Budowa nietypowych rozjazdów
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
-
- Kontakt:
Re: Budowa nietypowych rozjazdów
Udać może się uda, ale będzie dosyć skomplikowany i precyzyjny.W/g mnie musiałby działać sekwencyjnie.Jaki napęd chcesz użyć ? No i co ze sterowaniem ?
- KamilW
- Kontakt:
Coś może bardziej przyziemnego i przydatnego na zlotach:

Pełne przejście rozjazdowe na rozjazdach 1:9 R-190 (6,34 stopnia) na rozstaw torów 36mm.
Całość ma na długość 502mm i jest zrobiona modułowo - także można na przykład zastąpić któryś z rozjazdów zwyczajnych rozjazdem krzyżowym - jest pełna dowolność.
W tym miesiącu postaram się złożyć jeden rozjazd zwyczajny na próbę czy wszystko gra.
Wracając jeszcze do przejścia - nie wiem czy pomysł się uda - chciałbym zrobić mechanizm, który by pozwolił na przestawienie wszystkich czterech rozjazdów za pomocą jednego napędu.

Pełne przejście rozjazdowe na rozjazdach 1:9 R-190 (6,34 stopnia) na rozstaw torów 36mm.
Całość ma na długość 502mm i jest zrobiona modułowo - także można na przykład zastąpić któryś z rozjazdów zwyczajnych rozjazdem krzyżowym - jest pełna dowolność.
W tym miesiącu postaram się złożyć jeden rozjazd zwyczajny na próbę czy wszystko gra.
Wracając jeszcze do przejścia - nie wiem czy pomysł się uda - chciałbym zrobić mechanizm, który by pozwolił na przestawienie wszystkich czterech rozjazdów za pomocą jednego napędu.
Ostatnio zmieniony 09 sty 2013, 14:17 przez KamilW, łącznie zmieniany 2 razy.
- KamilW
- Kontakt:
Podobnie jak u Tilliga.
Z tą różnicą, że jak u Tilliga wyszarpiesz szynę do góry to łapki się powyginają, drukowane się połamią - ale to moim zdaniem ekstremalne sytuacje.
Z tą różnicą, że jak u Tilliga wyszarpiesz szynę do góry to łapki się powyginają, drukowane się połamią - ale to moim zdaniem ekstremalne sytuacje.
- Kaczor
- Kontakt:
Jak wygląda wytrzymałość łapek?
- KamilW
- Kontakt:
Odgrzewam stary temat.
Skończyłem w końcu rysować rozjazd krzyżowy 1:9 R-190 (6,4 stopnia).
Jakiś czas temu przyszły mi dwa wydruki podkładów do rozjazdów zwyczajnych 1:9 R-190 - jeden z nich zmontowałem na szynach Tilliga CODE83 ale nie wyszło to za dobrze...
Ten krzyżowy jest już zaprojektowany pod szyny CODE70 (1,8mm).

Jak będę miał gotowy wydruk to wrzucę fotki.
Oczywiście szyny są dodane tylko dla potrzeb wizualizacji - nie będą drukowane.
Skończyłem w końcu rysować rozjazd krzyżowy 1:9 R-190 (6,4 stopnia).
Jakiś czas temu przyszły mi dwa wydruki podkładów do rozjazdów zwyczajnych 1:9 R-190 - jeden z nich zmontowałem na szynach Tilliga CODE83 ale nie wyszło to za dobrze...
Ten krzyżowy jest już zaprojektowany pod szyny CODE70 (1,8mm).

Jak będę miał gotowy wydruk to wrzucę fotki.
Oczywiście szyny są dodane tylko dla potrzeb wizualizacji - nie będą drukowane.
Ostatnio zmieniony 06 sty 2013, 09:20 przez KamilW, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Świetny patent. Efekt w postaci rozjazdu też.KamilW pisze:Ja jednak skłoniłem się ku sprawdzonemu rozwiązaniu pokazanemu w filmie powyżej.
Na czeskich stronach znalazłem fotki rozjazdów wykonanych podobną chyba techniką (w TT):

pobrane na http://www.trainmania.info/diorama.html
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2010, 20:37 przez tete, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Drobna uwaga.
Trzeci lutowany podkład od lewej powinien być podwójny izolowany,
w celu odizolowania iglic od krzyżownicy .
Tam również powinny być przecięte iglice .
Trzeci lutowany podkład od lewej powinien być podwójny izolowany,
w celu odizolowania iglic od krzyżownicy .
Tam również powinny być przecięte iglice .
- KamilW
- Kontakt:
- KamilW
- Kontakt:
Ja jednak skłoniłem się ku sprawdzonemu rozwiązaniu pokazanemu w filmie powyżej.

