Makieta domowa - merry

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Re: Makieta domowa - merry

Post autor: Mariusz »

A te ślepe tory to do czego ??
Stacja czołowa ??
Chcesz to Ci dorysuje kilka bocznic !!
:mrgreen:
Rób tak, byś miał gdzie jeździć, a nie odbijać się od kozłów oporowych z jednej i drugiej.
A ten wlot do tunelu to taki tajemniczy bedzie 8)
adrian pander
Kontakt:

Po uwadze

Post autor: adrian pander »

Masz rację.
Na schemacie tego nie widać.
Ale zobaczyłem właśnie twoją propozycję i ją popieram z wjazdem pomiędzy tory.
Łuk się zmieści bez problemu. Reszta też.
Tylko przebuduj zwrotkę do ostatniego toru na stacji, wyprowadzić go można z toru do lokomotywowni.
Awatar użytkownika
merry
Kontakt:

Post autor: merry »

Mariusz pisze:To ja jeszcze Ci zaproponuje takie małe kółeczko do jeżdżenia w ... kółeczko, Obrazek
Człowiek sobie zaplanuje tor rozładunkowy, to popsują i linię poprowadzą :)
Ostatnio zmieniony 16 mar 2011, 20:52 przez merry, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Adrian, on tam nic już nie zmieści, patrz zdjęcie, lepiej to widać:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 16 mar 2011, 20:51 przez Mariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
adrian pander
Kontakt:

Owal

To wstaw zwrotnicę na podjeździe na samym skraju a następnie zjedź do stacji na dół. Miejsca Ci wystarczy.
Co do drugiego nowego łuku od nowo wprowadzonego anglika do tunelu to bez problemu się wykręci gdyż anglik jest wcześniej i możesz dać standardowe łuki.
Ostatnio zmieniony 16 mar 2011, 16:05 przez adrian pander, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

To ja jeszcze Ci zaproponuje takie małe kółeczko do jeżdżenia w ... kółeczko, a ładnie bedzie wyglądał wjazd do dziury pomiędzy te dwie linie kolejowe powyżej ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
merry
Kontakt:

To mi zrobiłeś rewolucję ... :D

Przemyślę przebudowę wjazdu do lokomotywowni z dodatkowym żeberkiem. Serce mnie boli bo wszystko już uzbrojone :)

Podoba mi się pomysł z dodatkowym owalem ale niestety nie zmieści się. Lewy nasyp jest w rzeczywistości prawie na samej krawędzi makiety i nie ma miejsca na dodatkowy tor.

Niestety nie mam zmysłu estetycznego i nie mam pomysłu na aranżację terenu (budowa gór i nasypów)
Awatar użytkownika
merry
Kontakt:

To będzie trudne, bo mi się robi promień mniejszy niż najmniejszy ... :(
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Widzisz ?? Mam wsparcie do swych wcześniejszych przeróbek jakie Ci rysowałem.
Z tych dwóch torów z tunelu do stacji chyba już się nie wywiniesz :mrgreen:
adrian pander
Kontakt:

