Moje moduły S2Tandardowe

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zubero
Kontakt:

Re: Moje moduły S2Tandardowe

Post autor: zubero »

No bracie, muszę jednak na Twoje uszczypliwości zareagować. Nie wiem, gdzie znalazłeś aż tak złych stolarzy ale kolesie z taką tolerancją już dawno byliby na zasiłku.
Ze 20 lat robię w zawodzie i nigdy nie słyszałem żeby ktoś odpalił hasło "centymetr nie kilometr, a nawet wśród cieśli to duży błąd. Chyba trochę popłynąłeś w fantazjach.
Dla wyjaśnienia jestem z wykształcenia i z zawodu stolarzem :D
Ostatnio zmieniony 11 lis 2010, 09:07 przez zubero, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

tete pisze:prosiłem panów o wycięcie sklejki o długości 88 cm, to odbierałem o długości 87,4...
Błędów się nie uniknie, choć 6mm to już lekka przesada. :| Większość błędów wynika z dokładności miarki, jaką używamy do mierzenia. Typowe przymiary stolarskie mogą spokojnie mieć nawet 0,5% błędu (a to jest właśnie 5mm na 1m !! ).
Przy takich rozmiarach modułów można przyjąć, że rozbieżność rzędu +/- 1mm jest jeszcze akceptowalna. Istotne jest jednak, aby wszystkie elementy modułu miały odchyłkę w tą samą stronę. To znaczy, że jeśli jeden bok wytną nam o milimetr za krótki, to drugi też powinien być o ten ok. milimetr krótszy, a nie na odmianę dłuższy...
Ostatnio zmieniony 10 lis 2010, 10:23 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

Grzegorz TT pisze:Ten przeważnie i tak zrobi po swojemu bo "nikt nie będzie uczył ojca..." i "centometr nie kilometr". Pojęcie kąta prostego też bywa abstrakcją :?
Zgadzam się z kolegą. Wiele razy czytałem na forach, że można udać się do warsztatu stolarskiego gdzie można sobie zamówić wycięcie np. sklejek na skrzynkę modułu z podaniem wymiarów elementów składowych skrzynki - jakie maja być. Szedłem za tą radą - ale okazywało się, że gdy prosiłem panów o wycięcie sklejki o długości 88 cm, to odbierałem o długości 87,4 na przykład... warsztat warsztatowi nie równy. Zmieniłem warsztat - teraz nie ma problemu.
Ostatnio zmieniony 10 lis 2010, 14:26 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

miki pisze:!! Trudno wsiąka ale wsiąka.
To coś nowego, bo drewno raczej dobrze chłonie wodę... :roll:
Może dorwałeś pył z lakierowanego drewna ?? :lol:
Robiłem podejrzane eksperymenta z pyłem świerkowym, brzozowym i nie było żadnych problemów :P
Kaczor pisze:...kiepsko się widzę w tej całej stolarce ;)
To niestety "plus ujemny" modułów. Żeby coś wydziergać niestety trzeba przynajmniej liznąć stolarstwa :/
Można zamówić u stolarza gotowca ale trzeba majstrowi przedłożyć rysunek. Ten przeważnie i tak zrobi po swojemu bo "nikt nie będzie uczył ojca..." i "centometr nie kilometr". Pojęcie kąta prostego też bywa abstrakcją :?
Ostatnio zmieniony 08 lis 2010, 10:40 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kaczor
Kontakt:

Post autor: Kaczor »

Grzegorz TT pisze:Skutecznych :mrgreen:
Nie wątpię ;) Zresztą pogadamy wkrótce w cztery oczy o tym. Najwyżej będę zamawiał u ciebie skrzynki bo kiepsko się widzę w tej całej stolarce ;)
Kilkujadek
Kontakt:

Kaczor pisze:Jak możesz napisz jeszcze z jakich narzędzi korzystasz :)
Skutecznych :mrgreen:
Substrat kokosowy ma nieco inne właściwości i doskonale imituje torf oraz wyschnięte igliwie.
Trociny inaczej się barwią, a pył drzewny jest jakąś formą trocin.
Ja używam przesianych z "płyt wiórowych". U Mikiego jest klepisko, u mnie zbronowane pole i taka jest różnica :mrgreen:
[url=http://images8.fotosik.pl/218/ff45efa91fcf402cm.jpg]Obrazek[/URL]
Po lewej stronie i wzdłuż nasypu widać nieco takich kawałków. Ten teren był przygotowywany pod las dla tego jest też substrat kokosowy ;)
Ostatnio zmieniony 07 lis 2010, 17:44 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Grzegorz TT pisze:... (podpatrzone u Mikiego) stosuję trociny ...
fuj, jakie trociny :evil: Na ręczniki bądź srajtaśmę na wikol sypię pył z cykliniarki. Potem się zdmuchuje nadmiar i jakimś mocno rozcieńczonym w wodzie barwnikiem akrylowym czarnym nakłada się barwę matki ziemi.
!! Trudno wsiąka ale wsiąka.
!! Lepiej bardziej rozcieńczony niż mniej, najwyżej się powtórzy
Można dodać trochę wikolu i detergentu typu Ludwik żeby lepiej wsiąkało i się lepiło.
Aha, uprzedzając pytania o pył. W grudniu na fremojazdach w Radomiu będzie cały wór do rozszabrowania.... Rozsyłać nie będę bo mi się nie chce a i wybuchnąć to potrafi 8) W razie czego można zagadać z pierwszym lepszym cykliniarzem, na pewno z chęcią się tego pozbędzie po robocie
Ostatnio zmieniony 07 lis 2010, 16:29 przez miki, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
aviaTTor
Kontakt:

