To talk, który zawiera, jest delikatniejszy od pumeksu (Cif itp).wkocierz pisze: ...zwykła pasta do zębów również ma właściwości czyszczące...
Czyszczenie szyn...
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Re: Czyszczenie szyn...
-
wkocierz
- Kontakt:
Ja polecam zwykłą gumkę do ołówka(może się wydać śmieszne ale szczenka mi opadła po przeczyszczeniu górnej części główki szyn modelowych)żaden spirytus nie pomagał i pałeczki, poprostu gumka do ołówka
...zwykła pasta do zębów również ma właściwości czyszczące( lecz z tym uważać bo sie wam torowisko zabieli:) (W samochodzie przedni znaczek przeczyściłem pastą i lśni jak nówka
)
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Oczywiście te ciemne są lepsze, bo nie rzucają się w oczyCharakterek pisze:..... i zgadnij które kółka z tej czwórki były czyszczone, a które nie? (wszystkie 4 są zdjęte z tego samego wagonu!)
- Charakterek
- Kontakt:
Ah, jeszcze jedno, ale super przydatne! Cilit Bang! + szczoteczka + stare jednostronnie izolowane kółka BTTB - i zgadnij które kółka z tej czwórki były czyszczone, a które nie? (wszystkie 4 są zdjęte z tego samego wagonu!)

- Charakterek
- Kontakt:
zależy jakie szyny. Modelowe czy rurki. Modelowe - suchą ścierką - złazi przepięknie. Rurki - zapomnij o papierach i innych wynalazkach. Bo zetrzesz i tak gównianą warstwę ochronną. Spirytus - ok ale... Wiesz co odkryłem? Ściereczkę i cilit Bang! Serio! A jak tory nie są zamontowane - to szczoteczkę i Cilit Bang! W zwrotkach koniecznie zdemontuj napędy. Poniżej fotki czyszczonej na szybciora zwrotnicy i toru nieoczyszczonego zupełnie. Widzisz jak wżery pięknie zeszły? I nie uszkodziłeś mechanicznie toru!

- STAMiNA
- Kontakt:
Dokładnie też tak robie i nie ma problemu a żeby odtłuścić tory (np. po WD40) - tylko spirytusArturSwider pisze:Hi,
Ja zaproponuję metodę klasyczną czyli użycie drobniusieńkiego papier ściernego. Może to być nawet tzw. "papier wodny".
Odrywamy z płachty kawałeczki i powoli, delikatnie, czyścimy szyny. Brud i zanieczyszczenia schodzą w mgnieniu oka.
Polecam!
STTM
- carman
- Kontakt:
Metodę można wykorzystywać na rurkach, gdy są mocno zaśniedziałe lub zardzewiałe. Niestety same szyny ścierają się przy tym też (mam niektóre płaskawe u góry).ArturSch pisze:A jaka zostaje, po tej operacji, główka szyny ? Tzn: na ile ta metoda niszczy/ściera szynę ? Czy do rurek też się nadaje ?
A modelowe lepiej jest przecierać papierami (pilnej potrzeby) nasiąkniętymi płynami (to, co podawali wyżej koledzy).
No i wszyskto zależy gdzie te tory mamy. Makieta, moduł albo luzem. Nie wszędzie da się jednakowe techniki wykorzystać
-
Filip
- Kontakt:
Spirytus + płatek kosmetyczny i wszystko gra
Nowa galeria: http://picasaweb.google.pl/haikueurope/
-
BarTTek
- Kontakt:
Może i ja się wypowiem co do czyszczenia szyn- mam w domu taki super cieniutki nożyk do czyszczenia nowych okien z kleju, robaków itp ciekawych rzeczy, myślę że takie coś miało by zastosowanie przy poważniejszych zabrudzeniach, np. grubsza wartwa wikolu tudzież przyklejona posypka.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
A jaka zostaje, po tej operacji, główka szyny ? Tzn: na ile ta metoda niszczy/ściera szynę ? Czy do rurek też się nadaje ?ArturSwider pisze:Odrywamy z płachty kawałeczki i powoli, delikatnie, czyścimy szyny. Brud i zanieczyszczenia schodzą w mgnieniu oka.
-
ArturSwider
Hi,
Ja zaproponuję metodę klasyczną czyli użycie drobniusieńkiego papier ściernego. Może to być nawet tzw. "papier wodny".
Odrywamy z płachty kawałeczki i powoli, delikatnie, czyścimy szyny. Brud i zanieczyszczenia schodzą w mgnieniu oka.
Polecam!
Polecam!
- Jacekk
- Kontakt:
BR101 112-1 pisze:Ja proponuje "szpatułki" do uszu
Tak dokładnie to się nazywa pałeczki kosmetyczne.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 06 lip 2006, 16:06 przez Jacekk, łącznie zmieniany 1 raz.
- BR101 112-1
- Kontakt:
Ja proponuje "szpatułki" do uszu, bardzo wygodne, wystarczy przejechać po szynie i co ważne ciężko zepsuć coś obok toru poprzez urwanie, wyłamanie.
- Krzysiek
- Kontakt:
Dokładnie tak!!Bujager pisze:Nawilżyć ściereczke i przetrzeć.
Też tak robię. Chyba nie ma lepszej metody jak okresowe gruntowne czyszczenie.
- Bujager
- Kontakt:
Ja to robie Acetonem. Bardzo dobrze odtłuszcza.
Nawilżyć ściereczke i przetrzeć.
Nawilżyć ściereczke i przetrzeć.
Ostatnio zmieniony 06 lip 2006, 14:11 przez Bujager, łącznie zmieniany 2 razy.