Moduły - Wicio
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
- Kontakt:
Re: Moduły - Wicio
Lepsza jest szmatka na zasłaniająca wlot - pomysł JarkoTTa 

-
- Kontakt:
Albo placki wikolu. Tak czy inaczej po wyschnięciu trzeba usunąć to co się nie przykleiło. Ja używam odkurzacza z kawałkiem bandaża w rurze. Zebrany urobek trafia do ponownego zasiania. I tak abarot. Pełen recykling
-
- Kontakt:
Normalka, każdy z nas to przechodziłWicio pisze:Zdjęcie modułu robiłem jeszcze przed wyczesaniem trawy (była na świeżo), szczęśliwy że elektrosadzarka działa.

Tak jak pisał Miki - krople wikolu w odpowiednim miejscu. Metoda czasochłonna ale dająca wspaniałe efekty. Trawę wysiewa się przed sadzeniem drzew, bo te po prostu przeszkadzają w pracy.Wicio pisze:Macie jakiś patent na precyzyjne wysiewanie trawy np. pod drzewami czy tam gdzie po prostu ma być w innym kolorze?
Ostatnio zmieniony 02 lut 2010, 12:37 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Nie mogłem się wczoraj odezwać, bo do padł domowy komputer. Pozamawiałem trawki Polaka w modelarski.sold.pl, to co mieli na stanie żeby szybko dojechało. Buscha 7111 znalazłem w gamahobby.com. W Parowoziku nie mają tego Buscha, spodziewają się dostawy pod koniec lutego.
Zdjęcie modułu robiłem jeszcze przed wyczesaniem trawy (była na świeżo), szczęśliwy że elektrosadzarka działa. Wczoraj na spokojnie popatrzyłem na swoje wypociny i widzę że kolory trawy na moim module są tragiczne, oczojebne to mało powiedziane. W oczekiwaniu na dostawę trawek robię plan zagospodarowania modułu. Macie jakiś patent na precyzyjne wysiewanie trawy np. pod drzewami czy tam gdzie po prostu ma być w innym kolorze?
Zdjęcie modułu robiłem jeszcze przed wyczesaniem trawy (była na świeżo), szczęśliwy że elektrosadzarka działa. Wczoraj na spokojnie popatrzyłem na swoje wypociny i widzę że kolory trawy na moim module są tragiczne, oczojebne to mało powiedziane. W oczekiwaniu na dostawę trawek robię plan zagospodarowania modułu. Macie jakiś patent na precyzyjne wysiewanie trawy np. pod drzewami czy tam gdzie po prostu ma być w innym kolorze?
-
- Kontakt:
Bingo!! Albo prawie. Jutro sam podskoczę bo czegoś potrzebuję, więc będzie wiadomo 

-
- Kontakt:
Kupiłem u Irka Busch'a, który ma szansę być tym opisanym przez mikiego. Ten "mój" to 7111.Wicio pisze:Jaki numer ma ten 4mm Busch? U Irka tzn. w Parowoziku?

Ostatnio zmieniony 02 lut 2010, 12:35 przez ArJu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Nie mam głowy do numerów...Wicio pisze:Jaki numer ma ten 4mm Busch?
TakWicio pisze:U Irka tzn. w Parowoziku?
A ja na odwrót albo wszystko na raz, zależy co mam pod ręką.Zaczynam od trawy 1-2mm, następnie większe kępki z 4,5mm natomiast 6mm używam raczej w niewielkich ilościach
-
- Kontakt:
Jaki numer ma ten 4mm Busch? U Irka tzn. w Parowoziku?
Moja trawa jest jeszcze mokra, już ją trochę zdemolowałem. Jutro ciąg dalszy zmagań.
Moja trawa jest jeszcze mokra, już ją trochę zdemolowałem. Jutro ciąg dalszy zmagań.
-
- Kontakt:
Może jeszcze jedna uwaga o długości trawy. Mam nieco inną koncepcję od reszty kolegów. Zaczynam od trawy 1-2mm, następnie większe kępki z 4,5mm natomiast 6mm używam raczej w niewielkich ilościach
długość należy dostosować do modelowanego terenu.
W trawie 6mm na pastwisku pogubiłyby mi się krowy

Miejsca w których będą drzewa oznaczyłem słomkami.