Post autor: aviaTTor »

Piszesz, że przyklejasz trociny, napisz proszę czy dają efekt lepszy niż promowany przez Ciebie substrat kokosowy? ;)
Ostatnio zmieniony 07 lis 2010, 15:47 przez aviaTTor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kaczor
Kontakt:

Post autor: Kaczor »

Jak możesz napisz jeszcze z jakich narzędzi korzystasz :)
Kilkujadek
Kontakt:

Może dokończę gdyż dalsza część nie wymaga zdjęć.
Do wykonanej konstrukcji doklejamy i dokręcamy profile. Swoje MP2S uzyskałem przez usymetryzowanie profilu sTTandardowego MP2 i obcięciu go do 57mm (od nasypu do podstawy modułu)
Następnie doklejamy boki. Ich wysokość jest uzależniona od profilowanego terenu.
Do wypełnienia stosuję styropian 20mm klejony na piankę poliuretanową. Sposób jest na tyle szybki, że wypełnienie nawet kilkoma warstwami nie zabiera więcej czasu niż 1 godzinę.
Po utwardzeniu się pianki poliuretanowej obcinam naddatki sklejki oraz profiluję teren.
Następnie pokrywam teren wikolem i doklejam ręczniki papierowe. Ta operacja ma na celu utwardzenie powierzchniowe terenu, wygładzenie porów oraz przygotowanie go pod przyklejenie materiałów wykończeniowych.
Jako pierwszy (podpatrzone u Mikiego) stosuję trociny które po przyklejeniu na wikol można barwić mocno rozcieńczoną czarną farbą akrylową (stosowaną również do malowania boków modułu) uzyskując kolor ziemisty.
Do końców nasypu dokręcamy listwy aluminiowe (13) na wkręty z łbem stożkowym 3x12mm. Łby tych wkrętów muszą się schować gdyż listwa stanowi jednocześnie wzmocnienie końców i część "ślepej podsypki". Doklejamy pas korka lub mikrogumy stanowiący pozostałą jej część.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 07 lis 2010, 13:29 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 3 razy.
Kilkujadek
Kontakt:

Doklejamy drugą płytę sklejki (2)
Po wyschnięciu wklejamy listwę styroduru (9) oraz pas sklejki (10).
Następnie profilujemy nasyp wycinając skosy rowu odwadniającego.
Obrazek
Listwa styroduru (9) może być szersza od tej umieszczonej w wykazie materiałów.
Kilkujadek
Kontakt:

Zalecam Soudal 60A, ale można to zrobić również Patex'em (Wikolem). Do elementów drewno><drewno lepszy jest Patex (Wikol).
Awatar użytkownika
biker
Kontakt:

Post autor: biker »

Jakim klejem przyklejasz styrodur do sklejki?
Kilkujadek
Kontakt:

B) W przyklejonych klockach (8) wiercimy otwór ø26 przewiercając też sklejkę (2).
W płycie styroduru (1) wycinamy miejsce na elementy (8) i przyklejamy ją do sklejki (2)
Obrazek
W czasie klejenia należy zastosować duży i pewny docisk. Od jakości wykonanego w ten sposób połączenia, w głównej mierze zależy wytrzymałość całego modułu.
Po wyschnięciu w płycie styroduru wycinamy kanałek na przewody.
Obrazek
Kilkujadek
Kontakt:

Budowa modułu 900x500mm
Materiały:
1) 2 profile ze sklejki 10mm
2) 2x sklejka 880x492x4
3) 1x styrodur 780x492x20
4) 4x drewno lub sklejka 60x50x20
5) 4x drewno lub sklejka 70x50x20
6) 4x sklejka 40x19,5x20(*1)
7) 2x sklejka 100x10x20(*1)
8.) 2x sklejka 100x50x20 (*2)
9) 1x styrodur 880x95x20
10) 1x sklejka 880x87x4
11) 2x sklejka 900x28÷100(*3)x4
12) styropian 20mm (do profilowania terenu)
13) 2x listwa aluminiowa 64x40x3
14) 1x mikroguma lub korek 820x64x3
15) wkręty 3,5x25

Konstrukcja została dostosowana do wykonania w domu z zamówionych materiałów u zaprzyjaźnionego stolarza. W stosunku do poprzedniej płycina uległa dalszemu zmniejszeniu grubości do 28mm oraz zmieniono sposób mocowania profili.
Jedynym problemem może być zdobycie styroduru o grubości 20mm, reszta materiałów jest ogólnodostępna.
Przewidziane zostały dwa sposoby mocowania nóg w zależności od ich rodzaju.
Pierwszy opiera się na pomyśle Andrzeja Czarnaka - http://forumtt.pl/viewtopic.php?p=37068#37068
, drugi na zastosowaniu aluminiowych wysięgników malarskich z poprawionym sposobem mocowania ich gniazd (wynika z samej konstrukcji płyciny)

A) Prace zaczynamy od przygotowania i spasowania elementów, wykonania wycięć w płycie (2). Płyta (2) powinna zostać lekko przeszlifowana. Do niej na końcach kleimy klocki z drewna lub sklejki (4),(5) i (8) zgodnie z rysunkiem.
Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 27 paź 2010, 13:42 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”