ŁukaszTT - Makieta

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Re: ŁukaszTT - Makieta

Post autor: KamilW »

Jak dla mnie rewelacja.
Mam nadzieję, że się nie pogniewasz jak odgapię pomysł od Ciebie :mrgreen:
ŁukaszTT
Kontakt:

Post autor: ŁukaszTT »

Coś w czasie świąt i u mnie ruszyło ;)
23grudnia przyszła paczka (uff... zdążyła przed przerwą świąteczną) z paroma nowymi rzeczami, min. dworcem Moorbach, o którym kiedyś wspominałem. Przeglądając forum Martela i własnoręcznie robione wnętrze dworca jednego z użytkowników tamtego forum sam postanowiłem się w coś takiego zabawić. 8) Oczywiście z góry założyłem, że 1:120 to co innego, niż 1:87 i jeszcze trudniej będzie wykonać wnętrze. Zależało mi jednak tylko na tym, żeby w nocy na oświetlonym dworcu nie było widać kartonowych firanek tylko coś w "3D" ;)

I tak, zacząłem od wizualizacji w Simsach :mrgreen: :
Obrazek Obrazek Obrazek

Lecim dalej, ze względu na brak kartonowej wkładki we wnętrzu, zacząłem od "ocieplenia" ścian, żeby nic nie prześwitywało:
Obrazek

Skończone wnętrze:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Podłoga miała być z drewnianych paneli, jednak skończył mi się kolor w drukarce i musiałem kombinować; schody są z sklejonego warstwami kartonu, a doniczki z dwóch sklejonych fragmentów resztek z jakiejś wypraski Auhagena:
Obrazek

Nocny widok (sorry za jakość, ale to tylko komórka :roll: ):
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I jak, podoba się?

Pozdrawiam,
Łukasz
Ostatnio zmieniony 09 sty 2010, 10:45 przez ŁukaszTT, łącznie zmieniany 1 raz.
ŁukaszTT
Kontakt:

No dzięki za odpowiedzi ;)

@Piotr
Tak, dobrze myślałeś, chodzi mi o wycięcie płytek na coś wzór czegoś takiego - KLIK.
No i chyba tak jak na zdjęciu i ja będę musiał zrobić to własnoręcznie, a szczerze mówiąc wolałbym tego uniknąć, bo nie mam doświadczenia :P Chyba po prostu tych "wjazdów" nie zrobię, zostawię tylko proste progi ;)
Podsumowując kupię peron, żeby wykorzystać wiatę, progi i płytki, żeby wykonać peron - gotowe :)

Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
Piotr Sekuła
Kontakt:

Post autor: Piotr Sekuła »

KamilW pisze:a przy okazji są tam te obniżenia dla przejść o które pytasz, więc nic nie bedziesz musiał wycinać.
Z postu Łukasza zrozumiałem, że chodziło o wycinanie płytek chodnikowych/peronowych :? , aby dopasować je do tych obniżonych boczków.

:idea: Zawsze można pokombinować z własną formą i własnymi odlewami do takich... yhmmm... detali.
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Post autor: KamilW »

Wszystko zależy od tego jaki peron chcesz wykonać.
Osobiście proponuję ci zrobienie peronu wykorzystując boczki peronowe i jakieś płytki z fakturą chodnika lub kostki brukowej.
Na pewno oszczędzi ci to problemów z niespasowaniem elementów, a przy okazji są tam te obniżenia dla przejść o które pytasz, więc nic nie bedziesz musiał wycinać.
ŁukaszTT
Kontakt:

Perony

Witam ponownie ;)
W związku z tym, że powoli przymierzam się do świątecznych zakupów, mam problem z wyborem/techniką wykonania peronów.

Na początku myślałem o tym 13312 jako o części zadaszonej i o tym 43649 jako o sąsiedniej platformie bez dachu. Na stronie producenta piszę, że produkt 43649 pasuje do części zadaszonej, jednak na zdjęciach ma inny kolor i troszkę kształt (coś mi nie pasuje :P)... kupił z was ktoś jeden z tych produktów, może coś powiedzieć o zgodności?

A może lepiej kupić 13312 i wsiąść z tego tylko zadaszenie a platformę zrobić z tego i tego ? Tylko jak wyciąć płytki, żeby dorobić ten wyjazd ΓΓΓ\_/ΓΓΓ ??

