Makieta modułowa Jacekk

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Re: Makieta modułowa Jacekk

Post autor: Witek M. »

Troche sobie pokrytykowaliscie, a ja powiem, ze to co pokazal Jacek, to jak na pierwsze dzielo jest SUPER, swiadczy - moim zdaniem - o calkiem przyzwoitym opanowaniu warsztatu modelarskiego - przynajmniej w zakresie podstawowych technik. Widac, ze Jacek nie jest wirtualnym modelarzem, klepiacym tylko w klawiature. Oby tak dalej!
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Post autor: Jacekk »

ArturSwider pisze:Dlaczego w "okienkach" są takie dziury?
Ja nie dostrzegam żadnych dziur. Szuter jest tak położony, że nic nie widać co jest pod spodem.

ArturSwider pisze:Dlaczego zasypałeś tłuczniem ławy torowiska (to już wogóle skandal!) ?? :evil:
Napisałem, że moduł nie jest ukończony w 100%. Obsypałem bankiety taka ilością tłucznia, ponieważ nie wiedziałem dokąd ma sięgać. Potem dowiedziałem się, że ma być do korka.
Cześć trawy jest, a części nie ma. Po prostu trawa nie jest wszędzie położona i z tąd ten problem. Wszystko jest do zrobienia.

ArturSwider pisze:Po drugie - Szyny - Malowane grubą, nie rozcieńczoną farbą !!
Z tym się zgodzę. Wiem, że trzeba rozcieńczać farbę rozpuszczalnikiem, ale sam w domu nie mieszkam. Gdy tylko ktoś poczuje zapach rozpuszczalnika muszę kończyć. Na balkonie tego nie zrobie, ponieaż jest mało miejsca, a w piwnicy jest ciemno.
Poz tym oglądałem film, na którym gość malował szyny bez rozmajania farby.
Oczywiście te zdjęcia są wyolbrzymione. W realu tak bardzo to się nie rzuca w oczy.
Postaram się oczyścić szyny przynajmniej od wewnątrz.
ArturSwider pisze:Po trzecie - Trawa - Dalczego położyłeś matę na całej powierzchni modułu ??
Gdy zamawiałem paczkę myślałem, że tyle wystarczy (nie znałem się na modelarstwie). Potem zamówiłem 2 rodzaje trawy polaka, sam coś zrobiłem i zerwałem mech.
Przecież napisałem wcześniej, że na module jest tylko podstawowa zieleń. Na razie nie mam pieniędzy na zieleń, ponieważ zbieram na lokomotywę :lol:
Spokojnie, wszystko w swoim czasie.
ArturSwider pisze:Moduł ten potraktuj CAŁKOWICIE jako poligon doświadczalny
I tak go traktuję. Wiem, że nie będzie wyglądał idealnie, ponieważ nie mam tyle kaski ile chciał bym mieć. Tak dobrze to chyba nikt nie ma :P
ArturSwider pisze:Powodzenia w dalszej nauce
Dzięki
TKt48-151 pisze: Jacku,nie wierzę Ci że ten szuter jest w TT
Chyba musisz zacząć. Daję linka:

http://www.modelmania.com.pl/product_in ... ts_id=5188

Na następnym module będzie dobry szuter.

Artur Świder pisze:Dlaczego zasypałeś tłuczniem ławy torowiska (to już w ogóle skandal!) ?? :evil:
TKt48-151 pisze:Taki jeden,co ma w nicku parowóz też tak uczynił:) Jednak naprawienie tego poszło łatwo,szybko i przyjemnie...
Wiem, że jest to łatwa czynność i nie widzę w tym problemu

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 31 sie 2006, 15:31 przez Jacekk, łącznie zmieniany 2 razy.
TKt48-151
Kontakt:

Post autor: TKt48-151 »

Cześć,
Jacekk pisze: Gdy to zamawiałem nie znałem się na modelarstwie tak jak teraz. Zamówiłem to, ponieważ pisało TT.
Jacku,nie wierzę Ci że ten szuter jest w TT.Zerknij na mój moduł,lub Grabie Stare whosho,tam jest szuter w wielkości TT-produkcja Polaka.Wcale nie sprawia wrażenia przeskalowanego,a na pewno nie wspomnianego "malucha".
Artur Świder pisze:Dlaczego zasypałeś tłuczniem ławy torowiska (to już w ogóle skandal!) ?? :evil:
Taki jeden,co ma w nicku parowóz też tak uczynił:) Jednak naprawienie tego poszło łatwo,szybko i przyjemnie...
ArturSwider

Post autor: ArturSwider »

Hi,
Daję pare zdjęć modułu. Oczywiście nie jest jeszcze skończony.
Co do modułu, który zaprezentowałeś na zdjęciach to...

Po pierwsze - Tłuczeń - Groteskowo wielki i źle położony !!

Dlaczego w "okienkach" są takie dziury?

