Programowanie rubikusa
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- tydzial
- Kontakt:
Re: Programowanie rubikusa
Wielkie dzięki!
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Na tej stronie: http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.ph ... m+NMRA+DCCtydzial pisze:Może ktoś z kolegów pamięta jak podłączyć do Dcc napędy silnikowe Rubikusa ,gdzieś posiałem instrukcję a nie chcę eksperymentować.
znajdziesz to: http://download.gbbkolejka.pl/doc/rubik ... Conrad.pdf

- tydzial
- Kontakt:
Może ktoś z kolegów pamięta jak podłączyć do Dcc napędy silnikowe Rubikusa ,gdzieś posiałem instrukcję a nie chcę eksperymentować.
-
- Kontakt:
Na przyszłość kup dekoder do napedow z silownikami lub dekoder do napędów elektomagnetycznych. Wsparcie masz zapewnione i nie po tygodniu a co najwyżej po jednym dniu roboczym.
-
- Kontakt:
Działa, no prawie, bez dwóch zwrotnic bo dwa elektromagnesy nie chcą za bardzo współpracować. Ale dekodery działają i to jest dobra wiadomość.
Jako pierwszego dałem Rubikusa wpisałem CV 1 i V 0, jako drugi Rubikus wpisałem CV 1 i V 0, a jako trzeci Lenz - zaprogramowany na samym deku i chodzii
Pozdrawiam
Jako pierwszego dałem Rubikusa wpisałem CV 1 i V 0, jako drugi Rubikus wpisałem CV 1 i V 0, a jako trzeci Lenz - zaprogramowany na samym deku i chodzii

Pozdrawiam
-
- Kontakt:
Metodą prób i błędów wczoraj nastąpiły pewne postępy, jest nadzieja że coś z tego będzie. Jak będzie sukces to dam znać. Dzięki za wsparcie.
Pzdrawiam
Pzdrawiam
-
- Kontakt:
Pewnie dla tego samego co i ja
- czekam po kilka tygodni na jakąkolwiek odpowiedź...

