Moja pierwsza skrzynka -Scio

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Moja pierwsza skrzynka -Scio

Post autor: ArturSchŁ »

Scio pisze:... pędzę do czeskich sklepów ....
Zapytaj w T-H może jeszcze coś mają (bo kiedyś mieli).
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Post autor: Scio »

Dzięki. To pędzę do czeskich sklepów szukać takich lamp.
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Jeżeli nic nie wymyślę to, jak pisałem wcześniej, zdecyduję się właśnie na te słupy oświetleniowe. Na razie jeszcze szukam czegoś co można zawiesić na drewnianym słupie. Gdzieś w sieci widziałem taką lampę, ale za nic w świecie nie mogę sobie przypomnieć gdzie.
chudy
Kontakt:

Post autor: chudy »

Scio pisze:Co do lampy nie mam żadnego pomysłu. :(

a może takie coś od Grześka
http://www.modart.republika.pl/080220.html
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

W poszukiwaniu słupa oświetleniowego III epoki
Obrazek
Wiem, że izolatory są nieco przeskalowane: odwieczny dylemat modelarza w skali TT: forma czy skala. ;) Wałeczki z izolacji nie do końca mnie przekonują. Co do lampy nie mam żadnego pomysłu. :(
Ostatnio zmieniony 07 paź 2009, 19:29 przez Scio, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Dzięki. Bardzo jestem ciekawy jak Ci wyszedł ten słup i do czasu jego zobaczenia postanowiłem wstrzymać się z zamówieniem słupów betonowych. Wolałbym jednak drewniane.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Scio pisze:...słupy których potrzebuję to nie telegraficzne, ale oświetleniowe. Lampy zawieszone na nich mają oświetlać peron.
Tak sobie myślę...
Skoro chcesz drewniane słupy oświetleniowe, to klimaty będą takie III-epokowe. Skoro klimaty III-epokowe, to oświetlenie jeszcze żarowe...
Tak więc słupy nie powinny być wyższe niż 6 - 8m, czyli 50 - 67mm w TT. Taki słup dałoby się wykonać z wykałaczki. ;) Problemem będzie tylko wykananie tak maleńkiej lampy, która będzie wyglądała jak III-epokowy emaliowany talerz z żarówką...

Natomiast jeśli jednak chciałbyś wejść w epokę betonu i stali, to oświetlenie powinno zostać wykonane w postaci typowych słupów betonowych 8m z lampami sodowymi na wysięgnikach. takie rozwiązanie jest prostsze, bo zarówno słupy jak i lampy łatwiej jest dostac lub wykonać.

P.S. Kiedyś popełniłem taki słup z wykałaczki. Postaram się go odszukać i pokazać.
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Dzięki za link, ale słupy których potrzebuję to nie telegraficzne, ale oświetleniowe. Lampy zawieszone na nich mają oświetlać peron.
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

Post autor: trucker »

Tutaj znajdzie kolega prawidłowe słupy telegraficzne .
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Kiedy tylko zobaczyłem te słupy w sklepie, od razu wydały mi się przeskalowane mimo to zdecydowałem się na nie bo "robią klimat", a to poza właściwym, bezawaryjnym funkcjonowaniem moduł, na obecnym etapie jest dla mnie najważniejsze. Słupek jest po tej stronie toru co w realu, choć za dokładne jego polożenie nie dałbym głowy. Swoją drogą zasady hektometrii muszę jeszcze zgłębić.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Tam po prawej jest słupek hektometryczny?? To powinien być po lewej stronie toru, tuż przy nim. Słupy rzeczywiście masakryczne, spytaj WM-Model`a, może jeszcze ma coś z tego asortymentu. Poza tym wygląda przyjemnie.
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Słupy z pewnością są przeskalowane choć Auhagen twierdzi, że nadają się do H0 i TT. Stąd wniosek, że to co nadaje się do wszystkiego nie nadaje się do niczego. :D Słupy zostaną wymienione na odpowiedniejsze jeżeli tylko uda mi się takowe znaleźć. Myślałem o słupach oświetleniowych MOD-ART'u.
Za jakość foto przepraszam, ale na razie musi mi wystarczyć komórka, mam nadzieję że nie na długo.
Jeżeli chodzi o budynki, to poczyniłem przymiarki, ale ostatecznie doszedłem do wniosku, że moduł jest zbyt wąski i nie najlepiej to wygląda. W rzeczywistości budynki istotnie występują wzdłuż drogi. ale w odległości od toru większej niż 18 m.
Oznakowanie przejazdu i barierki ochronne będą. Jestem na etapie ich zamawiania.
Awatar użytkownika
biker
Kontakt:

Post autor: biker »

Mnie się podoba.
Pomyśl o znakach drogowych przed przejzdem kolejowym, będzie jeszcze fajniej ;)
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Ale moduł wygląda przyzwoicie. Choć przydałoby się jakieś ostre zjęcie ;) Myślałeś o jakimś budynku przy drodze?
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

To teraz na odmianę przyczepię się do słupów. ;)
Słupy są za grube, a izolatory za duże. Rozstaw izolatorów jest prawie taki sam jak rozstaw szyn, czyli w rzeczywistości miałby prawie 1,4 m... :shock:
Ostatnio zmieniony 04 paź 2009, 12:14 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”