Pozdrawiam
Mój TT-tabor - Jacekk
Moderator: mod-Moja TT
- Jacekk
- Kontakt:
Re: Mój TT-tabor - Jacekk
A może chcesz sprzedać swój parowóz
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- jarkott
- Kontakt:
Proponuję abyś wybrał Taurusa. Model ten obecnie testuję na makiecie (własność Darka) i jestem z niego bardzo zadowolony - płynnie pomyka przez gąszcz rozjazdów rurkowych, nie wykoleja się i jest tani.
Posiadam także w swojej kolekcji BR35 (BTTB) i jestem z tego modelu zadowolony, ale nigdy on nie dorówna własnością jezdnym Taurusowi.
Jeśli miałbym kupić dzisiaj używany model BR35 za ok. 100 zł to wolałbym dorzucić drugie tyle i kupić nowego Taurusa, być zadowolony z jego jazdy a także mieć gwarancję.
Posiadam także w swojej kolekcji BR35 (BTTB) i jestem z tego modelu zadowolony, ale nigdy on nie dorówna własnością jezdnym Taurusowi.
Jeśli miałbym kupić dzisiaj używany model BR35 za ok. 100 zł to wolałbym dorzucić drugie tyle i kupić nowego Taurusa, być zadowolony z jego jazdy a także mieć gwarancję.
-
BarTTek
- Kontakt:
Jeśli masz na myśli parowozy BTTB:Jacekk pisze:To może wypiszecie mi wszystkie wady i zalety?
niska cena zakupu w porównaniu z Tilligiem
łatwość przeróbki na polskiego loka
w razie niepowodzenia z przeróbką koszty są nie wielkie
mają wartośc historyczną
co podepniesz będzie dobrze czy towar czy pasażerów (tak myślę JA więc pewnie się mylę)
trakcja (grzejące się silniki, niski uciąg, hałas, kiepskie podwozie)
brak KKS
kiepskie napisy
silnik sterczy w budce maszynisty
ciężko osiągalne w sprzedaży
wszyło fifty-fifty 50:50
popieram zdanie maćka i dodam że niektóre loki można wykorzystać w ruchu patriotycznym czego dokonuję ja i mam ndzieję że wreszcie sie to kiedyś skończy
Ostatnio zmieniony 02 sie 2006, 21:46 przez BarTTek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jacekk
- Kontakt:
Kusząca propozycja. W końcu to tylko 10 godzin jazdy pociągiem.ArturSch pisze: Zapraszam do siebie, popatrzysz, posłuchasz, zdecydujesz.
Pozdrawiam
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
No i jak myślisz, skąd się biorą opinie takie jak np Macieja: dopuszczam do ruchu krokodyla ..., a reszta jakoś stoi w gablotachJacekk pisze:Oglądając wasze kolekcje większość z was ma tabor BTTB
To rozumiem, ale czemu (skoro parowozy) zastanawiasz się nad Taurusem, przecież E-lok jest BEeeee... Zdecyduj : parowozy forever, albo misz-masz, bo parowozy to III/IV Ep, a Taurus V.Jacekk pisze:Taurus kusi ceną, ale bardziej podobają mi się parowozy z tendrem
BTW: Zapraszam do siebie, popatrzysz, posłuchasz, zdecydujesz.
- Jacekk
- Kontakt:
Tylko jest malutki problem. Nie znam NIKOGO kto zajmuje się modelarstwem kolejowym w jakiejkolwiek sklai. Nawet nie wiem czy w mojej okolicy są jakieś kluby modelarskie.ArturSch pisze:Szczerze ? Sam MUSISZ podjąć decyzję. Dogadaj się z kimś kto ma jakiś nowy lok Tilliga, Taurusa i BTTB. Porównajcie jak się poruszają, jak hałasują, jak wyglądają. Pomnóż to przez cenę ...i już będziesz wiedział co wybrać.Jacekk pisze:Lepiej kupić nowego Taurusa, czy jakiś duży parowóz BTTB![]()
![]()
Pytam się was o zdanie, ponieważ jesteście doświadczeni (oczywiście nie wszyscy hehe).
Myślę, że lokomotywa BTTB na początek wystarczy.
Oglądając wasze kolekcje większość z was ma tabor BTTB, a część ma 100% BTTB.
Wiem, że Taurus kusi ceną, ale bardziej podobają mi się parowozy, parowozy z tendrem.
To może wypiszecie mi wszystkie wady i zalety?
Pozdrawiam
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Artur ma rację, nawet produkty Tilliga vel BTTB odpuściłem. Jak na razie jeden tillig'owski model pomyka po makiecie i wiesz co......jedynie obok niego dopuszczam do ruchu krokodyla (bo naprawdę dobry jest), a reszta jakoś stoi w gablotach, dobrze że BR86 nadrabia wyglądem. Wolę poczekać na kolejna lokomotywę która pociągnie co zechcę, płynnie ruszy i ma to cośBarTTek pisze:EEE jak ja zrobię remont to będzie jak nówkaWszystko się zrobi na błysk
Ostatnio zmieniony 02 sie 2006, 20:59 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
-
BarTTek
- Kontakt:
EEE jak ja zrobię remont to będzie jak nówka
Wszystko się zrobi na błysk
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
A znasz takie przysłowie: w miarę jedzenia, rośnie apetytBarTTek pisze:... i aż się boję co sie pod tym kryje
Jak juz wymienimy silnik i wydaje nam się, że nasza loka to już będzie jak nówka_sztuka od Tilliga, do dostrzeżemy następne problemy: rysa na budzie, odprysk plastiku, np kolebanie się loka czy coś innego ...itd.
Ostatnio zmieniony 02 sie 2006, 18:11 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
-
BarTTek
- Kontakt:
TznArturSch pisze:(...) kolebanie się(...)
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Szczerze ? Sam MUSISZ podjąć decyzję. Dogadaj się z kimś kto ma jakiś nowy lok Tilliga, Taurusa i BTTB. Porównajcie jak się poruszają, jak hałasują, jak wyglądają. Pomnóż to przez cenę ...i już będziesz wiedział co wybrać.Jacekk pisze:Lepiej kupić nowego Taurusa, czy jakiś duży parowóz BTTB![]()
Moim zdaniem wszystkie loki BTTB są za głośne. Wymiana silnika na cichy uwypukla ich inne wady np: kolebanie się, otarcia lakieru (lata eksploatacji) itd. Często jednak cena bezwzględnie nam dyktuje co zrobimy, a Taurus - to dobra oferta cenowa.
Ostatnio zmieniony 02 sie 2006, 17:58 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Filip
- Kontakt:
Kup BTTB, zmień silnik i wstaw dekoder
Satysfakcja gwarantowana
Nowa galeria: http://picasaweb.google.pl/haikueurope/
- Jacekk
- Kontakt:
Już kiedyś miałem br 86, więc wolę coś innego, większegoWojTTek pisze:No to zacznij zbierać kase na BR86 tillliga. albo kup starą "nową" tiliga (test charakterka)
Pozdrawiam
- WojTTek
- Kontakt:
No to zacznij zbierać kase na BR86 tillliga. albo kup starą "nową" tiliga (test charakterka)
- Jacekk
- Kontakt:
Ja bardziej wolę parowozy, ale naczytałem sie, że BTTB to szmelc, więc nie wiem czy warto inwestować.
Pozdrawiam
Pozdrawiam