Makieta modułowa by TKt48

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

Re: Makieta modułowa by TKt48

Post autor: WojTTek »

Nie jest to łąka jeno polana i dość mocno wysuszona. 3stopień zagrożenia pożarowego. Zrób tam jakieś małe drzewko (resztki ogrodzenia, jakieś śmieci) i powie się że to pozostałości po ogródkach działkowych ;)
TKt48-151
Kontakt:

Post autor: TKt48-151 »

Cześć!

miki pisze:Nie napisałem, że to źle !!
Uff...myślałem,że szykuje się kolejna zmiana ekspozycji... :P
miki pisze:Wprost przeciwnie, nieużytki to moje ulubione tematy 8) Jakąś skromną kępkę trawska można by tu i ówdzie jednak wrzucić.
Faktycznie,patrząc na Twoje moduły,można odnieść wrażenie,że lubisz ten typ krajobrazu,a trawki(w małych ilościach)można u mnie popróbować...
miki pisze:Co do lasu - to bym nie szalał. Las wymaga zupełnie innego przygotowania poziomu zero. Niech zostanie jak jest, bo jest dobrze :mrgreen:
Masz rację pod las trzeba przygotować ściółkę itd.Może faktycznie niech tak zostanie,jeśli jest ok...
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

TKt48-151 pisze:
miki pisze:W ogóle nie przypomina to "regularnej" łąki, tylko zachwaszczony nieużytek.
Może być i nieużytek,chodziło mi o to,aby powstał tam kawałek "nieruszonej" przez człowieka przyrody(łąka,czy właśnie nieużytek).Później można dorzucić parę drzew i zrobi się mały las...
Nie napisałem, że to źle !!! Wprost przeciwnie, nieużytki to moje ulubione tematy 8) Jakąś skromną kępkę trawska można by tu i ówdzie jednak wrzucić.
Co do lasu - to bym nie szalał. Las wymaga zupełnie innego przygotowania poziomu zero. Niech zostanie jak jest, bo jest dobrze :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 12 lip 2006, 12:32 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
TKt48-151
Kontakt:

Cześć!

Na początek,każdy kto coś od siebie powiedział,doradził dostaje 1 punkt pomocy 8)

miki pisze:W ogóle nie przypomina to "regularnej" łąki, tylko zachwaszczony nieużytek.
Może być i nieużytek,chodziło mi o to,aby powstał tam kawałek "nieruszonej" przez człowieka przyrody(łąka,czy właśnie nieużytek).Później można dorzucić parę drzew i zrobi się mały las...

miki pisze:Nie zmiena to faktu, że oprócz najnowszych dodatków z Polaka przydałaby się trawa
Szczerze mówiąc trawy nie należy się tutaj spodziewać.Wszystko tak zarosło krzakami,że jej nawet nie widać !! Jeszcze pokombinuję z jaśniejszą siateczką,zrobi się bardziej kolorowo,różnorodnie,bo u mnie wszystko jest spalone na pieprz...
pedro pisze:(...)a ja się z tego cieszę bo mam spokój z koszeniem trawnika :mrgreen:
Skoszenie trawy przy takiej temperaturze i słońcu raczej źle by się dla niej skończyło... :/
pedro
Kontakt:

Post autor: pedro »

Dzięki obecnym upałom roślinki wyglądają mizernie, krajobraz stepowieje, a ja się z tego cieszę bo mam spokój z koszeniem trawnika :mrgreen:
miki
Kontakt:

łąka wydaje mi się mało kontrastowa, tak jakby była to jesień kiedy trawy i wogóle cała roślinność powoli tracą soczyste barwy
albo wysmażona na słońcu, własnie jak teraz 8)
dobrze by wyglądała tutaj jakaś jasno-zielona gąbka na siateczce?
Jako pojedyńcze większe krzaki tak. W pozostłych przypadkach raczej nie.
W ogóle nie przypomina to "regularnej" łąki, tylko zachwaszczony nieużytek. Nie zmiena to faktu, że oprócz najnowszych dodatków z Polaka przydałaby się trawa
Ostatnio zmieniony 12 lip 2006, 11:17 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
TKt48-151
Kontakt:

Cześć!
ArturSch pisze:Wygląda bardzo ładnie, ale mimo włożonej dużej pracy, jakoś ta łąka nie wygląda naturalnie (może wina foto).Gdyby krzaki były mocniej zaakcentowane, tzm większe, gęstsze ?
Dzięki,do tej pory zrobiłem tylko taki mały skrawek łąki,kiedy będe go rozbudowywał,postaram się wykorzystać Twoje porady tzn.używać trochę większych,gęstych zarośli.
ArturSch pisze:Powodzenia w walce z .."naturą" !
:)
Otóż to,bo ona teraz wygrywa ze mną :(
pedro pisze:Widzę niezły postęp w pracach.
Niestety tak się tylko wydaje,bo ciągną się w nieskończoność...
pedro pisze:Nie wiem czy powodem jest światło, ale łąka wydaje mi się mało kontrastowa, tak jakby była to jesień kiedy trawy i wogóle cała roślinność powoli tracą soczyste barwy.
Masz rację,podczas dalszej budowy postaram się o tym pamiętać;)
BTW:dobrze by wyglądała tutaj jakaś jasno-zielona gąbka na siateczce?
pedro pisze: A tak poza tym to bardzo fajne :D
Dzięki:)
pedro
Kontakt:

Post autor: pedro »

Widzę niezły postęp w pracach. Moja drobna uwaga. Nie wiem czy powodem jest światło, ale łąka wydaje mi się mało kontrastowa, tak jakby była to jesień kiedy trawy i wogóle cała roślinność powoli tracą soczyste barwy. A tak poza tym to bardzo fajne :D
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

TKt48-151 pisze:... dopracowanie wiecznie nie wychodzącej mi łąki.
Wygląda bardzo ładnie, ale mimo włożonej dużej pracy, jakoś ta łąka nie wygląda naturalnie (może wina foto). Gdyby krzaki były mocniej zaakcentowane, tzm większe, gęstsze ?