Dlaczego nie pouzupełniałeś je tłuczniem?

Dlaczego zasypałeś tłuczniem ławy torowiska (to już wogóle skandal!) ?? :evil:

Po drugie - Szyny - Malowane grubą, nie rozcieńczoną farbą !!

Po trzecie - Trawa - Dalczego położyłeś matę na całej powierzchni modułu ??

Tja... :?

Jednym pocieszeniem dla Ciebie jest fakt, że jesteś młody i masz sporo czasu na naukę modelarskiego rzemiosła. Moduł ten potraktuj CAŁKOWICIE jako poligon doświadczalny.

Powodzenia w dalszej nauce.
Ostatnio zmieniony 30 sie 2006, 23:01 przez ArturSwider, łącznie zmieniany 1 raz.
pedro
Kontakt:

Post autor: pedro »

Na opakowaniu z szutrem jest napisane TT, ale daleko mu do tej skali. Proponuję zaopatrzyć się w proste urządzenie do przesiewania szutru do rozmiarów zbliżonych jedynie słusznej skali. Pisałem o tym urządzeniu:

http://img213.imageshack.us/my.php?imag ... 431ny9.jpg

Do wykonania sitka potrzebny jest sprzęt typu: dekiel od słoika Twist OFF, wiertarka ( lepsza wkrętarka), wiertło o śr. 2 mm. Jak widać dekiel został wielokrotnie przewiercony wiertełkiem (delikatnie bo lubi się złamać ).

Z półkilowego opakowania po przesianiu odpada ok.30 %. Ten grubszy możesz sprzedać - HO wcom ;) , lub wykorzystać przy tworzeniu krajobrazu (skarpy, gołoborza itp.)
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

ponieważ pisało TT.
było napisane, jeżeli już.
Nie trzeba się chyba znać, żeby porównać na tor z wielkością szutru i zerknąć na prawdziwe tory
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

miki pisze:Gdyby nie szuter wielkości ćwiertek "malucha" (Fiata 126p) było by przyzwoicie.
Gdy to zamawiałem nie znałem się na modelarstwie tak jak teraz. Zamówiłem to, ponieważ pisało TT.

miki pisze:jak na początek - poprawnie.
Jest to mój pierwszy moduł i pierwsza praca związana z tą dziedziną modelarstwa, więc nie spodziewajcie się :shock: tego. Gdybym miał więcej pieniędzy przeznaczonych na makietę efekt był by lepszy.

Pozdrawiam
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Gdyby nie szuter wielkości ćwiertek "malucha" (Fiata 126p) było by przyzwoicie. Te głazy narzutowe psują efekt. Reszta - jak na początek - poprawnie.
Ostatnio zmieniony 30 sie 2006, 12:05 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Daję pare zdjęć modułu. Oczywiście nie jest jeszcze skończony. Ma on tylko podstawową zieleń: sTTandardowa trawa FALLER'a , 2 trawy elektrostatyczne polaka, wyrób własnej roboty, mech (ten widoczny na zdjęciach będzie usunięty i zmieniony na inny, lepszy)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oczywiście trawę elektrostatyczną z szyn i inne śmieci, które widać na zdjęciach usunę.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 30 sie 2006, 11:58 przez Jacekk, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Dzisiaj przemalowałem tory na moim module. Efekt jest milon razy lepszy.
Przepraszam, że tak piszę post pod postem, ale nikt nic nie pisze, więc...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Po napisaniu poprzedniego post natychmiast wybrałem się do najbliższego sklepu kupić super glue.
Próbowałem skleić dziurę i na szczęście udało się :) Nie przypuszczałem, że taki klej może tak mocno trzymać.
Aby szpara zatkała się trzeba było nacisnąć na moduł z siłą ≈20kg
8)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Będzie problem z usunięciem tej szpary. Potrzebny jest duży nacisk, aby zlikwidować dziurę i nie wiem czy supe glue czy cyjanopan będzie w stanie trzymać tak mocno :evil:
A wszystko dlatego, że jedno ze wsparć toru zostało wyżej przykręcone :(

Pozdrawiam
pedro
Kontakt:

Post autor: pedro »

Niestety, ale musisz "wyskrobać" ten 1 mm.
1mm na połączeniu modułów to bardzo dużo.
Chyba, że połączysz go z drugim własnym modułem, gdzie zgubisz ten 1 mm.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Jacekk pisze:Mam mały problem. Po jednej stronie modułu główka szyny jest o 1mm wyżej.
Sam sobie odpowiedz czy 12 cm niezgodności szyn w realu to dużo czy mało !!
Obrazek
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Mam mały problem.
Po jednej stronie modułu główka szyny jest o 1mm wyżej. Czy to nię będzie przeszkadzało gdy się złączy mój moduł z innym modułem ?? Czy pociąg nie będzie się wykolejał ??

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”