Moduły - Wicio

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

Kilkujadek
Kontakt:

Re: Moduły - Wicio

Post autor: Kilkujadek »

Lepsza jest szmatka na zasłaniająca wlot - pomysł JarkoTTa ;)
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Albo placki wikolu. Tak czy inaczej po wyschnięciu trzeba usunąć to co się nie przykleiło. Ja używam odkurzacza z kawałkiem bandaża w rurze. Zebrany urobek trafia do ponownego zasiania. I tak abarot. Pełen recykling
Kilkujadek
Kontakt:

Wicio pisze:Zdjęcie modułu robiłem jeszcze przed wyczesaniem trawy (była na świeżo), szczęśliwy że elektrosadzarka działa.
Normalka, każdy z nas to przechodził :lol:
Wicio pisze:Macie jakiś patent na precyzyjne wysiewanie trawy np. pod drzewami czy tam gdzie po prostu ma być w innym kolorze?
Tak jak pisał Miki - krople wikolu w odpowiednim miejscu. Metoda czasochłonna ale dająca wspaniałe efekty. Trawę wysiewa się przed sadzeniem drzew, bo te po prostu przeszkadzają w pracy.
Ostatnio zmieniony 02 lut 2010, 12:37 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Wicio
Kontakt:

Post autor: Wicio »

Nie mogłem się wczoraj odezwać, bo do padł domowy komputer. Pozamawiałem trawki Polaka w modelarski.sold.pl, to co mieli na stanie żeby szybko dojechało. Buscha 7111 znalazłem w gamahobby.com. W Parowoziku nie mają tego Buscha, spodziewają się dostawy pod koniec lutego.
Zdjęcie modułu robiłem jeszcze przed wyczesaniem trawy (była na świeżo), szczęśliwy że elektrosadzarka działa. Wczoraj na spokojnie popatrzyłem na swoje wypociny i widzę że kolory trawy na moim module są tragiczne, oczojebne to mało powiedziane. W oczekiwaniu na dostawę trawek robię plan zagospodarowania modułu. Macie jakiś patent na precyzyjne wysiewanie trawy np. pod drzewami czy tam gdzie po prostu ma być w innym kolorze?
miki
Kontakt:

Bingo!! Albo prawie. Jutro sam podskoczę bo czegoś potrzebuję, więc będzie wiadomo :)
ArJu
Kontakt:

Post autor: ArJu »

Wicio pisze:Jaki numer ma ten 4mm Busch? U Irka tzn. w Parowoziku?
Kupiłem u Irka Busch'a, który ma szansę być tym opisanym przez mikiego. Ten "mój" to 7111.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 02 lut 2010, 12:35 przez ArJu, łącznie zmieniany 1 raz.
miki
Kontakt:

Wicio pisze:Jaki numer ma ten 4mm Busch?
Nie mam głowy do numerów...
Wicio pisze:U Irka tzn. w Parowoziku?
Tak
Zaczynam od trawy 1-2mm, następnie większe kępki z 4,5mm natomiast 6mm używam raczej w niewielkich ilościach
A ja na odwrót albo wszystko na raz, zależy co mam pod ręką.
Wicio
Kontakt:

Jaki numer ma ten 4mm Busch? U Irka tzn. w Parowoziku?
Moja trawa jest jeszcze mokra, już ją trochę zdemolowałem. Jutro ciąg dalszy zmagań.
Kilkujadek
Kontakt:

Może jeszcze jedna uwaga o długości trawy. Mam nieco inną koncepcję od reszty kolegów. Zaczynam od trawy 1-2mm, następnie większe kępki z 4,5mm natomiast 6mm używam raczej w niewielkich ilościach :arrow: długość należy dostosować do modelowanego terenu.
W trawie 6mm na pastwisku pogubiłyby mi się krowy :mrgreen:
Obrazek
Miejsca w których będą drzewa oznaczyłem słomkami.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2010, 23:21 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
miki
Kontakt:

Wicio pisze:Czy losowe przyklejenie takich ciut wiekszych kawałków posypki gąbkowej i na to posiać trawę to dobry pomysł?
Nie
Wicio pisze:Czy istnieje coś tagiego jak wzornik wyrobów Polaka?
Nie. Polaka się bierze w kolorach: siano, jasna zieleń, zgniła zieleń, zieleń zwykła no i ewentualnie oczojebna.
Jak zaopatrujesz się u Irka to poszukaj 4 mm Buscha który wygląda jak mieszanka żółtego, czerwonego i czegoś tam jeszcze. Wychodzi rewelacyjnie
Kilkujadek
Kontakt:

Wygląda mi to na Auchagena który wysiewa się idealnie i jest doskonałą podkładką dla "szlachetnych gatunków". Proponuję maszynkę do golenia (zostanie fajna podkładka) i ponowne wysiewy ;)
P.S. Trawy Polaka nie trzymają nawet koloru. Raz w paczce jest taki, przy następnej partii nieco inny. Na TEJ są całkiem dobre zdjęcia.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2010, 23:05 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Wicio
Kontakt:

Dzięki za odzew. Właśnie dlatego obsiałem tylko kawałek modułu. Jak już uporałem się z problemami technicznymi z elektrosadzarką (niewłaściwe sitko) to okazuje się, że na tej wielkości module trawnik można zrobić w pół godziny, ale to nie ma być pole golfowe.
Podłoże było całkiem chropowate, na to poszła posypka trocinowa domowej produkcji, ale faktycznie jakoś się to wszystko wygładziło. Trawa częsciowo Faller 170726 + 170725 + jakiś Busch i Auhagen, bo to na szybko dało się dostać w Parowoziku. Na szczęście to co posiane można zaorać albo trochę pomęczyć dla nadania faktury.
Czy losowe przyklejenie takich ciut wiekszych kawałków posypki gąbkowej i na to posiać trawę to dobry pomysł? Czy istnieje coś tagiego jak wzornik wyrobów Polaka? Ze zdjęć z netu nijak nie wynika jaki to naprawdę kolor. Jutro powalczę z drugą częscią modułu w/g Waszych wskazówek.
miki
Kontakt:

No Busch to to nie jest.... :roll: Ale jeszcze da się z tego zrobić porządny nieużytek, trzeba się tylko przemóc i zniszczyć co nieco.... Odwagi :mrgreen:
Kilkujadek
Kontakt:

1) Gatunek trawy jakiś taki oczoje...y i świeci się jak ... ... .
2) Brak chyba ogólnej koncepcji zagospodarowania przestrzennego :|
miki
Kontakt:

Otóż to! Na tym drugim kawałku popróbuj na kroplach choćby dobrego wikolu zamiast sadzić na całej powierzchni. Od razu będzie fajniej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”