Naniosłem na twój schemat propozycje, oto one:
Zamieściłem dwie podobne wersje aby było lepiej widać.
Do docierania lokomotyw potrzebny jest tor owalny dlatego z ostatniego ślepego toru o którym wcześniej pisałem proponuję wykonać tor objazdowy może nawet być z mijanką. W jednej wersji jest on wyprowadzony z podjazdu, a w drugiej wcześniej po przesunięciu podjazdu bliżej lokomotywowni. Uważam iż taki tor bardzo Ci się przyda, gdyż będziesz mógł puścić lokomotywę lub pociąg na kilka minut, często przydaje się taki tor podczas pokazu dla dzieci które nie mają cierpliwości na manewry, można im na takim kółku dać poprowadzić bez obawy wjechania w kozioł oporowy lub jakiś skład.
Na zdjęciu po przeróbce zwrotnicy o której pisałem wcześniej widzę że masz przyklejony korek pod dwa tory, dlatego proponuję poprowadzić tam dwa tory na łuku.
Proponuję również troszeczkę ulepszyć układ torowy przy wjeździe w kierunku lokomotywowni poprawi to estetykę wjazdu na drugi tor stacji (będzie na prosto beż S-ki) i dołożyć żeberko wyciągowe, które może być takie krótkie jak narysowałem lub dłuższe aż do wjazdu do tunelu na łuku, możesz tu umieścić jakiś zakład gdyż jest dużo miejsca.
Co do górnej stacji to naniosłem żeberko wyciągowe na które możesz odstawić nawet cały skład, dołożyłem również bocznicę z żeberka w kierunku budynku stacji na lokomotywę lub jakiś stary "wagon mieszkalny". Na drugim końcu umieściłem lokomotywownię jednostanowiskową, w wersji równoległej do toru oraz w wersji skośnej w zależności od miejsca i budynku lokomotywowni. Dzięki takiej rozbudowie stacji można powierzyć jej obsługę (manewry) drugiej osobie (pierwsza obsługuje dolną stację), gdyż stacja będzie mogła przyjąć aż 3 pociągi, a manewry nie zakłócą ruchu liniowego.
Życzę miłych przemyśleń i analiz.