Powodzenia w walce z .."naturą" !
:)
TKt48-151
Kontakt:

Cześć!

Trochę popracowałem nad modułem,głównie mając za cel dopracowanie wiecznie nie wychodzącej mi łąki...(tej naprzeciwko domku)

oto i łąka:
Obrazek
łąka_2
Obrazek
poprawione podjazdy:
Obrazek
czeka na dach...
Obrazek
pastwiska jeszcze nie ruszyłem,jeszcze nie mam zwierząt...
Obrazek
i łąka... :)
Obrazek
jakieś krzaki( w tle-Bananen :P)
Obrazek

Na chwilę obecną to tyle,oczywiście czekam na opinie... :roll:
miki
Kontakt:

za dużo lepiku na dachu :/ i nie bardzo widzę wyjście jak zlikwidować te "wały"
TKt48-151
Kontakt:

Cześć
Nie upieram się przy wysokości słupków - ale w takim razie jakoś niski jest krzyż św. Jerzego.
Krzyż Św.Andrzeja ma 17mm.Taka wysokośc raczej napewno nie jest błędem.Zresztą nawet gdyby był za niski,to by było źle?? Przecież znak mógłby się osiąść,wygiąć itd.Należy pamiętać
że świat rzeczywisty nie jest idealny, ;)

Co do gęstości trawy to mi się taka podoba,i można to podeprzeć argumentami w postaci zieleni naturalnej :) Zawsze gdzieś przy torach może być dużo chaszczy i krzaków,a czasem wręcz polna łąka.To należy zostawić gustom budowniczych,którzy powinni wiedzieć,jak każdy krajobraz będzie pasować i wyglądać.Myślę,że tym optymistycznym akcentem zakończę temat "nie pasującej" do realizmu zieleni na makiecie.

Teraz słowo do Artura:Zgadzam się z Tobą,troszkę przesadziłem z tym podjazdem ale to szybko naprawię,doklejając kawałek tekturki na każdym z końców przejazdu.
Ostatnio zmieniony 04 lip 2006, 00:03 przez TKt48-151, łącznie zmieniany 2 razy.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

TKt48-151 pisze:Niezbyt rozumiem,gdzie wg Ciebie jest mało trawy,przecież nigdzie jej nie brakuje...
Co do pastwiska,to słupki mają wymiar≈11mm,co nam daje w realu ok.1,3m(niezbyt duża wysokość).Pomiędzy nimi zostaną ułożone po dwie belki w poprzek,tak aby żaden zwierz nie uciekł :mrgreen:
Może inaczej - za dużo chwastów i krzaków, a zbyt mało trawy.
Nie upieram się przy wysokości słupków - ale w takim razie jakoś niski jest krzyż św. Jerzego. Co do "wysokości" przejazdu o której napisał Artur też uważam że jest bardzo stromy ale taki przejazd jest w realu na trasie Nasielsk - Płońsk. Ten na fotce Drlukasz jest jeszcze bardzo płaski :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 03 lip 2006, 23:13 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

No to tak.
Przede wszystkim - jeśli krytykujecie modelowany krajobraz, to miejcie poważne argumenty na poparcie swoich tez.

1. Za mało trawy.
Czy wszędzie muszą być chaszcze traw?? Czy wszędzie musi być 60cm trawa (dla ułatwienia - tak zachwalana 5mm trawa elektrostatyczna Polaka - 5mm x 120 = 600mm)?? Czy mało jest w Polsce miejsc gdzie dominuje niska trawa (bo została podkoszona, bo stłumiły ją krzaki, bo ziemia jest marnej jakości i nawet trawa nie jest w stanie mocno wybujać, bo mamy/właśnie się skończyły ostre upały i trawa po prostu została wypalona słońcem)??

2. Za wysokie ogrodzenie.
Obrazek
Fotka z serwisu www.horsesport.pl
za głównym "obiektem" zdjęciowym mamy ogrodzenie zbliżone do tego, jakie chce mieć na module Michał. Zakładając, że w kłębie, dorosły koń ma około 170cm, wysokość ogrodzenia 120 - 130 cm nie jest błędem.

3. Droga
Obrazek
Fotka z serwisu www.lhs.pl
Przejazdy na polnych dróżkach po których co jakiś czas przejedzie traktor nie zawsze są profilowane "na płasko" - na fotce można zobaczyć, że podjazd jest dość ostry. Praktycznie dopiero ostatni kawałeczek drogi przebiega w miarę prosto. Jeśli już zmieniać kształt drogi na module, to minimalnie przedłużyć fragment na którym wspina się do poziomu toru.
TKt48-151
Kontakt:

Cześć

Oto zdjęcie słupków(sorry za jakość,ale jest ono bardziej poglądowe) dla Grzegorza TT:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”