W trawie 6mm na pastwisku pogubiłyby mi się krowy

Miejsca w których będą drzewa oznaczyłem słomkami.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2010, 23:21 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
NieWicio pisze:Czy losowe przyklejenie takich ciut wiekszych kawałków posypki gąbkowej i na to posiać trawę to dobry pomysł?
Nie. Polaka się bierze w kolorach: siano, jasna zieleń, zgniła zieleń, zieleń zwykła no i ewentualnie oczojebna.Wicio pisze:Czy istnieje coś tagiego jak wzornik wyrobów Polaka?
Jak zaopatrujesz się u Irka to poszukaj 4 mm Buscha który wygląda jak mieszanka żółtego, czerwonego i czegoś tam jeszcze. Wychodzi rewelacyjnie
-
- Kontakt:
Wygląda mi to na Auchagena który wysiewa się idealnie i jest doskonałą podkładką dla "szlachetnych gatunków". Proponuję maszynkę do golenia (zostanie fajna podkładka) i ponowne wysiewy 
P.S. Trawy Polaka nie trzymają nawet koloru. Raz w paczce jest taki, przy następnej partii nieco inny. Na TEJ są całkiem dobre zdjęcia.

P.S. Trawy Polaka nie trzymają nawet koloru. Raz w paczce jest taki, przy następnej partii nieco inny. Na TEJ są całkiem dobre zdjęcia.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2010, 23:05 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Dzięki za odzew. Właśnie dlatego obsiałem tylko kawałek modułu. Jak już uporałem się z problemami technicznymi z elektrosadzarką (niewłaściwe sitko) to okazuje się, że na tej wielkości module trawnik można zrobić w pół godziny, ale to nie ma być pole golfowe.
Podłoże było całkiem chropowate, na to poszła posypka trocinowa domowej produkcji, ale faktycznie jakoś się to wszystko wygładziło. Trawa częsciowo Faller 170726 + 170725 + jakiś Busch i Auhagen, bo to na szybko dało się dostać w Parowoziku. Na szczęście to co posiane można zaorać albo trochę pomęczyć dla nadania faktury.
Czy losowe przyklejenie takich ciut wiekszych kawałków posypki gąbkowej i na to posiać trawę to dobry pomysł? Czy istnieje coś tagiego jak wzornik wyrobów Polaka? Ze zdjęć z netu nijak nie wynika jaki to naprawdę kolor. Jutro powalczę z drugą częscią modułu w/g Waszych wskazówek.
Podłoże było całkiem chropowate, na to poszła posypka trocinowa domowej produkcji, ale faktycznie jakoś się to wszystko wygładziło. Trawa częsciowo Faller 170726 + 170725 + jakiś Busch i Auhagen, bo to na szybko dało się dostać w Parowoziku. Na szczęście to co posiane można zaorać albo trochę pomęczyć dla nadania faktury.
Czy losowe przyklejenie takich ciut wiekszych kawałków posypki gąbkowej i na to posiać trawę to dobry pomysł? Czy istnieje coś tagiego jak wzornik wyrobów Polaka? Ze zdjęć z netu nijak nie wynika jaki to naprawdę kolor. Jutro powalczę z drugą częscią modułu w/g Waszych wskazówek.
-
- Kontakt:
No Busch to to nie jest....
Ale jeszcze da się z tego zrobić porządny nieużytek, trzeba się tylko przemóc i zniszczyć co nieco.... Odwagi 

-
- Kontakt:
1) Gatunek trawy jakiś taki oczoje...y i świeci się jak ... ... .
2) Brak chyba ogólnej koncepcji zagospodarowania przestrzennego
2) Brak chyba ogólnej koncepcji zagospodarowania przestrzennego

-
- Kontakt:
Otóż to! Na tym drugim kawałku popróbuj na kroplach choćby dobrego wikolu zamiast sadzić na całej powierzchni. Od razu będzie fajniej