Programowanie rubikusa

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Re: Programowanie rubikusa

Post autor: tydzial »

Wielkie dzięki!
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

tydzial pisze:Może ktoś z kolegów pamięta jak podłączyć do Dcc napędy silnikowe Rubikusa ,gdzieś posiałem instrukcję a nie chcę eksperymentować.
Na tej stronie: http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.ph ... m+NMRA+DCC
znajdziesz to: http://download.gbbkolejka.pl/doc/rubik ... Conrad.pdf
;)
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Post autor: tydzial »

Może ktoś z kolegów pamięta jak podłączyć do Dcc napędy silnikowe Rubikusa ,gdzieś posiałem instrukcję a nie chcę eksperymentować.
r_mik
Kontakt:

Post autor: r_mik »

Na przyszłość kup dekoder do napedow z silownikami lub dekoder do napędów elektomagnetycznych. Wsparcie masz zapewnione i nie po tygodniu a co najwyżej po jednym dniu roboczym.
Sebaaa
Kontakt:

Post autor: Sebaaa »

Działa, no prawie, bez dwóch zwrotnic bo dwa elektromagnesy nie chcą za bardzo współpracować. Ale dekodery działają i to jest dobra wiadomość.
Jako pierwszego dałem Rubikusa wpisałem CV 1 i V 0, jako drugi Rubikus wpisałem CV 1 i V 0, a jako trzeci Lenz - zaprogramowany na samym deku i chodzii :D

Pozdrawiam
Sebaaa
Kontakt:

Metodą prób i błędów wczoraj nastąpiły pewne postępy, jest nadzieja że coś z tego będzie. Jak będzie sukces to dam znać. Dzięki za wsparcie.

Pzdrawiam
makieciarz
Kontakt:

Post autor: makieciarz »

Pewnie dla tego samego co i ja :mrgreen: - czekam po kilka tygodni na jakąkolwiek odpowiedź...
r_mik
Kontakt:

Post autor: r_mik »

Sebaaa pisze:(...)później zacząłem właśnie męczyć pierwszego rubikusa i pojawił się ten oto problem, do drugiego rubikusa nawet nie podchodziłem
Dlaczego nie napiszesz do Rubikusa? On powinien Ci najprędzej pomóc.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2011, 18:04 przez r_mik, łącznie zmieniany 1 raz.
Sebaaa
Kontakt:

Nie próbowałem, w sobotę zacząłem je podłączać i jako pierwszy podpiąłem Lenza LS 150 i działa, później zacząłem właśnie męczyć pierwszego rubikusa i pojawił się ten oto problem, do drugiego rubikusa nawet nie podchodziłem
makieciarz
Kontakt:

Od początku, a czy te rubikusy działają Ci prawidłowo na adresach "fabrycznych" czyli 1,2,3,4, ?
Ostatnio zmieniony 30 sty 2011, 20:01 przez makieciarz, łącznie zmieniany 1 raz.
Sebaaa
Kontakt:

Dzięki za podpowiedzi, ale dalej bez sukcesu. Napiszę co robię, może coś za mało, albo za dużo, jako obeznani w temacie może coś zauważycie.
Zasilanie dekoderów: AC bezpośrednio z trafo z MM, pomostkowane na 3 dekodery, DCC z szyn pomostkowane również na 3 dekodery - mam na razie tylko 2 loki myślę że da radę.

Jak kolega makieciarz napisał wpisać wartości - to robię tak:
1. strałka do góry + menu wchodzę do menu PROG
2. Naciskam OK
3. menu CV Modyfikation
4. naciskam OK
5. CV wpisuję 1
6. naciskam OK
7. V = wpisuję 4
8. naciskam OK
9. na dekoderze rubikusa mignie dioda ACK
10. naciskam MENU wychodzę do głónej planszy, na MM wybieram zwrotnicę 7 i cisza, zero reakcji.
Przy programowaniu na drugim rubikusie mam wyjętą zworę do programowania, czyli tak jakby go nie było , a na LS 150 aby go zaprogramować to trzeba wleźć w tryb programowania, czyli też zakładam, iż tak jakby go nie było.

Pozdrawiam..
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

PODSTAWA: programujemy tylko jeden dekoder na raz, czyli na czas programowania odpinamy pozostałe dekodery oraz zdejmujemy tabor z torów. Inaczej wydajemy polecenia programowania wielu dekoderom...
Ostatnio zmieniony 30 sty 2011, 09:17 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
makieciarz
Kontakt:

Wpisz CV1 i wartość 4, do następnego CV1 wartość 5 i będziesz miał adresy akcesorii 5-8 (5,6,7,8) i na następnym 9-12 (9,10,11,12).
Zasada: do DCC podpinasz napięcie z szyn (MM), a do AC zupełnie osobne zasilanie 16V~. To najważniejsze aby nie mostkować "na skróty" wyjść DCC z AC.
Jeśli nie zadziała to daj znać, przypomnę sobie fizycznie jak się to robiło w poniedziałek w sklepie, ostatnio zmieniałem to z rok temu.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2011, 22:16 przez makieciarz, łącznie zmieniany 1 raz.
Sebaaa
Kontakt:

Programowanie rubikusa

Koledzy pomóżcie, bo kombinuje, a zamiast coraz lepiej to coraz gorzej. Mam 3 dekodery akcesoriów do napędów elektromagnetycznych: pierwszy Lenz LS 150 i do tego podpiąłem 6 napędów zwrotnic Tilligowskich i to działa (właściwie to dwie niechcą się przełączać, może się zacinają, ale to osobny temat), drugi i trzeci dekoder to rubikusy i jak do diabła to zaprogramować na Multimausie. Jestem początkujący w DCC, czytam i czytam tą instrukcję i dalej nic niewiem - w MM w menu Programowanie wpisuję CV0, potem automatycznie pojawiło się 3, OK, dekoder mignął a efekt żaden, potem zamiast CV0 dałem 3, automatycznie pojawiło się 8 OK, efekt żaden, chciałem wrócić do CV 0 ale niespodzianka Error 4. Przy okazji zmieniły się loki mam 2, było na 1 i 2, teraz jest 3 i 4.
Tego już za wiele jak na jeden dzień poradzcie jak to zaprogramować, tylko tak łopatologicznie bo znów coś zknocę.....

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”