Te napędy konstrukcyjnie nie mają ze sobą nic wspólnego, dlatego to stwierdzenie jest pewnym nadużyciem.tete pisze:...analogicznym...
Stacja Rajcza
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
- Kontakt:
Re: Stacja Rajcza
-
- Kontakt:
Te napędy są też stosunkowo drogie - ok. 65zł/szt, przy analogicznym Conradzie za 25zł.KamilW pisze:Doświadczenia z użytkowania napędu podmakietowego Tilliga:
(...)
Wady:
(...)
Ostatnio zmieniony 05 paź 2010, 13:09 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
- KamilW
- Kontakt:
Przygotowany jest już pierwszy segment pod zagospodarowanie.

Muszę jeszcze dokończyć plan zagospodarowania (w oryginale na tym segmencie tor biegnie już po łuku, u mnie będzie prosty).
Doświadczenia z użytkowania napędu podmakietowego Tilliga:
Zalety:
- duża siła ze względu na przekładnie śrubową
- regulowany skok w zakresie od ok. 2-10 mm
- solidna konstrukcja styków polaryzacji i krańcowych (PCB)
Wady:
- duży rozmiar
- dość głośna praca (miałem nadzieję, że będą cichsze)
- słabe zabezpieczenie przed zanieczyszczeniami
Jakby coś to mam skany z instrukcji dołączanej do napędów, ale nie wiem czy mogę je opublikować ze względu na prawa autorskie.
Ogólnie napędy są OK, mnie przekonał mechanizm śrubowy (ważny w przypadku planowanego rozjazdu krzyżowego, gdzie iglice mogą mocno sprężynować).
Pozatym nie mam jakiegoś przesadnego ścisku pod makietą więc nie przeszkadzają mi spore wymiary napędów.

Muszę jeszcze dokończyć plan zagospodarowania (w oryginale na tym segmencie tor biegnie już po łuku, u mnie będzie prosty).
Doświadczenia z użytkowania napędu podmakietowego Tilliga:
Zalety:
- duża siła ze względu na przekładnie śrubową
- regulowany skok w zakresie od ok. 2-10 mm
- solidna konstrukcja styków polaryzacji i krańcowych (PCB)
Wady:
- duży rozmiar
- dość głośna praca (miałem nadzieję, że będą cichsze)
- słabe zabezpieczenie przed zanieczyszczeniami
Jakby coś to mam skany z instrukcji dołączanej do napędów, ale nie wiem czy mogę je opublikować ze względu na prawa autorskie.
Ogólnie napędy są OK, mnie przekonał mechanizm śrubowy (ważny w przypadku planowanego rozjazdu krzyżowego, gdzie iglice mogą mocno sprężynować).
Pozatym nie mam jakiegoś przesadnego ścisku pod makietą więc nie przeszkadzają mi spore wymiary napędów.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Taka mała uwaga - napędów ani słupów sieci trakcyjnej nie obsypuje się tłuczniem. A przynajmniej nie robi się tego specjalnie. One nie wymagają balastowania.KamilW pisze:Najbardziej aktualne zdjęcia z segmentu: Obrazek

A tak w ogóle - to podziwiam postępy.

Ostatnio zmieniony 01 paź 2010, 20:53 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
- KamilW
- Kontakt:
Nie było szans... musiałem się pomylić
.
2011 oczywiście.

2011 oczywiście.
- nikos68
- Kontakt:
Sosnowiec 2010 

- KamilW
- Kontakt:
Chodzi mi o:Pisząc o wytrzymałości konstrukcji masz na myśli obciążanie jej napiętym cienkim drutem?
1) kwestia większej wytrzymałości jeśli chodzi o jakiś przypadkowy kontakt z ręką lub z czymś inym (co niestety się zdarza) - jakieś potrącenie i tym podobne.
2) kwestia zawieszenia sieci trakcyjnej i jej współpraca z odbierakami lokomotyw.
Wszystko będę się starał odwzorować możliwie wiernie ale na pierwszym miejscu stawiam funkcjonalność i możliwość zabawy, a także solidność ze względu na planowany występ na Sosnowcu 2010

- KamilW
- Kontakt:
Numer katalogowy tłucznia to 5412. Tak to POLAK, jest jeszcze ciut za ciemny ale coś na to poradzę
.

-
- Kontakt:
Ten szuter to polak? Pamiętasz nr katalogowy? Pytam, bo całkiem całkiem...KamilW pisze:Najbardziej aktualne zdjęcia z segmentu:
-
- Kontakt:
Pisząc o wytrzymałości konstrukcji masz na myśli obciążanie jej napiętym cienkim drutem?
- KamilW
- Kontakt:
- KamilW
- Kontakt:
To samo dotyczyło Rajczy ale wstawili nowe, lepsze zdjęcia (tylko do stacji bo centrum jest na starych jeszcze).Szkoda, że na google maps wysoka rozdzielczość dotyczy tylko wybranych lokalizacji. np. Warszawa jest w świetnej rozdzielczości, widać nawet płytki chodnikowe... w torach można podkłady liczyć... ale już małe miejscowości, niekoniecznie.
Nie wiem czy to kwestia kasy czy po prostu nikt zdjęć w dużej rozdzielczości małych miejscowości nie robi bo nie są potrzebne.
Poza Rajczą staram się robić dokumentację innych stacji na linii, a nowe zdjęcia bardzo to ułatwiły.
Po ukończeniu Rajczy moim marzeniem jest zrobić Bielsko-Białą Główną.
Ale tu boję się, że może nie być tak prosto, szczególnie względy lokalowe i transportowe stanowią poważne ograniczenie.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Jest jeszcze www.zumi.pl , ma mapy lepsze niż Google
-
- Kontakt:
Szkoda, że na google maps wysoka rozdzielczość dotyczy tylko wybranych lokalizacji. np. Warszawa jest w świetnej rozdzielczości, widać nawet płytki chodnikowe... w torach można podkłady liczyć... ale już małe miejscowości, niekoniecznie.
- Scio
- Kontakt:
Ja w oparciu o widoku mojej działki mogę potwierdzić, że na http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/ co jakiś czas aktualizują zdjęcia.