Makieta TT by Kiyosaki

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Makieta TT by Kiyosaki

Post autor: ArturSchŁ »

Kiyosaki pisze:Ciągle robię nowe makiety i nie wiem na co dokładnie się zdecydować...
A może inaczej: zbuduj fundament makiety (stół, poziom "zero").
Z czasem zakupisz trochę torów (polecam flexy oksydowane), poukładaj sobie na tym stole, dokupisz tabor, to pojeździj trochę, pobaw się, pooglądaj, prześpij się z pomysłami.

Na prawdę nie warto się spieszyć. W międzyczasie wpadnij na spotkania/imprezy podpatrz jak inni porobili. Pooglądaj literaturę i relacje z budowy.

Bogatszy w te doświadczenia zacznie Tobie w głowie krystalizować się JAKBYŚ CHCIAŁ to zbudować, wtedy przyjdzie czas na układanie torów i dopasowywanie odległości i poziomów.
:mrgreen:
ŁukaszTT
Kontakt:

Post autor: ŁukaszTT »

E tam, pamiętaj, że zawsze możesz dokupić tzw. flexa, uciąc go i dopasować jak się nie zgadza ;)
Kiyosaki
Kontakt:

Post autor: Kiyosaki »

Ciągle robię nowe makiety i nie wiem na co dokładnie się zdecydować, a teraz wyszedł mi następny problem i nie wiem czemu :? Ma ktoś na to rade?
Obrazek
Ostatnio zmieniony 09 sty 2011, 19:41 przez Kiyosaki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

@Kiyosaki: W Twoich projektach widzę problem.
Na obu, odległość od wiaduktu do rozjazdu wynosi 4 tory co w przybliżeniu wynosi 4 x 166 mm (664 mm).
Sprawdź jakie będzie pochylenie toru i czy starczy wysokości podjazdu by się skład pod wiaduktem zmieścił.
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

Ten projekt tez fajny i też można dać na górze bocznicę i pociągnąć ją do grzejnika :)

Paweł
Kiyosaki
Kontakt:

Bardzo fajny plan. :) Mam tylko nadzieje, że udało ci się uwzględnić ten mój kwadracik 15x30, który będzie wycięty? :) Niestety wisi na ścianie kaloryfer i trzeba go jakoś ominąć ^^

Ciągle tworzę nowe makiety, bo wiem, że z tym nie ma pospiechu tym bardziej, że jeszcze nie kupiłem taboru itp :)
Ostatnio zmieniony 09 sty 2011, 14:41 przez Kiyosaki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

Post autor: winner_xp »

Trochę mi się nudziło i na Twoich wymiarach wyrysowałem coś takiego:
Obrazek
Wiem jak to jest przy projektowaniu układu torowego zmieni się pewni nie raz, lepiej pomyśleć 100 razy bo jak zasypiesz tory to już będzie po ptokach;). A faktycznie tak jak mówi Paweł razi to wolne miejsce po jednej stronie makiety. Czekam relacje z budowy i życzę wytrwałości ;)
Ostatnio zmieniony 09 sty 2011, 14:39 przez winner_xp, łącznie zmieniany 1 raz.
Kiyosaki
Kontakt:

Ale nie dam rady bo jakbym do tego dodal kilka prostych na dolnej czesc to wyjdzie mi poza makietę ta górna czesc + za ten kwadracik ktory jest w gornym prawym rogu (to jest miejsce ktore bedzie musialo byc wyciete), a jak dodam do tej gornej czesci to potem mi sie nie wyrowna i tez wyjdzie na dole. Jak cos chetnie podesle Ci plik do anyrail'a zebys ewentualnie pokazal mi o co chodzi :)

PS powalcze jeszce z cala makieta i dam efekt na forum :)
Ostatnio zmieniony 09 sty 2011, 12:47 przez Kiyosaki, łącznie zmieniany 1 raz.
Paweł Basiński
Kontakt:

Mi nie chodzi o łuki tylko o dołożenie 1-2 odcinków prostych aby ten górny projekt trochę prawo przesunąć - troszkę to jajko wydłuży.
A na końcu można dać jakiś rozjazd na bocznicę
Z lewej strony ten duży łuk też można wygładzić dokładając kawałek prostej - zostawiasz tam dużo miejsca na dole.

Paweł
Ostatnio zmieniony 09 sty 2011, 12:20 przez Paweł Basiński, łącznie zmieniany 1 raz.
Kiyosaki
Kontakt:

Paweł Basiński pisze:Rozciągnij to "jajko" :) z tego górnego projektu w prawo albo wykorzystaj ten kawałek na bocznicę lub lokomotywownię...
Niestety nie dam już za bardzo rady bo makieta się kończy i za ładnie by nie wyglądało (mnóstwo łuków). Co do tartaku, bardzo fajny pomysł, tym bardziej, że to już będzie to wzniesienie po którym będą szły tory :)

Ciężko jest trochę to wszystko planować ze wzniesieniem jak nie ma się torów przed sobą :(
Ostatnio zmieniony 09 sty 2011, 14:38 przez Kiyosaki, łącznie zmieniany 2 razy.
Paweł Basiński
Kontakt:

Rozciągnij to "jajko" :) z tego górnego projektu w prawo albo wykorzystaj ten kawałek na bocznicę lub lokomotywownię...
Zawsze możesz wstawić tam jakiś tartak skład budowlany itp.

Paweł
Kiyosaki
Kontakt:

Makieta TT by Kiyosaki

Witam,

Mam zamiar stworzyć makietę w skali TT, ponieważ makieta na początek nie będzie z byt duża.
Poniżej przedstawiam wstępne projekty. Proszę o opinie.
Projekt robiony na Torach Tilliga.
Obrazek Obrazek

PS: tam gdzie tory dziwnie się "ścinają" chce umieścić most, jeżeli się da.
Ostatnio zmieniony 09 sty 2011, 14:38 przez Kiyosaki, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”