Makieta modułowa Jacekk
Moderator: mod-Makieta Modułowa
- Witek M.
- Kontakt:
Re: Makieta modułowa Jacekk
Troche sobie pokrytykowaliscie, a ja powiem, ze to co pokazal Jacek, to jak na pierwsze dzielo jest SUPER, swiadczy - moim zdaniem - o calkiem przyzwoitym opanowaniu warsztatu modelarskiego - przynajmniej w zakresie podstawowych technik. Widac, ze Jacek nie jest wirtualnym modelarzem, klepiacym tylko w klawiature. Oby tak dalej!
- Jacekk
- Kontakt:
Ja nie dostrzegam żadnych dziur. Szuter jest tak położony, że nic nie widać co jest pod spodem.ArturSwider pisze:Dlaczego w "okienkach" są takie dziury?
Napisałem, że moduł nie jest ukończony w 100%. Obsypałem bankiety taka ilością tłucznia, ponieważ nie wiedziałem dokąd ma sięgać. Potem dowiedziałem się, że ma być do korka.ArturSwider pisze:Dlaczego zasypałeś tłuczniem ławy torowiska (to już wogóle skandal!)![]()
![]()
Cześć trawy jest, a części nie ma. Po prostu trawa nie jest wszędzie położona i z tąd ten problem. Wszystko jest do zrobienia.
Z tym się zgodzę. Wiem, że trzeba rozcieńczać farbę rozpuszczalnikiem, ale sam w domu nie mieszkam. Gdy tylko ktoś poczuje zapach rozpuszczalnika muszę kończyć. Na balkonie tego nie zrobie, ponieaż jest mało miejsca, a w piwnicy jest ciemno.ArturSwider pisze:Po drugie - Szyny - Malowane grubą, nie rozcieńczoną farbą
Poz tym oglądałem film, na którym gość malował szyny bez rozmajania farby.
Oczywiście te zdjęcia są wyolbrzymione. W realu tak bardzo to się nie rzuca w oczy.
Postaram się oczyścić szyny przynajmniej od wewnątrz.
Gdy zamawiałem paczkę myślałem, że tyle wystarczy (nie znałem się na modelarstwie). Potem zamówiłem 2 rodzaje trawy polaka, sam coś zrobiłem i zerwałem mech.ArturSwider pisze:Po trzecie - Trawa - Dalczego położyłeś matę na całej powierzchni modułu![]()
Przecież napisałem wcześniej, że na module jest tylko podstawowa zieleń. Na razie nie mam pieniędzy na zieleń, ponieważ zbieram na lokomotywę

Spokojnie, wszystko w swoim czasie.
I tak go traktuję. Wiem, że nie będzie wyglądał idealnie, ponieważ nie mam tyle kaski ile chciał bym mieć. Tak dobrze to chyba nikt nie maArturSwider pisze:Moduł ten potraktuj CAŁKOWICIE jako poligon doświadczalny

