Moja makieta na strychu - Wojttek Z

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kwicek
Kontakt:

Re: Moja makieta na strychu - Wojttek Z

Post autor: Kwicek »

Analog...
Obrazek
:mrgreen:
twardy
Kontakt:

Post autor: twardy »

DCC nie gryzie ;)
Rozumiem Twoje obawy przed nieznanym ale uwierz po 10 minutach zabawy z cyfrowym sterowanie będziesz jego gorącym zwolennikiem.
Pozdrawiam.
Jari73
Kontakt:

Post autor: Jari73 »

Witaj Wojtek Z ja mam 37 lat i też zacząłem spełniać niespełnione marzenia z dzieciństwa w skali 1:120. Mój dom jest w zaawansowanym stanie deweloperskim przeprowadzimy się myślę czerwiec. Przeznaczyć chcę cały strych znaczy pomieszczenie 740x300 ok, makieta ma mieć docelowo 600x270 ok. Przewiduję konstrukcję drewnianą z dwoma włazami by mieć dostęp do każdego miejsca. Odnośnie DCC to kupiłem zestaw startowy Roko z Ludmiłą trochę wagonów i dodatkowo 2 lokomotywy i muszę przyznać że jest to bardzo fajna zabawa jak jeżdżą wszystkie 3 z prędkościami i kierunkiem jak chcesz.
Koledzy mają rację co do DCC i ja serdecznie Wam za to dziękuję że mnie namówiliście.
Jeśli chodzi o mnie modelarstwem zajmowałem się z przerwami długimi do dzisiaj i jakoś sobie radze w najbliższym czasie jak skończę strażnicę przejazdową zrobię zdjęcia moich prac i pokażę na forum. :/ Gorzej jest z elektryką w zasadzie to pojęcie mam marne i często będę pytał doświadczonych kolegów na forum.
Reasumując polecam sterowanie lokomotywami DCC, a w analogu zrobię chyba resztę ale to nie do końca pewne.
Napisałeś Wojtek Z że zacząłeś budować na rurkach ja osobiście polecam flexy.
Piszesz że zacząłeś pracę w 2002 ja myślę że ja będę budował dłuuuuuugie lata tą makietę znam siebie i swoje lenistwo :oops:, zresztą wiecie jak jest z czasem w tym wieku jak ma się rodzinę i inne jeszcze zainteresowania.
Na razie dokąd się nie przeprowadzę czytam forum oglądam strony, które polecacie i sklejam trochę modeli w 1:120, będę budował makietę segmentami ze względów technicznych i przykręcał wszystko do stelaża.
Pozdrawiam wszystkich TT-kowiczów.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2010, 07:36 przez Jari73, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Post autor: solar »

Mariusz pisze:Teraz jak się bawię, to muszę biegać co chwila pomiędzy pokojami :mrgreen: a po wypiciu bym się jeszcze poobijał o ściany :lol:
Co oznacza, że wychodząc na przeciw oczekiwaniom stawianym przez fanów małej kolei, sterowanie DCC dba o bezpieczeństwo jego użytkowników pod kątem ewentualnych - niesprzyjających zabawie, warunkom środowiskowym !! :P :mrgreen:
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Jasne że DCC (którego ciągle nie mam), bo można pić wtedy bez obawy, że coś się wykolei ;)
Teraz jak się bawię, to muszę biegać co chwila pomiędzy pokojami :mrgreen: a po wypiciu bym się jeszcze poobijał o ściany :lol:
Ciągle mi brakuje na DCC, a bardzo by mi ułatwiło zabawę. Teraz ściągam loki z szyn aby nie jeździły.
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Post autor: solar »

Witam Wojttek Z
Wojttek Z pisze:Myślę że jest więcej takich ludzi jak ja, którzy czytają forum i szukają rozwiązań problemów (zwłaszcza analogowych).
I po pewnym czasie dochodzą do wniosku, że jednak najlepsze jest DCC (do czego i ja doszedłem) !! :mrgreen:
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Witaj Wojttek Z na ForumTT !!
:lol:
Wojttek Z pisze:Cztery okręgi, na czterech zasilaczach ...
Moze przydał by się szkic lub schemat (np w TT-Cadzie) układu torowego.
Wojttek Z pisze:... analog jest dobrym wyjściem dla ludzi, którzy chcą napić się drinka ...
Hmm, ciekawa koncepcja.
Nasze doświadczenia jednak udowadniają, że sterowanie cyfrowe w żaden sposób nie utrudnia "napić się drinka ze znajomymi, którzy podziwiają świat kolei w skali 1:120", a wręcz przeciwnie !! ... a testujemy tą teorię systematycznie !!
:mrgreen:
Awatar użytkownika
Kwicek
Kontakt:

Post autor: Kwicek »

Wojttek Z pisze:Moim zdaniem analog jest dobrym wyjściem dla ludzi, którzy chcą napić się drinka ze znajomymi, którzy podziwiają świat kolei w skali 1:120.
Myślę że jest więcej takich ludzi jak ja, którzy czytają forum i szukają rozwiązań problemów (zwłaszcza analogowych).
Taaa :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 13 lut 2010, 09:09 przez Kwicek, łącznie zmieniany 1 raz.
Wojttek Z
Kontakt:

Post autor: Wojttek Z »

Witam jestem nowy.
Mam na imię Wojtek i mam 38 lat. W 2002 roku zacząłem budowę mojej pierwszej makiety o wymiarach stołu do ping-ponga (rurki). Nie posiadałem wtedy jeszcze komputera ani dostępu do internetu. Od 2 lat czytam Was. Dziękuję za to kompensum wiedzy. Jestem laikiem jeśli chodzi o elektrykę ! Jak i o techniki modelarskie. Mam tylko miłość do TT. W 2006 roku przeprowadziłem się do nowego domu, gdzie od podstaw przygotowałem strych na potrzeby mojej pasji (tory modelowe). Spędziłem na czytaniu forumTT masę godzin, lecz ten temat wywarł na mnie ogromne wrażenie. Tort jakim chcę zagospodarować mój strych ma być w analogu. Cztery okręgi, na czterech zasilaczach (wejście na strych jest w środku tych okręgów). Moim zdaniem analog jest dobrym wyjściem dla ludzi, którzy chcą napić się drinka ze znajomymi, którzy podziwiają świat kolei w skali 1:120.
Myślę że jest więcej takich ludzi jak ja, którzy czytają forum i szukają rozwiązań problemów (zwłaszcza analogowych).
Ostatnio zmieniony 13 lut 2010, 09:07 przez Wojttek Z, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”