ArturSch pisze:Z upartością maniaka proponuję zamiast gotowych torów modelowych użycie flexów (czyli torów "z metra") co jest znacznie tańsze niż gotowców.
... ale Kolega - jak pisze - nie ma doświadczenia modelarskiego. Zatem w jego przypadku lepiej sprawdzą się gotowe tory (zwłaszcza na łukach ).
Ostatnio zmieniony 19 sty 2010, 17:19 przez merry, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam, jestem nowicjuszem i moja wiedza z zakresu modelarstwa kolejowego równa jest zeru, dlatego też postanowiłem zbudować makietę według gotowego planu sporządzonego przez osobę znająca temat i posiadającą wiedzę o wiele większą od mojej.Wiem że fajnie by było zbudować makietę według własnego pomysłu, ale co mi po makiecie która nie będzie działała tak jak powinna. Problemów pewnie po drodze wyniknie wiele a chcąc ułatwić sobie życie kombinuję żeby ograniczyć je do minimum.
Wybrałem sobie już gotowy plan makiety z torami modelowymi, sprawdziłem ich dostępność w sklepie i ceny. Już na tym etapie pojawiły się problemy z elektryką, ponieważ w planie nie dopatrzyłem się toru zasilającego. Teraz nie wiem czy zastąpić jakiś prosty odcinek takim samym odcinkiem o takim samym kształcie i długości tylko z podłączeniem zasilającym. Nie wiem też czy jest określone miejsce dla tego odcinka w którym ten tor zasilający powinien się znaleźć, czy mogę nim zastąpić obojętnie jaki odcinek odpowiadający kształtem i długością toru zasilającego. Między innymi dlatego zdecydowałem się na gotowy plan torowiska.Może problemy jakie wymieniłem wyżej dla większości forumowiczów są wręcz śmieszne, dla mnie jako nowicjusza jak na razie bez waszej pomocy są nie do rozwiązania.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2010, 08:22 przez tyciu, łącznie zmieniany 1 raz.
A inna kwestia, że bez problemu możesz wzorować się na planach makiet na których są tory "u-kształtne" i wykonać coś podobnego z torów modelowych. Przecież wymiary i geometria torów jest powszechnie podawana przez producenta, w czym więc problem?
Z wymienionych publikacji wybieraj proszę plany, które w nagłówku strony mają oznaczenie "Modellgleis". Tak jak wspomniał et22 - "Standardgleis" oznacza właśnie stare rurki.
Dziękuje za rady. Postanowiłem zmienić pierwotną koncepcję ponieważ na chwilę obecną nie potrafię zaprojektować w TT cadzie. Z podanych linków wybrałem plan zamieszczony poniżej. Z podanego linku do sklepu za który również dziękuje skorzystałem ustalając kwotę jaką przeznaczyć muszę na torowisko Tillig standard. Brakuje mi tylko trzech pozycji w sklepie potrzebnych do budowy torowiska. Elektryką i podłączeniami zajmę się jak skompletuję tory. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje za pomoc.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2010, 08:21 przez tyciu, łącznie zmieniany 1 raz.
Spróbuj sam zaprojektować ten układ torowy przy pomocy TT-CADa!
Wynalazek naszego kolegi z forum - pozwala na wybór torów starych ( u- rurek ) i nowych modelowych.
Oczywiście ze względów technologicznych zalecamy korzystanie z torów modelowych - sporo było publikacji na forum w tej sprawie - na pewno coś znajdziesz na ten temat.
Np. tutaj: http://www.modelmania.com.pl/index.php?cPath=7_370_140 znajdziesz nr katalogowe
Niestety z przyporządkowaniem numerów katalogowych torów modelowych może być problem. Prezentowany schemat pochodzi ze starszej publikacji i w związku z tym opracowany został dla torów standardowych (tzw rurek). Nie da się tego bezpośrednio przełożyć na tory modelowe. Jeżeli chcesz skorzystać z gotowych schematów, poszukaj w nowszych publikacjach np Bradlera:
Witam, jestem nowym użytkownikiem tego forum i nowym modelarzem kolejowym. Postanowiłem zbudować makietę w skali TT według poniższego schematu z którym mam problem. Czy ktoś pomoże mi rozszyfrować ten rysunek i napisać jakie tory mam kupić wiem że mają to być modelowe tory kolejowe, jednakże mam problem z rozszyfrowaniem nr.katalogowych, wielkości itp..
Ostatnio zmieniony 17 sty 2010, 12:56 przez tyciu, łącznie zmieniany 2 razy.