C. N.-T.Kol. , Ośrodek Eksploatacji Toru Dośw. w Żmigrodzie

Nasze fotki z wypraw kolejowych i nie tylko... Pamiętaj tylko by podać źródło, jeśli to nie Twoje zdjęcia.

Moderator: mod-Galeria

Awatar użytkownika
Alteo

Re: C. N.-T.Kol. , Ośrodek Eksploatacji Toru Dośw. w Żmigrodzie

Post autor: Alteo »

Awatar użytkownika
Alteo

Jak pisałem - Dragon jest szykowany do sprzedaży. Jego dużym atutem jest moc dostosowana do potrzeb polskich przewoźników. Ma trafić do prywatnego przewoźnika. Domyślam się, że będzie nim Lotos. Oby tak się stało. Jak się zacznie sprawdzać na torach to będzie zapotrzebowanie na następne egzemplarze. Nie bez znaczenia jest cena. Dragon jest znacznie tańszy od lokomotyw produkowanych w innych państwach.
Gdyby ruszyła produkcja Dragona to ZNLE w Gliwicach zacznie pracować /zgodnie z planami wybiegającymi w przyszłość/ nad lokomotywą do prowadzenia pociągów osobowych. Byłaby to wielka szansa powrotu Polski do grona producentów lokomotyw i to nowoczesnych lokomotyw.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

BarTTman pisze:Oby tylko nie skończyło się to po polsku... prototyp do muzeum,
Do jakiego muzeum? Prędzej będzie się można nim ogolić. Zresztą prototypy pojazdów trakcyjnych często kończą jako wsad do pieca, nawet w przypadku bardzo udanych serii lokomotyw.
a projekt do archiwum...
Tak chciało by się ją widywać za oknem :)
A to już problem speców od marketingu i sprzedaży w ZNLE, aby znaleźć kupców na lokomotywę.
Jej niewątpliwą zaletą w warunkach naszych torowisk jest mniejszy niż w przypadku produktów Bombardiera i Siemensa nacisk na tor.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2010, 10:37 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
BarTTmań
Kontakt:

Post autor: BarTTmań »

Świetnie widać tę pętlę testową w Google Maps. :)
Awatar użytkownika
BarTTmań
Kontakt:

Post autor: BarTTmań »

Dzięki Alteo za tę relację z testów Dragona. Dotąd, oprócz kilku fotek z Trako, nie było w sieci zbyt wielu informacji o tej pięknej lokomotywie.

Oby tylko nie skończyło się to po polsku... prototyp do muzeum, a projekt do archiwum...
Tak chciało by się ją widywać za oknem :)
Awatar użytkownika
Alteo

Jeszcze dwa filmiki ze środy, które musiały być obrócone:Film I, film II.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2010, 08:07 przez Alteo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Alteo

Dźwięk jest raczej typowy. Ponieważ ta lokomotywa będzie w ośrodku do ok. 20 kwietnia to może jeszcze raz się wybiorę i ponagrywam kilka filmików. Lokomotywa z obciążeniem 500 t. będzie jeździć jeszcze dzisiaj. Może w przyszłym tygodniu będą inne testy.
W sobotę było bardzo tłoczno w ośrodku bo byli przedstawiciele spółki i biura konstrukcyjnego z Krakowa. Dostałem cynk, że na próbach zjawi się nowy polski szynobus. Jest opracowana dokumentacja na bardzo poważną modernizację SM48 (Tamary). Natomiast w zamyśle ZNLE w Gliwicach jest nowa polska lokomotywa do prowadzenia pociągów pasażerskich (4-ro osiowa lżejsza siostra Dragona).
Ja sam jestem tą lokomotywa oczarowany. Miałem okazję się dwa razy przejechać (w środę była to jedna pętla czyli ok.8 km, a wczoraj 6-7 pętli czyli ok. 50 km).
Chcę podkreślić, że w Ośrodku występuję jako przedstawiciel ForumTT i współpracę mogę ocenić na szóstkę.
W uzupełnieniu poprzednich postów mogę oficjalnie podać dla kogo były robione badania. Otóż z usług tej placówki korzystały koleje: hiszpańskie, francuskie, niemieckie, szwajcarskie, czeskie, słowackie, rumuńskie, tureckie, a nawet koreańskie. Koreański wagon na próby zderzeniowe przypłynął do Polski statkiem. Ten tor doświadczalny jest jedynym takim w Polsce, na którym odbywają się próby zderzeniowe, pomiary poziomu hałasu, skuteczności hamowania, jazdy testowe itp. Próby szybkości i badanie zachowania taboru na zjazdach i podjazdach prowadzone są na wyznaczonych liniach sieci PKP. Oprócz tego kilka placówek w Polsce prowadzi inne badania statyczne, m.in. na wytrzymałość pudeł wagonów.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2010, 07:51 przez Alteo, łącznie zmieniany 1 raz.
SWBT.S.A.
Kontakt:

Post autor: SWBT.S.A. »

A tak z innej beczki, jaki dźwięk ma klakson Dragona?
Awatar użytkownika
Alteo

Awatar użytkownika
Alteo

Dragon....

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Małe sprostowanie co do kamer. Otóż ma ich sześć. Po jednej w przedniej i tylnej części dachu (zwrócone przed lokomotywę) oraz cztery z boku zainstalowane za drzwiami do kabiny maszynisty (zwrócone do tyłu). W kabinie maszynisty znajdują się dwa monitory pozwalające na wyświetlanie obrazów z dowolnej kamery.
Obecnie przeprowadzane testy mają na celu przygotowanie lokomotywy do sprzedaży.

Moderatora proszę o połączenie postów/ wkleję jeszcze filmy/.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2010, 08:15 przez Alteo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Alteo

Dragon - testy z obciążeniem 500 t.

Tak jak wcześniej pisałem dzisiaj Dragon jeździł z obciążeniem 500t., które stanowiły 4 ET22.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

c.d.n.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2010, 08:00 przez Alteo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Alteo

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Monitor do obserwacji składu.
Zdjęcia są wymieszane ze względu na problemy z siecią. Ostatnie niestety jest odwrócone.
Część zdjęć była robiona "pod słońce", a w kabinie była ciasnota ponieważ znajdowało się niej 6 osób.

Jeszcze kilka fotek Falns-ów, które stały na bocznicy (jako przykład malowania):
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2010, 07:50 przez Alteo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Alteo

Dragon na testach..

Z powodu niespodziewanego gościa w ośrodku - lokomotywy Dragon - również ja złożyłem wizytę.
Podczas jazd testowane są układy sterownicze lokomotywy czyli prawidłowość ich działania.Np. podczas hamowania lokomotywy komputer mierzy wszystkie parametry układu sterowniczego dla tej czynności.I tak po kolei sprawdza się wszystkie układy automatyki.Jako, że jestem laikiem w tej dziedzinie to tyle na temat celowosci prób i badań.
Lokomotywa jest owocem polskich młodych konstruktorów. Bazą do jej powstania były podzespoły Siemensa.Maszynista ma dyspozycji trzy monitory, na których wyświetlają się wszystkie parametry oraz dodatkowo mały monitor, na którym może obserwować ciągniony skład.W kabinie zainstalowane sa dwa wygodne fotele, zaskakująco niski jest poziom hałasu, który można porównać do wnętrza dobrego samochodu /odbyłem jedną jazde po pętli/.Bardzo dobre jest również zawieszenie. Zastosowano hamulce tarczowe. W piatek i sobotę lokomotywa będzie testowana przy obciążeniu 500 ton ciągnąc cztery ET22 /będzie fotorelacja/.Pora na zdjęcia:

ze wzgledu na problemy z siecią zdjecia będę wklejał w kilku postach. Na koniec moderatora proszę o połaczenie wjedną całość
Awatar użytkownika
Alteo

Na podstawie rozmowy z szefem ośrodka mogę potwierdzić, że tego typu placówek w Europie jest bardzo dużo. Co ciekawe - ten w Żmigrodzie wyrobił sobie dobrą markę w całej Europie. Na zlecenie różnych przewoźników z zagranicy właśnie Żmigród robi bardzo różnych badań. Jednym z elementów konkurencyjności są koszty, a drugim rzetelność przeprowadzonych badań. Tyle co pamiętam to z usług ośrodka korzystają Niemcy, Czesi, Słowacy, Szwajcarzy. Z tego co widziałem to robi się pomiary drogi hamowania, poziomu hałasu.
Przyjdzie wiosna, a raczej poprawa aury, to wznowię wizyty i zakres relacji.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2010, 10:27 przez Alteo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

W Czechach to na pewno jest takie cóś jak tor doświadczalny Velim niedaleko Kolina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria”