o pozostaniu przy torowisku BTTB ponieważ sam nie wiedziałem czy coś z tego będzie. Jak już wspominałem to mój pierwszy kontakt z modelarstwem kolejowym i to co robię traktuję bardziej jako pole do nauki nowych metod modelarskich. Chciałem zbudować makietę do zabawy w domu wraz z synem i dla własnej satysfakcji, bo przecież to i dobra zabawa moim zdaniem jest tutaj najważniejsze. Równolegle mam zamiar zacząć tworzyć moduły tym razem na torach modelowych :D .

Jeśli chodzi o dojazd do drogi, są to wycinane laserowo z kartonu płyty betonowe, kupione niegdyś na Allegro.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
maciejh76
Kontakt:

Post autor: maciejh76 »

A ja poproszę o uchylenie rąbka tajemnicy ;) z czego Kolega wykonał utwardzenie bocznej drogi (w postaci płyt betonowych), które dochodzi do drogi asfaltowej? Miejsce to jest dobrze widoczne na jednej z fotek z Ziłem i przejazdem kolejowym :D

Maciej
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Widzę że tory rurkowe nadal utrzymujesz, pisaliśmy na początku o tym ;) Szkoda.
Klimacik jeśli chodzi o otoczenie fajny, tabor natomiast :roll: ?? Albo PKP albo DB :lol:
FASLER
Kontakt:

Kilka nowych fotek, tym razem budowa przeniosła się w okolice dworca kolejowego, powstaje magazyn przy bocznicy, rozbudowie podlega trakcja oraz sygnalizacja.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Post autor: Scio »

Przydało by się spatynować trochę te ziły :roll: No chyba, że są takie wypucowane, bo towarzysz Gierek będzie przejeżdżał :mrgreen:
Generalnie makieta bardzo mi się podoba.
FASLER
Kontakt:

Kilka nowości na makiecie, małe pole, kawałek łąki, powoli kończony jest przejazd kolejowy z ogromnym naciskiem na powoli :D
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 18 maja 2011, 19:26 przez FASLER, łącznie zmieniany 2 razy.
FASLER
Kontakt:

Zastanawiałem się nad basztą lub wierzą widokową ale to jeszcze odległa przyszłość.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

A zameczek, albo ruiny na szczycie ?? Taka budowla górująca nad wioską ładnie wygląda.
FASLER
Kontakt:

Planuję zrobić jeszcze klika wzniesień z czego najwyższe będzie w pobliżu wiaduktu. Tak więc tory będą delikatnie trawersować wzniesienia tworząc drugą pętlę a dworzec będzie znajdował się w takiej dolince pomiędzy wzniesieniami. Na wzniesieniach wiejska zabudowa, odrobinę pól uprawnych, lasy, być może imitacja wyciągu krzesełkowego.... :D
Awatar użytkownika
Jacula
Kontakt:

Post autor: Jacula »

Ładny klimat makiety się robi. Nawet to, że są stare tory, nie razi. Co będzie po prawej stronie makiety, przed dworcem? Tam jest jeszcze tyle pustego terenu?
FASLER
Kontakt:

Poniżej jeszcze ogólny widok na makietę tym razem z innej perspektywy niż poprzednio.
Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 08 lut 2011, 21:08 przez FASLER, łącznie zmieniany 1 raz.
FASLER
Kontakt:

Murkiem oporowym autentycznie nie ma co się chwalić ale to moje początki jakieś 1,5 roku temu i czeka na opracowanie metody w jaki sposób i czym go zastąpić.
Awatar użytkownika
Zbyszek Zajner
Kontakt:

Post autor: Zbyszek Zajner »

Jestem pod wrażeniem Twoich skałek. Brawo. Mam tylko jedno ale.. ten murek oporowy na ostatnim zdjęciu wyglądałby lepiej jakbyś zastosował coś profilowanego (np płytki Auhagena z imitacją kamienia http://auhagen.de/inhalt/cms/front_cont ... _pid=19304) i to patynował. Ot, moje skromne zdanie. Ale całość bardzo sympatycznie zaprasza do jazdy taborem. Pozdrawiam, Zbyszek Zajner
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”