Pędnie podziemne

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

tete
Kontakt:

Re: Pędnie podziemne

Post autor: tete »

Materiał zalinkowany przez A_Tox'a jest bardzo przydatny, ale tak naprawdę przydałyby się jeszcze zdjęcia rozjazdów nastawianych mechanicznie z widoczną skrzynką napędu ale i rygla.

Nie wiem za bardzo jak w rzeczywistości wyglądają "w terenie" te elementy - ich usytuowanie przy rozjeździe i sposób prowadzenia pędni do nich...

Ta skrzynka rygla (nieco mniejsza od skrzynki napędu na który składają się 2 skrzynki) występuje przy rozjazdach w torach głównych przejeżdżanych na ostrze przez pociągi pasażerskie z max dozwoloną prędkością. Wtedy są 3 skrzynki przy rozjeździe (dwie napędu - większa i mniejsza, oraz trzecia - ryglowa)...

A szukam fotek z rozwiązaniami mechanicznymi bp obecnie znikają na poczet elektrycznych... Bardzo by mi się przydały. W necie są fotki skrzynek napędu mechanicznego ale nie mogę znaleźć fotek pokazujących dodatkową skrzynkę - tego rygla...

Gdyby ktoś miał :)

W necie znalazłem fotkę skrzynki rygla (bez pokrywy) ale nigdzie nie mogę znaleźć fotek pokazujących "szerszą perspektywę" - jej usytuowanie przy rozjeździe z widocznymi także skrzynkami napędu.
Obrazek
źródło: http://www.kontrakt-bhp.com.pl/paul/kol ... otnice.php
Ostatnio zmieniony 05 lis 2009, 08:21 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
tete
Kontakt:

Dzięki A_Tox.
Awatar użytkownika
A_Tox
Kontakt:

Post autor: A_Tox »

tete
Kontakt:

Pędnie podziemne

Witam. Nie wiem, czy w dobrym dziale, ale szukam fotek pędni podziemnych i naziemnych. W necie za wiele nie znalazłem. Ogólnie chodzi mi o zdjęcia, na których widać będzie sposób prowadzenia pędni w kanałach pędniowych typu I i II w napędach mechanicznych scentralizowanych (pod torem i na międzytorzu oraz obok toru).

Artykuł ze świata kolei (nawiasem mówiąc bardzo przydatny) widziałem. Szukam samych fotek, aby ostatecznie zweryfikować swoją wiedzę przed zabudową w modelu. U mnie w okolicy nic już takiego na żywo nie ma.

Z góry dzięki jeśli ktoś ma odnośniki lub fotki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”