Makieta modułowa by TKt48
Moderator: mod-Makieta Modułowa
- WojTTek
- Kontakt:
Re: Makieta modułowa by TKt48
Nie jest to łąka jeno polana i dość mocno wysuszona. 3stopień zagrożenia pożarowego. Zrób tam jakieś małe drzewko (resztki ogrodzenia, jakieś śmieci) i powie się że to pozostałości po ogródkach działkowych 

-
- Kontakt:
Cześć!
Uff...myślałem,że szykuje się kolejna zmiana ekspozycji...miki pisze:Nie napisałem, że to źle![]()

Faktycznie,patrząc na Twoje moduły,można odnieść wrażenie,że lubisz ten typ krajobrazu,a trawki(w małych ilościach)można u mnie popróbować...miki pisze:Wprost przeciwnie, nieużytki to moje ulubione tematyJakąś skromną kępkę trawska można by tu i ówdzie jednak wrzucić.
Masz rację pod las trzeba przygotować ściółkę itd.Może faktycznie niech tak zostanie,jeśli jest ok...miki pisze:Co do lasu - to bym nie szalał. Las wymaga zupełnie innego przygotowania poziomu zero. Niech zostanie jak jest, bo jest dobrze
-
- Kontakt:
Nie napisałem, że to źleTKt48-151 pisze:Może być i nieużytek,chodziło mi o to,aby powstał tam kawałek "nieruszonej" przez człowieka przyrody(łąka,czy właśnie nieużytek).Później można dorzucić parę drzew i zrobi się mały las...miki pisze:W ogóle nie przypomina to "regularnej" łąki, tylko zachwaszczony nieużytek.

Co do lasu - to bym nie szalał. Las wymaga zupełnie innego przygotowania poziomu zero. Niech zostanie jak jest, bo jest dobrze

Ostatnio zmieniony 12 lip 2006, 12:32 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Cześć!
Na początek,każdy kto coś od siebie powiedział,doradził dostaje 1 punkt pomocy
Jeszcze pokombinuję z jaśniejszą siateczką,zrobi się bardziej kolorowo,różnorodnie,bo u mnie wszystko jest spalone na pieprz...

Na początek,każdy kto coś od siebie powiedział,doradził dostaje 1 punkt pomocy

Może być i nieużytek,chodziło mi o to,aby powstał tam kawałek "nieruszonej" przez człowieka przyrody(łąka,czy właśnie nieużytek).Później można dorzucić parę drzew i zrobi się mały las...miki pisze:W ogóle nie przypomina to "regularnej" łąki, tylko zachwaszczony nieużytek.
Szczerze mówiąc trawy nie należy się tutaj spodziewać.Wszystko tak zarosło krzakami,że jej nawet nie widaćmiki pisze:Nie zmiena to faktu, że oprócz najnowszych dodatków z Polaka przydałaby się trawa

Skoszenie trawy przy takiej temperaturze i słońcu raczej źle by się dla niej skończyło...pedro pisze:(...)a ja się z tego cieszę bo mam spokój z koszeniem trawnika

-
- Kontakt:
Dzięki obecnym upałom roślinki wyglądają mizernie, krajobraz stepowieje, a ja się z tego cieszę bo mam spokój z koszeniem trawnika 

-
- Kontakt:
albo wysmażona na słońcu, własnie jak terazłąka wydaje mi się mało kontrastowa, tak jakby była to jesień kiedy trawy i wogóle cała roślinność powoli tracą soczyste barwy

Jako pojedyńcze większe krzaki tak. W pozostłych przypadkach raczej nie.dobrze by wyglądała tutaj jakaś jasno-zielona gąbka na siateczce?
W ogóle nie przypomina to "regularnej" łąki, tylko zachwaszczony nieużytek. Nie zmiena to faktu, że oprócz najnowszych dodatków z Polaka przydałaby się trawa
Ostatnio zmieniony 12 lip 2006, 11:17 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Cześć!

