Gniazdo PluX12 (NEM 658) w nowych Tillig'ach

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Awatar użytkownika
adikol
Kontakt:

Re: Gniazdo PluX12 (NEM 658) w nowych Tillig'ach

Post autor: adikol »

A przełączyłeś na listwie lewy "zworek" jak pokazano w instrukcji?
Powinny wtedy świecić wszystkie światła?
Obrazek
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2011, 09:09 przez adikol, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jerzyr
Kontakt:

Post autor: Jerzyr »

Powinno być tak jak na zdjęciach powyżej.
Te 'środkowe' światła (chyba) mają troszkę inną barwę.
U mnie się nie włączają. Mam tylko zimne białe (zewnętrzne), Te bliżej środka się nie palą.
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2011, 09:08 przez Jerzyr, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Jerzyr pisze:... jedyne co mogę zrobić dodatkowo z oświetleniem to gasić i zapalać białe (zimne) i czerwone światła.
Powinno być tak jak na zdjęciach powyżej.
Te 'środkowe' światła (chyba) mają troszkę inną barwę.
makieciarz
Kontakt:

Post autor: makieciarz »

Ciepłe/zimne ?? Może krótkie/długie miało być?
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2011, 08:06 przez makieciarz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jerzyr
Kontakt:

Post autor: Jerzyr »

AMC pisze:W przypadku zasilania analogowego zapalają się tylko światła białe zimne i czerwone. W przypadku założenia dedykowanego dekodera PluX12 mamy możliwość wyłączenia oświetlenia z każdej strony osobno, oraz możemy zapalić światła białe - ciepłe. Zdjęcia wykonane w lokomotywie z założonym dekoderem PluX12.
Czy ktoś z kolegów podpowie mi jak przełączać w tej lokomotywie światła białe ciepłe/zimne. Zainstalowałem dedykowany dekoder PluX12 i jedyne co mogę zrobić dodatkowo z oświetleniem to gasić i zapalać białe (zimne) i czerwone światła.
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2011, 08:06 przez Jerzyr, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Post autor: miano »

Mi wyszło że w drugim rzędzie na dole (tak jak w instrukcji podają)
Michał
Kontakt:

Post autor: Michał »

Witam
ArturSchŁ pisze:Brak oznaczeń na gnieździe i płytce, gdzie jest pin "1" spowodowało, że wypróbowałem wszystkie możliwe sposoby włożenia dekodera (Kuehn N025-P) zanim trafiłem na ten właściwy, ostatni, sposób.
Własnie rozebrałem Przewozy Regionalne, wyjąłem zaślepkę analogową, prośba o podpowiedź gdzie jest pin 1.
Ostatnio zmieniony 08 sie 2011, 22:24 przez Michał, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Post autor: miano »

Dodam że w BR 189 można wpiąć dekoder NEM 651 także z pinami prostymi "od tyłu" czyli umieszczając go w miejscu przewidzianym na głośnik - trzeba jednak delikatnie go podgiąć i zabezpieczyć płytkę dekodera od strony przekładni wózka.
Michał
Kontakt:

Post autor: Michał »

Witam.
Dzięki za wyczerpującą informację.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Gniazdo PluX12 (NEM 658) w nowych Tillig'ach

Post autor: ArturSchŁ »

Michał pisze:...dostałem paczkę z tą lokomotywą (Przewozy Regionalne), nie miałem czasu się jej przyjrzeć, ale zastanawiałem sie jaki dekoder do niej kupić (gniazdo plux12).
Po kolei.
Standard NEM658 opisano w dokumencie: "Elektrische Schnittstelle Standard PluX8 / 12 / 16 / 22", znajdziemy go na stronie MOROP.

Tak cwanie pomyślano układ pinów w gniazdkach, że mniejszy wchodzi w większy. :)
Okazuje się, że i dekoder z wtykiem NEM651 (dekoder mini: np Kuehn N025-P, Lenz silver/gold mini) też pasuje.
Obrazek

Jak widać na powyższym rysunku piny :
- orange -> 1
- gray -> 2
- red -> 3
- black -> 4
odpowiadają dokładnie pinom NEM651, natomiast 'white' (5) i yellow (6) powędrowały do drugiego rzędu, a w ich miejscu w rzędze pojawiły się 'F1' i 'F2'.

Nic to jednak nie przeszkadza, bo na płytce lokomotywy mamy układ, który te 2 sygnały (F1 i F2) odpowiednio interpretuje i gdy mamy mały dekoder oświetlenie działa w sposób uproszczony, czyli znany nam do tej pory.
Możliwość sterowania (piny lub kabelki) dodatkowymi funkcjami pozwala na bardziej zaawansowane sterowanie oświetleniem, tak jak to opisałem przy okazji nowej V180, lub jak to pokazano na stronie AMC w opisie 'Przewozów Regionalnych':
Obrazek Obrazek Obrazek
AMC pisze:W przypadku zasilania analogowego zapalają się tylko światła białe zimne i czerwone. W przypadku założenia dedykowanego dekodera PluX12 mamy możliwość wyłączenia oświetlenia z każdej strony osobno, oraz możemy zapalić światła białe - ciepłe. Zdjęcia wykonane w lokomotywie z założonym dekoderem PluX12.
Czemu w modelu następuje akurat zmiana światła zimne białe/ciepłe białe ...nie wiem. :/

Stosując dekoder Plux12 mamy możliwość także dodać efekty dźwiękowe bądź to z dekoderem w pełni dźwiękowym (np Loksound 4.0 Plux12) bądź z dekoderem tylko z efektem 'sygnałów' (np Tams LD-G-31) -> więcej TU.

Podsumowując do gniazda Plux12 możemy założyć następujące dekodery:
- mini NEM651,
- Plux12 jazdy,
- Plux12 dźwiękowy lub z efektem dźwiękowym,
na kabelkach wpinając lub lutując:
- mini
- standardowe 8 pin (NEM652)
- dźwiękowe 6 lub 8 pin
oczywiście ważne by dekoder zmieścił się w wolnej przestrzeni oraz należy zachować prawidłową kolejność pinów.
Ostatnio zmieniony 06 sie 2011, 16:31 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 3 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”