Dla celów testowych wykonałem wszystko z drewna. Wszystko działa wyśmienicie, teraz wystarczy przygotować nową matkę pozostałych podkładów i naprawdę będzie można mówić o powtarzalnej seryjnej produkcji.
Na razie muszę wstrzymać prace bo nie mam odpowiedniego grota do lutownicy i skończyły mi się szyny.

Dla celów testowych wykonałem wszystko z drewna. Wszystko działa wyśmienicie, teraz wystarczy przygotować nową matkę pozostałych podkładów i naprawdę będzie można mówić o powtarzalnej seryjnej produkcji.
Na razie muszę wstrzymać prace bo nie mam odpowiedniego grota do lutownicy i skończyły mi się szyny.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2010, 17:16 przez KamilW, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
No to pytane do Kamila - nie będzie taniej w tej formie budować rozjazd?
Frezowanie matki i można fabrykę otwierać
- no i jeszcze ten temat podkładów wałkowanych obok
Paweł
Frezowanie matki i można fabrykę otwierać

Paweł
- A_Tox
- Kontakt:
+ prostokątne podłoże (np z laminatu).Paweł Basiński pisze:Może i niezły pomysł - zwłaszcza, że są laminaty grube 2mm (akurat wysokość podkładu). Chyba 2 warstwy byłyby potrzebne:
- warstwa na podkłady
- warstwa na szyny
Ostatnio zmieniony 21 sty 2010, 17:15 przez A_Tox, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Może i niezły pomysł - zwłaszcza, że są laminaty grube 2mm (akurat wysokość podkładu). Chyba 2 warstwy byłyby potrzebne:
- warstwa na podkłady
- warstwa na szyny
Pewnie na nasze potrzeby by wystarczyło
Paweł
- warstwa na podkłady
- warstwa na szyny
Pewnie na nasze potrzeby by wystarczyło

Paweł
Ostatnio zmieniony 21 sty 2010, 17:14 przez Paweł Basiński, łącznie zmieniany 1 raz.
- A_Tox
- Kontakt:
Przyszło mi do głowy, że szablon do lutowania można wykonać jako kanapkę ze sklejonych, odpowiednio wyciętych na maszynie CNC, kawałków laminatu szklanego do produkcji płytek drukowanych.KamilW pisze:...nie ma sensu wykonywać formy do lutowania z drogiego materiału...
Można by zastosować laminat jednostronnie miedziowany, z którego nota bene wykonane są podkłady "formujące".
Ostatnio zmieniony 21 sty 2010, 10:52 przez A_Tox, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Cena stali narzędziowej wcale nie będzie się mocno różniła od ceny aluminium. Aluminium można obrabiać na CNC, ze stalą jest już problem.
- KamilW
- Kontakt:
Absolutnie się zgadzam, nie ma sensu wykonywać formy do lutowania z drogiego materiału, co innego wzorniki do szlifowania.Do wykonania formy w celu polutowania wystarczy aluminium. Oprzyrządowanie do szlifowania wymaga stali narzędziowej oraz jej utwardzenia do minimum 45 HRC.
Im przyrząd będzie twardszy tym większa jego żywotność.
Ale jedno jest pewne, takie oprzyrządowanie na pewno uprości cały proces i podniesie jego jakość (powtarzalność).Temat tych przyrządów do szlifowania szyn moim zdaniem jest mocno nadmuchany. Koszt ich wykonania będzie niewspółmierny do osiągniętego efektu.
Może przy Rz nie jest to tak ważne co przy rozjazdach krzyżowych lub innych bardziej skomplikowanych konstrukcjach.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2010, 08:31 przez KamilW, łącznie zmieniany 1 raz.