BTW:dobrze by wyglądała tutaj jakaś jasno-zielona gąbka na siateczce?
Dzięki,do tej pory zrobiłem tylko taki mały skrawek łąki,kiedy będe go rozbudowywał,postaram się wykorzystać Twoje porady tzn.używać trochę większych,gęstych zarośli.ArturSch pisze:Wygląda bardzo ładnie, ale mimo włożonej dużej pracy, jakoś ta łąka nie wygląda naturalnie (może wina foto).Gdyby krzaki były mocniej zaakcentowane, tzm większe, gęstsze ?
Otóż to,bo ona teraz wygrywa ze mnąArturSch pisze:Powodzenia w walce z .."naturą" !
![]()

Niestety tak się tylko wydaje,bo ciągną się w nieskończoność...pedro pisze:Widzę niezły postęp w pracach.
Masz rację,podczas dalszej budowy postaram się o tym pamiętać;)pedro pisze:Nie wiem czy powodem jest światło, ale łąka wydaje mi się mało kontrastowa, tak jakby była to jesień kiedy trawy i wogóle cała roślinność powoli tracą soczyste barwy.
BTW:dobrze by wyglądała tutaj jakaś jasno-zielona gąbka na siateczce?
Dzięki:)pedro pisze: A tak poza tym to bardzo fajne
-
- Kontakt:
Widzę niezły postęp w pracach. Moja drobna uwaga. Nie wiem czy powodem jest światło, ale łąka wydaje mi się mało kontrastowa, tak jakby była to jesień kiedy trawy i wogóle cała roślinność powoli tracą soczyste barwy. A tak poza tym to bardzo fajne 

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Wygląda bardzo ładnie, ale mimo włożonej dużej pracy, jakoś ta łąka nie wygląda naturalnie (może wina foto). Gdyby krzaki były mocniej zaakcentowane, tzm większe, gęstsze ?TKt48-151 pisze:... dopracowanie wiecznie nie wychodzącej mi łąki.
Powodzenia w walce z .."naturą" !

-
- Kontakt:
Cześć!
Trochę popracowałem nad modułem,głównie mając za cel dopracowanie wiecznie nie wychodzącej mi łąki...(tej naprzeciwko domku)
oto i łąka:

łąka_2

poprawione podjazdy:

czeka na dach...

pastwiska jeszcze nie ruszyłem,jeszcze nie mam zwierząt...

i łąka...

jakieś krzaki( w tle-Bananen
)

Na chwilę obecną to tyle,oczywiście czekam na opinie...
Trochę popracowałem nad modułem,głównie mając za cel dopracowanie wiecznie nie wychodzącej mi łąki...(tej naprzeciwko domku)
oto i łąka:

łąka_2

poprawione podjazdy:

czeka na dach...

pastwiska jeszcze nie ruszyłem,jeszcze nie mam zwierząt...

i łąka...

jakieś krzaki( w tle-Bananen

Na chwilę obecną to tyle,oczywiście czekam na opinie...

-
- Kontakt:
za dużo lepiku na dachu
i nie bardzo widzę wyjście jak zlikwidować te "wały"

-
- Kontakt:
Cześć
że świat rzeczywisty nie jest idealny,
Co do gęstości trawy to mi się taka podoba,i można to podeprzeć argumentami w postaci zieleni naturalnej
Zawsze gdzieś przy torach może być dużo chaszczy i krzaków,a czasem wręcz polna łąka.To należy zostawić gustom budowniczych,którzy powinni wiedzieć,jak każdy krajobraz będzie pasować i wyglądać.Myślę,że tym optymistycznym akcentem zakończę temat "nie pasującej" do realizmu zieleni na makiecie.
Teraz słowo do Artura:Zgadzam się z Tobą,troszkę przesadziłem z tym podjazdem ale to szybko naprawię,doklejając kawałek tekturki na każdym z końców przejazdu.
Krzyż Św.Andrzeja ma 17mm.Taka wysokośc raczej napewno nie jest błędem.Zresztą nawet gdyby był za niski,to by było źle?? Przecież znak mógłby się osiąść,wygiąć itd.Należy pamiętaćNie upieram się przy wysokości słupków - ale w takim razie jakoś niski jest krzyż św. Jerzego.
że świat rzeczywisty nie jest idealny,

Co do gęstości trawy to mi się taka podoba,i można to podeprzeć argumentami w postaci zieleni naturalnej