DziękiArturSwider pisze:Powodzenia w dalszej nauce
Chyba musisz zacząć. Daję linka:TKt48-151 pisze: Jacku,nie wierzę Ci że ten szuter jest w TT
http://www.modelmania.com.pl/product_in ... ts_id=5188
Na następnym module będzie dobry szuter.
Artur Świder pisze:Dlaczego zasypałeś tłuczniem ławy torowiska (to już w ogóle skandal!)![]()
![]()
Wiem, że jest to łatwa czynność i nie widzę w tym problemuTKt48-151 pisze:Taki jeden,co ma w nicku parowóz też tak uczynił:) Jednak naprawienie tego poszło łatwo,szybko i przyjemnie...
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 31 sie 2006, 15:31 przez Jacekk, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Cześć,
Jacku,nie wierzę Ci że ten szuter jest w TT.Zerknij na mój moduł,lub Grabie Stare whosho,tam jest szuter w wielkości TT-produkcja Polaka.Wcale nie sprawia wrażenia przeskalowanego,a na pewno nie wspomnianego "malucha".Jacekk pisze: Gdy to zamawiałem nie znałem się na modelarstwie tak jak teraz. Zamówiłem to, ponieważ pisało TT.
Taki jeden,co ma w nicku parowóz też tak uczynił:) Jednak naprawienie tego poszło łatwo,szybko i przyjemnie...Artur Świder pisze:Dlaczego zasypałeś tłuczniem ławy torowiska (to już w ogóle skandal!)![]()
![]()
Hi,
Po pierwsze - Tłuczeń - Groteskowo wielki i źle położony
Dlaczego w "okienkach" są takie dziury?
Dlaczego nie pouzupełniałeś je tłuczniem?
Dlaczego zasypałeś tłuczniem ławy torowiska (to już wogóle skandal!)
Po drugie - Szyny - Malowane grubą, nie rozcieńczoną farbą
Po trzecie - Trawa - Dalczego położyłeś matę na całej powierzchni modułu
Tja...
Jednym pocieszeniem dla Ciebie jest fakt, że jesteś młody i masz sporo czasu na naukę modelarskiego rzemiosła. Moduł ten potraktuj CAŁKOWICIE jako poligon doświadczalny.
Powodzenia w dalszej nauce.
Co do modułu, który zaprezentowałeś na zdjęciach to...Daję pare zdjęć modułu. Oczywiście nie jest jeszcze skończony.
Po pierwsze - Tłuczeń - Groteskowo wielki i źle położony

Dlaczego w "okienkach" są takie dziury?
Dlaczego nie pouzupełniałeś je tłuczniem?
Dlaczego zasypałeś tłuczniem ławy torowiska (to już wogóle skandal!)

Po drugie - Szyny - Malowane grubą, nie rozcieńczoną farbą

Po trzecie - Trawa - Dalczego położyłeś matę na całej powierzchni modułu

Tja...

Jednym pocieszeniem dla Ciebie jest fakt, że jesteś młody i masz sporo czasu na naukę modelarskiego rzemiosła. Moduł ten potraktuj CAŁKOWICIE jako poligon doświadczalny.
Powodzenia w dalszej nauce.
Ostatnio zmieniony 30 sie 2006, 23:01 przez ArturSwider, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Na opakowaniu z szutrem jest napisane TT, ale daleko mu do tej skali. Proponuję zaopatrzyć się w proste urządzenie do przesiewania szutru do rozmiarów zbliżonych jedynie słusznej skali. Pisałem o tym urządzeniu:
http://img213.imageshack.us/my.php?imag ... 431ny9.jpg
Do wykonania sitka potrzebny jest sprzęt typu: dekiel od słoika Twist OFF, wiertarka ( lepsza wkrętarka), wiertło o śr. 2 mm. Jak widać dekiel został wielokrotnie przewiercony wiertełkiem (delikatnie bo lubi się złamać ).
Z półkilowego opakowania po przesianiu odpada ok.30 %. Ten grubszy możesz sprzedać - HO wcom
, lub wykorzystać przy tworzeniu krajobrazu (skarpy, gołoborza itp.)
http://img213.imageshack.us/my.php?imag ... 431ny9.jpg
Do wykonania sitka potrzebny jest sprzęt typu: dekiel od słoika Twist OFF, wiertarka ( lepsza wkrętarka), wiertło o śr. 2 mm. Jak widać dekiel został wielokrotnie przewiercony wiertełkiem (delikatnie bo lubi się złamać ).
Z półkilowego opakowania po przesianiu odpada ok.30 %. Ten grubszy możesz sprzedać - HO wcom

-
- Kontakt:
było napisane, jeżeli już.ponieważ pisało TT.
Nie trzeba się chyba znać, żeby porównać na tor z wielkością szutru i zerknąć na prawdziwe tory
- Jacekk
- Kontakt:
Gdy to zamawiałem nie znałem się na modelarstwie tak jak teraz. Zamówiłem to, ponieważ pisało TT.miki pisze:Gdyby nie szuter wielkości ćwiertek "malucha" (Fiata 126p) było by przyzwoicie.
Jest to mój pierwszy moduł i pierwsza praca związana z tą dziedziną modelarstwa, więc nie spodziewajcie sięmiki pisze:jak na początek - poprawnie.

