Makieta TT by Kiyosaki

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Re: Makieta TT by Kiyosaki

Post autor: Maciej »

Tu jest sporo w starszych katalogach planów niewielkich makiet - możesz jeszcze przemyśleć swój układ.
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/tech.asp
Co do sterowania polecam cyfrowe zdecydowanie - unikniesz kłopotów w późniejszej eksploatacji w postaci torów izolowanych itp itd. Drga sprawa to jazda lokomotyw - po prostu bajka. Po za tym to już standard.
Sterowanie Roco jest w przystępnej cenie i wielokrotnie sprawdzone na imprezach. Dekodery - tu wybór jest duży :D ja mam wszystkie podstawowe rodzaje i jestem zadowolony. :D
slawek
Kontakt:

Post autor: slawek »

Moja przyszła makieta będzie podobna wymiarami do Twojej, ja zastanawiałem się długo nad wszystkim. Na makiecie planuję tylko jedno kółeczko i jakieś 2-3 tory na stacji. A terac co najważniejsze to epoka. Ja jestem patriotą, dlatego PKP. Aktualnie bark lokomotywy w epoce V/VI dlatego też w końcu przemówił rozsądek i makieta będzie w epoce III ( są dwa parowozy, gagary ). Epoka III ma jeszcze jedną zaletę, krótkie wagony, które o wiele naturalniej wyglądają na łukach.

A teraz moja sugestia. Jeśli decydujesz się na epokę V to przemyśl jednak zakup zestawu cyfrowego Tilliga z BR218. Jest to lokomotywa uniwersalna, którą wykorzystują koleje niemieckie we wszystkich typach pociągów. A do zestawu możesz dokupić sobie przecież zespół spalinowy Desiro.

powodzenia w budowaniu makiety

PS> NA stronie Artura są katalogi z układem torowisk :)
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Post autor: KamilW »

A nie myślałeś o tym żeby nie robić makiety na płasko tylko zrobić dwa poziomy, być może z jakąś dodatkową pętlą?
Zawsze to ciekawiej wygląda niż tak wszystko na płasko.
Kiyosaki
Kontakt:

Post autor: Kiyosaki »

Chciałbym aby były 2 ciuchcie które będą jeździć w różnych kierunkach. mimo tego, że tak jak widać na ostatnim moim planie łuki łączą się to i tak chciałbym wszystko tak zaprogramować, aby gdy jedna jest po prawej stronie, a druga chcę na nią wjechać to stoi przed wjazdem i czeka aż ta przejedzie (wiem, że troszkę to skomplikowane ale chciałbym, żeby ta makieta po skończeniu miała urok i była zrobiona z pomysłem :)), dlatego wydaje mi się, że potrzebuję cyfry aby sterować zwrotnicami itp najlepiej zaprogramować wszystko aby samo chodziło :) Oczywiście tak jak mówię, wszystko z czasem :) Dlatego ciągle o wszystko pytam bo chciałbym uniknąć jak najwięcej pomyłek.
kolejkowicz
Kontakt:

Post autor: kolejkowicz »

Ja swoją makietę buduję w oparciu o sterowanie analogowe. Choć mam zestaw ROCO z mouse2 (może w przyszłości to uruchmię). Uważam, że kwestia ROCO czy TILLIG przy makiecie indywidualnej nie ma większego znaczenia. Przede wszystkim powinieneś zastanowić się nad sposobem funkcjonowania Twojej makiety. Przykładowo nie kupuję elektrowozów (pomimo ich uroku) bo nie przewduję elektyrfikacji makiety. Jeśli chodzi o tabor, to też jest uzależniony od wielkości makiety. Dziwne jest, jeśli skład pociągu zaczyna się na łuku i kończy na łuku a peronu jest 20 cm (piszę o tym w pewnym przerysowaniu). Moj tabor to DR IV epoka (i nie chodzi tu o partiotyzm). Chodzi o dostępność asortyment taboru. Moje założenia to lokalna kolej, a więc zestaw towarowy 5-6 wagonów. Osobowy wagony REKO i inne krótkie. Piętrowy wagony skrajne. Uważam,że pod tym względem powinieneś kupować zestaw, lub skompletować go z oddzielnych elementów.
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Post autor: golab »