A może macie jakieś własne pomysły na stworzenie peronów?

Dzielcie się wszyscy :mrgreen:

pozdrawiam,
Łukasz

P.S Przy okazji proszę o wykasowanie posta wyżej :)
ŁukaszTT
Kontakt:

Powoli zabieram się za elektronikę, na razie wykonałem panel sterowniczy, zostało podłączenie oświetlenia i cała reszta cyrku z kablami pod makietą:
ObrazekObrazekObrazek
Ten plastik to fragment stojaka z reklamą lodów algida, takie składane na pół, jakie stoją przed np. kioskami :D Liczy się pomysłowość i dostępność materiałów :mrgreen:

Tak wygląda gotowe wysunięte:
ObrazekObrazek

I wsunięte:
Obrazek
Myślę, że wszystko zgrabnie, ładnie i estetycznie ;)

No i to niestety ostatni wakacyjny update :/ Kolejny za 10miesięcy (jak ja to wytrzymam... :roll: ), może ewentualnie przez ferie zimowe coś wyskrobię...

Pozdrawiam,
Łukasz
ŁukaszTT
Kontakt:

U mnie w mieście nie ma żadnego z modelami (jest jeden kiosk, ale właśnie upada :D - w necie taniej), a nie będę jechał do jakiegoś Wrocka czy właśnie do Poznania po trawkę ;)
Tak więc muszę się oprzeć na waszych opiniach. Za twoją dziękuję, myślę, że kilka pozycji Heki to pewniak, w końcu to porządna firma :)
Awatar użytkownika
TTygrysek_P-ń
Kontakt:

Post autor: TTygrysek_P-ń »

Zdjęcia nie oddają rzeczywistego wyglądu trawki, najlepiej wybrać się do sklepu. Ja stosowałem firm Noch, Busch i Heki i mieszałem je ze sobą w róznych proporcjach. Stosowałem techniki na "balon" oraz podobnej co podałeś tylko z tą różnicą, że stukałem odrazu w skrzynkę od dołu.
ŁukaszTT
Kontakt:

jarkott pisze:Stare rozjazdy Zeuke/BTTB (takie jakie obecnie posiadasz) mają inny kąt 22,5 stopnia a nowe rozjazdy Tilliga mają kąt 15 stopni a niektóre 12 stopni. W związku z tym cały układ geometryczny torów może zmienić się znacząco.
No to pozamiatane, nie zmienię torów - nigdy. Nigdy, bo obecny układ mi się podoba (z resztą wam chyba też) na tyle , że nie chcę tworzyć czegoś nowego. Zrobię tak jak poleca michuchu i zostanę przy tym co było mi darowane ;)

Powtórzę się z pytaniem z 1szej strony tematu:
Ahh... jeszcze jedno co do tych trawek :P Muszę je kupić, zdecydowałem się na tą metodę elektrosadzenia <klik>, bo elektrosadzarka to kosmiczne pieniądze... W związku z tym proszę o radę, które produkty z tego sklepu polecacie/byście wybrali (z tego, bo przy okazji robię w nim inne zakupy) -> kliknij tutaj
Tak na pierwszy rzut oka podobają mi się produkty HEKI z drugiej strony...
Liczę na pomoc tych, którzy już trawę sadzili ;)

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 20 sie 2009, 11:56 przez ŁukaszTT, łącznie zmieniany 1 raz.
et22
Kontakt:

Post autor: et22 »

Sprzęgi skrzynkowe, które posiadasz czasami pojawiają się na Allegro - trzeba obserwować, może trafisz. Teraz ruch niewielki bo wakacje. Nie powinny być drogie, bo obecnie nie są już zbyt popularne.
Można też czasem dostać je na giełdzie modelarskiej.
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

Post autor: michuchu »

