Moduł a 'kolejkowanie"

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
WT
Kontakt:

Re: Moduł a 'kolejkowanie"

Post autor: WT »

Przeszło mi to przez myśl, nie przeczę :mrgreen:
A tymczasem nareszcie maluję boki na czarno.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Jakbyś dał pomiędzy moduły sTTandardowe górę styropianową, to byś miał torTT składany !!
:mrgreen:
WT
Kontakt:

Świąteczne kolejkowanie (i trochę robót przy okazji):
Obrazek
Ostatnio zmieniony 27 gru 2009, 08:30 przez WT, łącznie zmieniany 1 raz.
WT
Kontakt:

ArturSch pisze:TŁUCZEŃ, tłuczniowanie (?)
Kamienowanie? :P
Najbardziej po polsku będzie chyba "układanie tłucznia", albo "zasypywanie tłuczniem" - o ile ktoś ma czas na poprawność językową ;)
Ostatnio zmieniony 20 lis 2009, 11:19 przez WT, łącznie zmieniany 1 raz.
WT
Kontakt:

ArJu, zgadza się.
Mam tego świadomość i z założenia będę sobie tu kolejkować krótkimi wagonami, których mam większość. To konieczny kompromis z dążeniem do minimalizacji wymiarów (promieni).
Można też czerpać radochę z takiego sterowania ruchem, aby składy mijały się tylko na prostych ;)
W każdym razie - dzięki za dopowiedzenie.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

ArJu pisze:.. czy w każdym miejscu owalu (szczególnie w okolicach zwężeń do sTTandardowych 36mm) miną się np. m-wageny lub podobne?
Wystarczy zewnętrzny łuk zacząć o np 0,5 / 1 cm później niż wewnętrzny (rozsunąć je) by się długie wagony nie ocierały nawet na ciaśniejszych łukach.
ArJu
Kontakt:

Post autor: ArJu »

WT pisze:... pozwalają pobawić się modułami sTTandardowymi, które należy wpiąć (parami) tam, gdzie ustawiłem do fotki szersze odstępy.
Tu byłbym ostrożny. Sprawdzałeś, czy w każdym miejscu owalu (szczególnie w okolicach zwężeń do sTTandardowych 36mm) miną się np. m-wageny lub podobne? Wdeług norm (praktyka też dała podobny wynik) promieniem minimalnym przy założeniu odległości 36mm powinno być R=600mm, a u Ciebie, szacuję, jest ok. 350mm. Nie piszę tego, żeby się czepiać. Sam od jakiegoś czasu zastanawiam się nad czymś takim, aby - jak napisał Artur - pobawić się modułami także w domu.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2009, 09:42 przez ArJu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Bardzo ciekawy pomysł by można było się pobawić dwoma modułami w pokoju.
:)
WT pisze:... poligon do nauki "szutrowania".
TŁUCZEŃ, tłuczniowanie (?)
:)
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

lmb pisze:Czy rozkładacie na podłodze i łączycie moduł jakimiś przejściówkami?
Różnie. Ja np. buduję stację składającą się z 6 skrzynek po 90cm długości każda. Jedna z nich (pierwsza) to moduł szlakowy, który może być zabierany (tylko ten) na spotkania sTTandardu ;) gdy np. nie będzie jak zabrać reszty.

Niektórzy mają właśnie jedną skrzynkę (moduł 60, czy 90 cm długi - gdy spełnia warunki sTTandardu) w domu, inni kilka skrzynek samego szlaku... inni stację... różnie.

Ale nie sądzę aby większość budująca makietę modułową miała w domu coś na kształt owalu torów, w który wpinałby ten pojedynczy moduł, bu pojeździć w kółko.... wtedy raczej zdecydowali by się na torcik ;)
Ostatnio zmieniony 19 lis 2009, 11:50 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
WT
Kontakt:

Odkurzam stary wątek, bo aktualnie rzeźbię coś takiego :oops: :
Obrazek

Ot, cztery takie "wielofunkcyjne" narożniko-łuki. Ich "wielofunkcyjność" polega na tym, że:
1.
Przede wszystkim pozwalają pobawić się modułami sTTandardowymi, które należy wpiąć (parami) tam, gdzie ustawiłem do fotki szersze odstępy.
2.
Jest półtrapez do zmiany toru (tory oczywiście mogą być zasilane niezależnie).
3.
Posłużą jako poligon do nauki "szutrowania".
4.
Przetestuję też na nich elektrosadzarkę od A_Toxa (a raczej siebie w roli jej operatora).
5.
Bocznica będzie zakończona odejmowanym koziołkiem, co (na wszelki wypadek) da potencjalną możliwość podłączenia sTTandardowego modułu jednotorowego.
6.
Każdy z czterech łuków jest przejściówką pomiędzy sTTandardowym rozstawem 36 mm oraz 44 mm.
7.
Jeśli znajdę motywację do dorobienia jeszcze dwóch innych (już rozrysowanych, szerszych) kawałków, to zyskam możliwość ułożenia torowiska w dwutorową "kość" z dwiema pętlami na końcach.
8.
W przypadku niskiej frekwencji mogę stanowić tło w konkursie na najmniejszą makietę :mrgreen: :
Obrazek
(800 x 800 mm).
Ostatnio zmieniony 19 lis 2009, 11:47 przez WT, łącznie zmieniany 1 raz.
PiotrZ
Kontakt:

Post autor: PiotrZ »

W uzupełnieniu wcześniejszych fotek zamieszczam 2 krótkie filmiki speed1 i speed2 z prób prędkościowych ICE-3 8)
Sterowanie analogowe; nastawnik na transformatorze FZ1 o jedną pozycję przed MAX. Nie odważyłem się dać MAXa, (maszynista i tak dostał naganę za przekroczenie prędkości, bo w Porąbce jest "czterdziestka" :) )

Pozdrawiam
PiotrZ
N3mo
Kontakt:

Post autor: N3mo »

Świetne rozwiązanie, od lat namawiam kolegów z klubu do budowy czegoś takiego, co pozwala bawić się do upadłego na imprezach ludowych, bez potrzeby łączenia ze znawcami tematu i innego pokroju miszczami.
Mam kolegę w Rybniku Rafała R. onże jako miłośnik TT też coś sobie takiego w domu ustroił, tyle że on miał to wszystko na jednej desce.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Nie chce mi się doszukiwać ale o ile dobrze pamiętam, to niezgodność tej deski polega na niedopasowaniu profilu nasypu i przewężeniu co da się jeszcze poprawić ;)
PiotrZ
Kontakt:

Post autor: PiotrZ »

trucker pisze:Zazdroszczę koledze możliwości codziennego pojeżdżenia po modułach
Oj, tak dobrze to nie mam. Moje kółeczko ustawiłem tylko na czas świąteczno-urlopowy i właśnie je rozebrałem. Niestety nie dysponuję bawialnią :D
Grzegorz TT pisze:Na długich prostych widzę z jednej strony spory naddatek ślepej podsypki. Czyżby dalszy rozwój?
Takie mam plany na EURO 2012 :lol: Ma to być 2-torowa linia wielkich prędkości, stąd tor na podkładach betonowych. Ten niby moduł jest PRAWIE sTTandardowy, tzn. mieści się w siatce modularnej 300mm (długość 1800mm), ma wysokość 90mm, można go przykręcić 2 śrubami do sTTandardowego profilu, jest odwracalny (linia 2-torowa) i ma sTTandardowy kabel elektryczny :D
Obrazek

Tadziu, wybacz porównywanie deski do modułu ;)
Ostatnio zmieniony 04 sty 2009, 15:21 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

Post autor: trucker »

Zazdroszczę koledze możliwości codziennego pojeżdżenia po modułach. Zamierzam zrobić modułowy owal o łuku 1000mm, tylko czy starczy mi wytrwałości w pracy. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 04 sty 2009, 11:34 przez trucker, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”