Pozdrawiam
-
- Kontakt:
Gdyby nie szuter wielkości ćwiertek "malucha" (Fiata 126p) było by przyzwoicie. Te głazy narzutowe psują efekt. Reszta - jak na początek - poprawnie.
Ostatnio zmieniony 30 sie 2006, 12:05 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jacekk
- Kontakt:
Daję pare zdjęć modułu. Oczywiście nie jest jeszcze skończony. Ma on tylko podstawową zieleń: sTTandardowa trawa FALLER'a , 2 trawy elektrostatyczne polaka, wyrób własnej roboty, mech (ten widoczny na zdjęciach będzie usunięty i zmieniony na inny, lepszy)

Oczywiście trawę elektrostatyczną z szyn i inne śmieci, które widać na zdjęciach usunę.
Pozdrawiam

Oczywiście trawę elektrostatyczną z szyn i inne śmieci, które widać na zdjęciach usunę.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 30 sie 2006, 11:58 przez Jacekk, łącznie zmieniany 5 razy.
- Jacekk
- Kontakt:
Dzisiaj przemalowałem tory na moim module. Efekt jest milon razy lepszy.
Przepraszam, że tak piszę post pod postem, ale nikt nic nie pisze, więc...
Pozdrawiam
Przepraszam, że tak piszę post pod postem, ale nikt nic nie pisze, więc...
Pozdrawiam
- Jacekk
- Kontakt:
Po napisaniu poprzedniego post natychmiast wybrałem się do najbliższego sklepu kupić super glue.
Próbowałem skleić dziurę i na szczęście udało się
Nie przypuszczałem, że taki klej może tak mocno trzymać.
Aby szpara zatkała się trzeba było nacisnąć na moduł z siłą ≈20kg
Pozdrawiam
Próbowałem skleić dziurę i na szczęście udało się

Aby szpara zatkała się trzeba było nacisnąć na moduł z siłą ≈20kg

Pozdrawiam
- Jacekk
- Kontakt:
Będzie problem z usunięciem tej szpary. Potrzebny jest duży nacisk, aby zlikwidować dziurę i nie wiem czy supe glue czy cyjanopan będzie w stanie trzymać tak mocno
A wszystko dlatego, że jedno ze wsparć toru zostało wyżej przykręcone
Pozdrawiam

A wszystko dlatego, że jedno ze wsparć toru zostało wyżej przykręcone

Pozdrawiam
-
- Kontakt:
Niestety, ale musisz "wyskrobać" ten 1 mm.
1mm na połączeniu modułów to bardzo dużo.
Chyba, że połączysz go z drugim własnym modułem, gdzie zgubisz ten 1 mm.
1mm na połączeniu modułów to bardzo dużo.
Chyba, że połączysz go z drugim własnym modułem, gdzie zgubisz ten 1 mm.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Sam sobie odpowiedz czy 12 cm niezgodności szyn w realu to dużo czy małoJacekk pisze:Mam mały problem. Po jednej stronie modułu główka szyny jest o 1mm wyżej.

- Jacekk
- Kontakt:
Mam mały problem.
Po jednej stronie modułu główka szyny jest o 1mm wyżej. Czy to nię będzie przeszkadzało gdy się złączy mój moduł z innym modułem
Czy pociąg nie będzie się wykolejał
Pozdrawiam
Po jednej stronie modułu główka szyny jest o 1mm wyżej. Czy to nię będzie przeszkadzało gdy się złączy mój moduł z innym modułem

Pozdrawiam