Teraz słowo do Artura:Zgadzam się z Tobą,troszkę przesadziłem z tym podjazdem ale to szybko naprawię,doklejając kawałek tekturki na każdym z końców przejazdu.
Ostatnio zmieniony 04 lip 2006, 00:03 przez TKt48-151, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Może inaczej - za dużo chwastów i krzaków, a zbyt mało trawy.TKt48-151 pisze:Niezbyt rozumiem,gdzie wg Ciebie jest mało trawy,przecież nigdzie jej nie brakuje...
Co do pastwiska,to słupki mają wymiar≈11mm,co nam daje w realu ok.1,3m(niezbyt duża wysokość).Pomiędzy nimi zostaną ułożone po dwie belki w poprzek,tak aby żaden zwierz nie uciekł
Nie upieram się przy wysokości słupków - ale w takim razie jakoś niski jest krzyż św. Jerzego. Co do "wysokości" przejazdu o której napisał Artur też uważam że jest bardzo stromy ale taki przejazd jest w realu na trasie Nasielsk - Płońsk. Ten na fotce Drlukasz jest jeszcze bardzo płaski

Ostatnio zmieniony 03 lip 2006, 23:13 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 2 razy.
- drlukasz
- Kontakt:
No to tak.
Przede wszystkim - jeśli krytykujecie modelowany krajobraz, to miejcie poważne argumenty na poparcie swoich tez.
1. Za mało trawy.
Czy wszędzie muszą być chaszcze traw?? Czy wszędzie musi być 60cm trawa (dla ułatwienia - tak zachwalana 5mm trawa elektrostatyczna Polaka - 5mm x 120 = 600mm)?? Czy mało jest w Polsce miejsc gdzie dominuje niska trawa (bo została podkoszona, bo stłumiły ją krzaki, bo ziemia jest marnej jakości i nawet trawa nie jest w stanie mocno wybujać, bo mamy/właśnie się skończyły ostre upały i trawa po prostu została wypalona słońcem)??
2. Za wysokie ogrodzenie.

Fotka z serwisu www.horsesport.pl
za głównym "obiektem" zdjęciowym mamy ogrodzenie zbliżone do tego, jakie chce mieć na module Michał. Zakładając, że w kłębie, dorosły koń ma około 170cm, wysokość ogrodzenia 120 - 130 cm nie jest błędem.
3. Droga

Fotka z serwisu www.lhs.pl
Przejazdy na polnych dróżkach po których co jakiś czas przejedzie traktor nie zawsze są profilowane "na płasko" - na fotce można zobaczyć, że podjazd jest dość ostry. Praktycznie dopiero ostatni kawałeczek drogi przebiega w miarę prosto. Jeśli już zmieniać kształt drogi na module, to minimalnie przedłużyć fragment na którym wspina się do poziomu toru.
Przede wszystkim - jeśli krytykujecie modelowany krajobraz, to miejcie poważne argumenty na poparcie swoich tez.
1. Za mało trawy.
Czy wszędzie muszą być chaszcze traw?? Czy wszędzie musi być 60cm trawa (dla ułatwienia - tak zachwalana 5mm trawa elektrostatyczna Polaka - 5mm x 120 = 600mm)?? Czy mało jest w Polsce miejsc gdzie dominuje niska trawa (bo została podkoszona, bo stłumiły ją krzaki, bo ziemia jest marnej jakości i nawet trawa nie jest w stanie mocno wybujać, bo mamy/właśnie się skończyły ostre upały i trawa po prostu została wypalona słońcem)??
2. Za wysokie ogrodzenie.

Fotka z serwisu www.horsesport.pl
za głównym "obiektem" zdjęciowym mamy ogrodzenie zbliżone do tego, jakie chce mieć na module Michał. Zakładając, że w kłębie, dorosły koń ma około 170cm, wysokość ogrodzenia 120 - 130 cm nie jest błędem.
3. Droga

Fotka z serwisu www.lhs.pl
Przejazdy na polnych dróżkach po których co jakiś czas przejedzie traktor nie zawsze są profilowane "na płasko" - na fotce można zobaczyć, że podjazd jest dość ostry. Praktycznie dopiero ostatni kawałeczek drogi przebiega w miarę prosto. Jeśli już zmieniać kształt drogi na module, to minimalnie przedłużyć fragment na którym wspina się do poziomu toru.
-
- Kontakt: