Duża makieta

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Jari73
Kontakt:

Re: Duża makieta

Post autor: Jari73 »

Witam.
Nie spodziewałem się tylu odpowiedzi w tak krótkim czasie :D .
Uwierzcie mi TT to nie jest kosztowne hobby, latanie to dopiero jest skarbonka ale nie o tym tu piszemy.Napewno zdecyduję się na makietę przyklejoną z włazami żeby była dostępność wszędzie.Zrobię solidną podstawę i fakt ponad 100kg będzie ważyć ale damy rade ;) .Napiszcie proszę co to jest DCC po krótce, widzę że pytania będę zadawał cały czas, a ja dopiero mam zamiar budować stelaż za minimum pół roku. Do tego czasu zamierzam pobudować segmentowo elementy np na cienkim kartonie o wymiarach około 30x30 cm by później to posklejać pomaskować itp.

Takie dobre rady na początek:
przejrzyj to forum i inne fora z tematyka kolejową - popatrz jak inni to robili ile im to zajęło i jakie mieli problemy z tym związane
spróbuj najpierw coś zaprojektować - użyj TT-CADa ma możliwość wykonania projektu w tej wielkości jaką wskazałeś program podliczy Ci również ilość torów, które są potrzebne do zrobienia takiej makiety - żeby było taniej można zrobić większość odcinków przy pomocy fleksów, rozjazdy również możesz sam poskładać.

Co to jest TT-CAD?
Odnośnie epoki to myślę o latach 80 która to epoka?
Jakoś mnie ciągnie do lat gdy marzyłem o tym co wtedy było nieosiągalne bo przecież w sklepach to tylko Jaki 1 i Czaple były.Napiszcie czy jest duży wybór modeli i budowli z tego okresu.Wiadomo że są to tylko prefabrykaty do budowy wszystko trzeba przybrudzić postarzyć lokomotywy i wagony też, budowałem kiedyś pancerke 1:72 1:35 i samoloty.
Oczywiście starsze budowle też by były, może przez muzykę lat 80tych mnie tak ciągnie i te Ifki małe i Skody :lol:

Dzięki za to co piszecie.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 11 lis 2009, 15:56 przez Jari73, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Witaj Jari73 na ForumTT !!
:)
Jari73 pisze:Mam zamiar budować makietę TT o wymiarach 630x260cm
To ambitne przedsięwzięcie, szczególnie gdy jesteś początkującym kolejkowiczem. :) Życzę powodzenia i wytrwania w Twoich planach.

Zajrzyj, proszę na moją stronkę gdzie opisuję swoje (mizerne :) ) postępy w pracy.

Dobrze, że przystępujesz do planowania makiety na etapie przygotowywania pomieszczenia, jest czas by rozplanować i porysować przed zakupami materiałów. Warto także rozważyć i zadecydować czy Twoja makieta będzie na zawsze "wklejona" w pomieszczenie i nieprzenoszalna, czy segmentowa z możliwością pojawienia się na jakimś spotkaniu, albo jak wspominał wcześniej GrzegorzTT, składaną z modułów sTTandardowych.
Ja wybrałem tą drugą opcję co pozwala bawić mi się w domu samemu oraz nam wspólnie z kolegami na spoTTkaniach.

:arrow: Na konstrukcję stołu makiety polecam sklejkę na kratownicy z listew (lub sklejki), np:
Obrazek Obrazek Obrazek [więcej TU]

:arrow: Nie przejmuj się, na tym etapie, wyborem Epoki czy Zarządu. Rozpocznij od ukształtowania terenu i zarysów układu torów. Ukształtowanie terenu i zieleń są niezależne od epoki. Dopiero na etapie budowy budynków, stacji i infrastruktury zaczynamy poruszać się w jakimś konkretnym czasie.
Jak się trochę rozejrzysz dookoła to stwierdzisz, że stare budowle z II i III Epoki stoją i dziś, więc możesz spokojnie łączyć i mieszać różne czasowo elementy - oczywiście z pewnym sensem, a nie na chybił-trafił.