Naniesione pomysły

Naniosłem na twój schemat propozycje, oto one:
Obrazek Obrazek

Zamieściłem dwie podobne wersje aby było lepiej widać.
Do docierania lokomotyw potrzebny jest tor owalny dlatego z ostatniego ślepego toru o którym wcześniej pisałem proponuję wykonać tor objazdowy może nawet być z mijanką. W jednej wersji jest on wyprowadzony z podjazdu, a w drugiej wcześniej po przesunięciu podjazdu bliżej lokomotywowni. Uważam iż taki tor bardzo Ci się przyda, gdyż będziesz mógł puścić lokomotywę lub pociąg na kilka minut, często przydaje się taki tor podczas pokazu dla dzieci które nie mają cierpliwości na manewry, można im na takim kółku dać poprowadzić bez obawy wjechania w kozioł oporowy lub jakiś skład.
Na zdjęciu po przeróbce zwrotnicy o której pisałem wcześniej widzę że masz przyklejony korek pod dwa tory, dlatego proponuję poprowadzić tam dwa tory na łuku.
Proponuję również troszeczkę ulepszyć układ torowy przy wjeździe w kierunku lokomotywowni poprawi to estetykę wjazdu na drugi tor stacji (będzie na prosto beż S-ki) i dołożyć żeberko wyciągowe, które może być takie krótkie jak narysowałem lub dłuższe aż do wjazdu do tunelu na łuku, możesz tu umieścić jakiś zakład gdyż jest dużo miejsca.
Co do górnej stacji to naniosłem żeberko wyciągowe na które możesz odstawić nawet cały skład, dołożyłem również bocznicę z żeberka w kierunku budynku stacji na lokomotywę lub jakiś stary "wagon mieszkalny". Na drugim końcu umieściłem lokomotywownię jednostanowiskową, w wersji równoległej do toru oraz w wersji skośnej w zależności od miejsca i budynku lokomotywowni. Dzięki takiej rozbudowie stacji można powierzyć jej obsługę (manewry) drugiej osobie (pierwsza obsługuje dolną stację), gdyż stacja będzie mogła przyjąć aż 3 pociągi, a manewry nie zakłócą ruchu liniowego.
Życzę miłych przemyśleń i analiz.
Ostatnio zmieniony 16 mar 2011, 20:48 przez adrian pander, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
merry
Kontakt:

Dzięki,
Podoba mi się pomysł żeberka z prawej strony górnej stacji. Jak będę miał wolne środki na anglika to kto wie ... :)
Co do dalszego rozwoju infrastruktury na górnej stacji to chyba już się nic nie upchnie. Na żeberku objazdowym z ledwością mieści się BR52.
adrian pander
Kontakt:

Kolejna propozycja

Po obejrzeniu górnej stacji proponuję wprowadzić następujące udogodnienie:
Zmienić zwrotnicę (drugą od prawej) na tor objazdowy na anglika, uzyskasz dzięki temu żeberko do manewrów (w prawo przy ścianie nad dolnym torem), przy obiegu składu na górnej stacji nie będziesz musiał wjeżdżać na tor szlakowy, będziesz mógł również odstawić tam lokomotywę. Anglika połącz bezpośrednio ze zwrotnicą szlakową dzięki czemu na stacji będzie więcej miejsca na dłuższy skład.
Można jeszcze dać tam wyjętą zwrotnicę połączoną skrętem lewym z anglikiem i poprowadzić krótki tor w lewo. Można również na lewej ślepej głowicy na torze objazdowym dać prawą zwrotnicę w celu uzyskania bocznicy do jednotorowej lokomotywowni która znalazłaby się nad wyjazdem z tunelu.
Kolejna uwaga co do toru 7 licząc od dołu na głównej stacji, wjazd na niego odbywa się przez prawą zwrotnicę a następnie ostro w lewo, jest to żeberko na które przy cofaniu mogą się wykolejać wagony w szczególności dwuosiowe. Proponuję wyprowadzić ten tor z toru do obrotnicy za pomocą lewej zwrotnicy.
Zrobię szkic i Ci podeślę z kolejnymi propozycjami.
Awatar użytkownika
merry
Kontakt:

Po wcześniejszej przeróbce zostało mi kilka rozjazdów IBW zatem pomysł Kol. Adriana został wprowadzony w czyn.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 14 mar 2011, 15:15 przez merry, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
merry
Kontakt:

Zainspirowany uwagą kolegi Adriana nieco przerobiłem projekt wprowadzając rozjazd IBW w miejsce EW2.
ZMIANA w PROJEKCIE
Awatar użytkownika
merry
Kontakt:

Dzięki za uwagi.
Zamieszczam dodatkowe zdjęcia:
Wjazd
Górna stacja
Ostatnio zmieniony 09 mar 2011, 10:48 przez merry, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”