Kiyosaki pisze:
PS. podobno Cyfra Roco jest lepsza niż Tilliga?
Tzn ?
Ostatnio zmieniony 13 sty 2011, 14:38 przez golab, łącznie zmieniany 2 razy.
Kiyosaki
Kontakt:

kolejkowicz pisze:Oczywiście. Potrzebuje tylko trochę czasu.
Będę wdzięczny :) a co myślisz o tym zestawie na początek?

PS. podobno Cyfra Roco jest lepsza niż Tilliga?
Ostatnio zmieniony 13 sty 2011, 14:17 przez Kiyosaki, łącznie zmieniany 1 raz.
kolejkowicz
Kontakt:

Oczywiście. Potrzebuje tylko trochę czasu.
Kiyosaki
Kontakt:

kolejkowicz pisze:Moim zdaniem profil jest konieczny zarówno w przypadku płyty OSB jak i sklejki.
Ja mam trzy moduły. Moduł środkowy jest oparty na kobyłkach wraz z końcami modułów skrajnych.
Mógłbyś podesłać jakieś foty żebym mógł zobaczyć jak to wygląda w praktyce? :>
Kiyosaki
Kontakt:

Co myślicie o takim połączeniu na początek?

http://www.modelmania.com.pl/product_in ... CosCsid%3E
+
http://allegro.pl/polskie-menu-roco-mul ... 12055.html

Tylko kurcze jeszcze dekoder będzie trzeba dokupić ;/ i nie wiem czy po prostu na początek nie wziąść:

albo

PS. jak myślicie, chyba lepiej napęd zwrotnicy dać podmakietowy?

Tu znalazłem jeden: http://www.modelmania.com.pl/product_in ... CosCsid%3E

Tylko dziwie się czemu jest tańszy od tego na makietę? Znaczy ten pod jest Conrada ten nad Tillia. Czyżby Tilling miał lepsze napędy zwrotnicowe?

Ostatnio zmieniony 13 sty 2011, 12:06 przez Kiyosaki, łącznie zmieniany 1 raz.
kolejkowicz
Kontakt:

A może jedna kobyłka i jedna noga.
Zaletą jest łatwe poziomowane.
kolejkowicz
Kontakt:

Moim zdaniem profil jest konieczny zarówno w przypadku płyty OSB jak i sklejki.
Ja mam trzy moduły. Moduł środkowy jest oparty na kobyłkach wraz z końcami modułów skrajnych.
Drugie końce modułów skrajnych podpierają pojedyncze nogi dokręcane na końcach.
Dlaczego po jednej?. Konstrukcja jest na tyle sztywna, że wystarcza jedna noga na stronie.
Tobie proponuję zastanowić się nad metalowymi kobyłkami. Ja swoje kupiłem w LIDL-u.
Kiyosaki
Kontakt:

kolejkowicz pisze:Do ramy z profili od góry jest przytwierdzona sklejka 6 mm. Przestrzeń pod sklejką jest pusta. Od spodu makieta nie jest zamknięta.
Całą makietę trzymasz na nogach czy masz inny pomysł? Bo tak się zastanawiam, że jak i tak chciałem makietę umieścić na nogach to czy jest konieczny stelaż z profili
Ostatnio zmieniony 13 sty 2011, 11:13 przez Kiyosaki, łącznie zmieniany 2 razy.
kolejkowicz
Kontakt:

Do ramy z profili od góry jest przytwierdzona sklejka 6 mm. Przestrzeń pod sklejką jest pusta. Od spodu makieta nie jest zamknieta.
Kiyosaki
Kontakt:

Hmmm dobry pomysł :) czyli po prostu mówisz, żeby dać jedną warstwę makiety, na nią profile i na profile jeszcze jedną warstwę? w ten sposób będę mógł montować podmakietowe napędy do zwrotnic itp ? :>
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”