:arrow: Współcześnie planowana i realizowana duża makieta to tylko w DCC (zarówno sterowanie pociągami jak i osprzętem: rozjazdy i sygnalizacja). Proponuję Tobie zapoznać się ze systemem Lenz'a oraz wyrobami Kolegi Martinezo zanim dokonasz pierwszych zakupów. Oszacuj ile składów na raz może się znaleźć na makiecie by określić wydajność prądową zasilania.

:arrow: Zapoznaj się z przykładowymi układami torowymi, np TO.
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

No tak Grzesiek był szybszy :) miałem edytować swojego posta ale napiszę pod spodem.

Ale do rzeczy - Grzegorz przedstawił Ci koncepcję modułową - jeżeli zrealizujesz kawałek swojej makiety w tej koncepcji ( modułów ) to generalnie będziesz miał możliwość zabrania takiej makiety modułowej na jakiś zlot - byłem na 3 zlotach ( jako widz ) ale to wtedy dopiero widać urok kolejki :)

Oczywiście możesz tak zaprojektować makietę aby część była stacjonarna, a część (np. stacja kolejowa albo kawałek 4-5m szlaku kolejowego ) stanowiła moduły, które można zdemontować i zabrać na zlot - naprawdę polecam :)

Paweł
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Budowa tak dużej makiety wiąże się z przystosowaniem pomieszczenia do jej potrzeb. Największym wrogiem jest wilgoć i kurz. Zakładam, że z pierwszym czynnikiem nie będziesz miał problemu, za to co zrobisz z kurzem ?? Budowa zajmie lata i jak ją skończysz, początek makiety będzie nadawał się do kapitalnego remontu.
Proponuję inne rozwiązanie - makieta z modułów, które można w łatwy sposób zabezpieczyć jak również przetransportować choćby na spotkanie modelarskie. Dodatkową zaletą jest możliwość zmian kolejności łączenia (co jakiś czas można mieć "nową makietę") oraz swobodny dostęp do konkretnego odcinka.
tomeczek
Kontakt:

Post autor: tomeczek »

No to moja 2x3, to wymięka przy Twojej ;)
ad. 1 Okres zrobisz jaki będziesz chciał, ale przy tak dużej makiecie może być ich kilka. Ja sobie takimi rzeczami na razie nie zajmuję głowy. Wykaz sklepów i opinie o nich masz w dziale "Giełda"

ad. 2 Tylko cyfrowe, jeden obwód, więc nie będziesz mial problemów. No ale ze zwrotnicami to już będziesz miał zabawę, bo sądzę ,że ok. 50 Ci wyjdzie.

ad. 3 Myślę że sklejka 10mm starczy, tylko będziesz musiał zrobić kasetony, bo takiego dużego arkusza sklejki nie ma oczywiście. Z doświadczenia Ci powiem ,że nie szatkuj za bardzo makiety, rób maksymalnie duże pamiętając jednocześnie aby miały odpowiednią sztywność. A nogi muszą być solidne i powiązane z sobą odpowiednio, żeby się makieta nie bujała na lewo i prawo. Cała makieta będzie ważyła grubo ponad 100 kg.

Tak jak napisałeś, czytaj całe forum, bo na te i wiele więcej pytań są już odpowiedzi.
Przy tak dużej makiecie musisz przygotować sporo gotówki, same tory i rozjazdy ok. 5000-6000zł. No ale sam zobaczysz jak odwiedzisz któryś ze sklepów internetowych, że nie jest to hobby tanie. Powodzenia.

...............................

O! Kolega był szybszy o minutkę :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 11 lis 2009, 14:36 przez tomeczek, łącznie zmieniany 1 raz.
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

Witamy na forum :)

No masz chłopie rozmach :shock: z taką makietą!!! :)
Skoro znalazłeś się na tym forum to rozumiem, że chodzi o skalę TT 1:120.
Jak powstanie ta makieta będzie pewnie jedną z większych makiet w tej skali.