-
- Kontakt:
Dlaczego nie napiszesz do Rubikusa? On powinien Ci najprędzej pomóc.Sebaaa pisze:(...)później zacząłem właśnie męczyć pierwszego rubikusa i pojawił się ten oto problem, do drugiego rubikusa nawet nie podchodziłem
Ostatnio zmieniony 07 lut 2011, 18:04 przez r_mik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Nie próbowałem, w sobotę zacząłem je podłączać i jako pierwszy podpiąłem Lenza LS 150 i działa, później zacząłem właśnie męczyć pierwszego rubikusa i pojawił się ten oto problem, do drugiego rubikusa nawet nie podchodziłem
-
- Kontakt:
Od początku, a czy te rubikusy działają Ci prawidłowo na adresach "fabrycznych" czyli 1,2,3,4, ?
Ostatnio zmieniony 30 sty 2011, 20:01 przez makieciarz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Dzięki za podpowiedzi, ale dalej bez sukcesu. Napiszę co robię, może coś za mało, albo za dużo, jako obeznani w temacie może coś zauważycie.
Zasilanie dekoderów: AC bezpośrednio z trafo z MM, pomostkowane na 3 dekodery, DCC z szyn pomostkowane również na 3 dekodery - mam na razie tylko 2 loki myślę że da radę.
Jak kolega makieciarz napisał wpisać wartości - to robię tak:
1. strałka do góry + menu wchodzę do menu PROG
2. Naciskam OK
3. menu CV Modyfikation
4. naciskam OK
5. CV wpisuję 1
6. naciskam OK
7. V = wpisuję 4
8. naciskam OK
9. na dekoderze rubikusa mignie dioda ACK
10. naciskam MENU wychodzę do głónej planszy, na MM wybieram zwrotnicę 7 i cisza, zero reakcji.
Przy programowaniu na drugim rubikusie mam wyjętą zworę do programowania, czyli tak jakby go nie było , a na LS 150 aby go zaprogramować to trzeba wleźć w tryb programowania, czyli też zakładam, iż tak jakby go nie było.
Pozdrawiam..
Zasilanie dekoderów: AC bezpośrednio z trafo z MM, pomostkowane na 3 dekodery, DCC z szyn pomostkowane również na 3 dekodery - mam na razie tylko 2 loki myślę że da radę.
Jak kolega makieciarz napisał wpisać wartości - to robię tak:
1. strałka do góry + menu wchodzę do menu PROG
2. Naciskam OK
3. menu CV Modyfikation
4. naciskam OK
5. CV wpisuję 1
6. naciskam OK
7. V = wpisuję 4
8. naciskam OK
9. na dekoderze rubikusa mignie dioda ACK
10. naciskam MENU wychodzę do głónej planszy, na MM wybieram zwrotnicę 7 i cisza, zero reakcji.
Przy programowaniu na drugim rubikusie mam wyjętą zworę do programowania, czyli tak jakby go nie było , a na LS 150 aby go zaprogramować to trzeba wleźć w tryb programowania, czyli też zakładam, iż tak jakby go nie było.
Pozdrawiam..
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
PODSTAWA: programujemy tylko jeden dekoder na raz, czyli na czas programowania odpinamy pozostałe dekodery oraz zdejmujemy tabor z torów. Inaczej wydajemy polecenia programowania wielu dekoderom...
Ostatnio zmieniony 30 sty 2011, 09:17 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Wpisz CV1 i wartość 4, do następnego CV1 wartość 5 i będziesz miał adresy akcesorii 5-8 (5,6,7,8) i na następnym 9-12 (9,10,11,12).
Zasada: do DCC podpinasz napięcie z szyn (MM), a do AC zupełnie osobne zasilanie 16V~. To najważniejsze aby nie mostkować "na skróty" wyjść DCC z AC.
Jeśli nie zadziała to daj znać, przypomnę sobie fizycznie jak się to robiło w poniedziałek w sklepie, ostatnio zmieniałem to z rok temu.
Zasada: do DCC podpinasz napięcie z szyn (MM), a do AC zupełnie osobne zasilanie 16V~. To najważniejsze aby nie mostkować "na skróty" wyjść DCC z AC.
Jeśli nie zadziała to daj znać, przypomnę sobie fizycznie jak się to robiło w poniedziałek w sklepie, ostatnio zmieniałem to z rok temu.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2011, 22:16 przez makieciarz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Programowanie rubikusa
Koledzy pomóżcie, bo kombinuje, a zamiast coraz lepiej to coraz gorzej. Mam 3 dekodery akcesoriów do napędów elektromagnetycznych: pierwszy Lenz LS 150 i do tego podpiąłem 6 napędów zwrotnic Tilligowskich i to działa (właściwie to dwie niechcą się przełączać, może się zacinają, ale to osobny temat), drugi i trzeci dekoder to rubikusy i jak do diabła to zaprogramować na Multimausie. Jestem początkujący w DCC, czytam i czytam tą instrukcję i dalej nic niewiem - w MM w menu Programowanie wpisuję CV0, potem automatycznie pojawiło się 3, OK, dekoder mignął a efekt żaden, potem zamiast CV0 dałem 3, automatycznie pojawiło się 8 OK, efekt żaden, chciałem wrócić do CV 0 ale niespodzianka Error 4. Przy okazji zmieniły się loki mam 2, było na 1 i 2, teraz jest 3 i 4.
Tego już za wiele jak na jeden dzień poradzcie jak to zaprogramować, tylko tak łopatologicznie bo znów coś zknocę.....
Pozdrawiam
Tego już za wiele jak na jeden dzień poradzcie jak to zaprogramować, tylko tak łopatologicznie bo znów coś zknocę.....
Pozdrawiam