Tak pokrótce odpowiedzi na Twoje pytania.
1. Co kto lubi - jednemu się podoba V epoka, a inni preferują np. III epokę ( jak ja ) bo to stwarza większe możliwości umieszczenia np. parowozów na makiecie. Oczywiście przy takiej makiecie można pokusić się o kąciki epokowe i 2-3 stacje w różnych epokach.
Co do dostępności taboru jest coraz lepiej w naszej skali - ciągle jakieś nowe firmy włączają się do produkcji taboru i akcesoriów w skali TT. Na tym forum znajdziesz wątki dotyczące produkcji polskiego taboru - są one robione tylko i wyłącznie dla użytkowników tego forum w małych seriach ( 10-300 sztuk ) i nie dostaniesz ich w normalnej sklepowej sprzedaży.
2. Sterowanie takiej makiety to tylko DCC - można zrobić to w analogu , ale to już przerasta przeciętnego "kolejkowicza" - DCC jest prostsze, bardziej łopatologiczne - dostępne są dekodery do różnych urządzeń - generalnie jest to lepszy wybór przy takiej wielkości makiety!
3. Pewnie zamierzasz przeznaczyć całe pomieszczenie na taką makietę - co cóż musisz pomyśleć nad dostępnością do każdego zakamarka takiej makiety - włazy to też wyjście, ale trochę kłopotliwe. Może jednak prościej zrobić taką makietę w kształcie litery U - środek pozostaje pusty, ale masz większą możliwość dotarcia do poszczególnych kawałków makiety. Całość oczywiście musisz zrobić na dobrym stelażu aby całość ci się nie rozjechała pod ciężarem ;) Stelaż przykryć sklejką i dopiero na tym budować resztę.

Takie dobre rady na początek:
przejrzyj to forum i inne fora z tematyka kolejową - popatrz jak inni to robili ile im to zajęło i jakie mieli problemy z tym związane
spróbuj najpierw coś zaprojektować - użyj TT-CADa ma możliwość wykonania projektu w tej wielkości jaką wskazałeś program podliczy Ci również ilość torów, które są potrzebne do zrobienia takiej makiety - żeby było taniej można zrobić większość odcinków przy pomocy fleksów, rozjazdy również możesz sam poskładać.

Na wiosnę zasiej komosę na działce - będziesz miał materiał na drewka krzaczki itp :)
Generalnie przejrzyj forum - będziesz miał gotowce jak co zrobić ( do tego nie będzie potrzebna ci makieta )

Jak będziesz miał pytane to pytaj się - ktoś zawsze posłuży ci odpowiedzią.

ale się rozpisałem....

Paweł
Jari73
Kontakt:

Duża makieta

Post autor: Jari73 »

Witam
Proszę wszystkich o pomoc. Mam zamiar budować makietę TT o wymiarach 630x260cm jestem początkującym kolejkowiczem ale nie modelarzem, mam zamiar zrobić to dosyć starannie i pewnie zajmie mi to kilka lat.
Pytania:
1. Jaki okres (etap) wybrać myślałem o latach 80 czyli o moim dzieciństwie, czy istnieje duży wybór modeli i akcesoriów (nie koniecznie tanich)
2. Jakie sterowanie wybrać jeśli chodzi o elektrykę to u mnie :cry:
3. Jaki rodzaj drewna na podstawę to duży obszar także myślałem o specjalnych włazach nad którymi nic się nie będzie działo w sensie jazdy pociągów. Jakie podstawy pod płyty np wiórowe.

Widzę, że dopadła mnie ta choroba która kiełkowała do momentu budowy własnego domu (jestem na etapie wstawiania okien niedługo pójdą tynki w środku, przeprowadzkę planuję w lecie ale.... wiadomo jak jest z budowlanką). Planuję ten czas wykorzystać na czytanie co piszą inni itp. oraz na budowę elementów jeszcze tu w bloku które będzie można wykorzystać dalej np domki z działkami lasy, może jakieś elementy kolejowe od podstaw itp
Od dziecka marzyłem o makiecie, czas się wziąć do ROBOTY :D

Bardzo proszę Was o pomoc, narazie tylko na te proste i ogólne pytania. Reszta "wyjdzie w praniu"

Pozdrawiam serdecznie wszystkich TT-kowiczów
Ostatnio zmieniony 11 lis 2009, 14:30 przez Jari73, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”