ŁukaszTT pisze:...zmiana nie będzie problemem, bo obecne tory mają przewiercone podkłady i wbite szpilki z główkami pomalowanymi na czarno zagiętymi od spodu makiety. Później się odegnie szpilki, wyjmie np. kombinerkami - done :)
Niestety nie położysz nowego (modelowego) torowiska dokładnie w miejsce starego, a to z tego powodu, że promienie łuków są zupełnie inne.
ŁukaszTT pisze:Tylko jak wymienić tory w tunelu...
Moim zdaniem, nie myśl o wymianie torów na modelowe na tej makiecie. Tą dokończ, a potem zrobisz nową (a może jakiś moduł...) i wówczas weźmiesz pod uwagę nowe tory. Niech ta makieta będzie dla ciebie warsztatem i nauką.
ŁukaszTT pisze:są jakieś przejściówki z modelowych na rurki? dałbym takie przed i za tunelem i problem z głowy.
Tak są przejściówki, ale jak już pisałem wcześniej nie planuj przerabiania tej makiety, a dokończ taką jaka jest i niech da ci jak najwięcej satysfakcji. W przyszłości, jak uzbierasz trochę kasy, zakupisz nowy tabor, nowe tory i zobaczysz jak to się zachowuje, to wówczas narodzą ci się w głowie nowe pomysły makiet.
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Post autor: jarkott »

Z wymianą torów w przyszłości mogą być problemy. Stare rozjazdy Zeuke/BTTB (takie jakie obecnie posiadasz) mają inny kąt 22,5 stopnia a nowe rozjazdy Tilliga mają kąt 15 stopni a niektóre 12 stopni. W związku z tym cały układ geometryczny torów może zmienić się znacząco.
Przemyśl to - zanim będzie za późno. Lepiej wymienić teraz tory niż później wszystko zrywać.
Układ torowy to podstawa - potem możesz przejść do dalszych robót. ;)
ŁukaszTT
Kontakt:

Ok, to jedno postanowione - sprzęgów nie wymieniam, bo z częścią wagonów byłby duży kłopot, z resztą jak te najlepiej będą się sprawować... :), szkoda tylko, że tych co ja mam nie można już dostać, bo bym chociaż dał tym wagonom co nie mają, a tak to będę musiał ustalić stałe składy, gdzie ostatgni wagon będzie bez sprzęgu :P
ArturSch pisze:A myślałeś by tam dać wykop ?? 4 cm w górę na jednym torze, 4 cm w dół na drugim ....
O takim sajensfikszyn to ja nawet nie myślałem :lol: Szczerze mówiąc za dużo zachodu... jednak nie po to tą papieroplastykę urządzałem, żeby teraz kombinować od nowa. :P Pomysł bym pewnie zrealizował, ale jak bym był na etapie projektowania, tak, czy inaczej dzięki za radę ;)

Co do torowiska... chciałbym go wymienić, ale nie mam kasy - całość by wyszła jakoś 500zł (dobre są flexy? Bo ja mam tory docinane, żeby pasowały i standardowe łuki też musiałbym docinać, a flexa to sobie pognę jak trzeba), więc wolę najpierw zasiać trawkę itd., a jak makieta będzie zielona wraz z ulicami, oświetleniem itp. to może przyjdzie czas na modelowe (zmiana nie będzie problemem, bo obecne tory mają przewiercone podkłady i wbite szpilki z główkami pomalowanymi na czarno zagiętymi od spodu makiety :mrgreen: Później się odegnie szpilki, wyjmie np. kombinerkami - done :) Tylko jak wymienić tory w tunelu... są jakieś przejściówki z modelowych na rurki? dałbym takie przed i za tunelem i problem z głowy :D).
Piotr Sekuła pisze:makiecie z "wow"owym pomysłem.
To tak ogólnie, czy masz coś na myśli?? :>

Pozdrawiam

Ahh... jeszcze jedno co do tych trawek :P Muszę je kupić, zdecydowałem się na tą metodę elektrosadzenia <klik>, bo elektrosadzarka to kosmiczne pieniądze... W związku z tym proszę o radę, które produkty z tego sklepu polecacie/byście wybrali (z tego, bo przy okazji robię w nim inne zakupy) -> kliknij tutaj
Tak na pierwszy rzut oka podobają mi się produkty HEKI z drugiej strony...

P.S Jakbym kupił jakiś wagon ze sprzęgiem standardowym to dało by się podłączyć (nawet po jakiejś przeróbce) do wagonu ze sprzęgiem skrzynkowym?
Ostatnio zmieniony 19 sie 2009, 15:34 przez ŁukaszTT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

Witam
Bardzo fajny układ, a sama makieta taka swojska :mrgreen:. Tory widzę bardooo starej produkcji, to jeszcze Zeuke i tak naprawdę sporo przeskalowane podłady. Właściwie to powinny być do HOm. Przemyśl zmanę torowiska na modelowe. Ja jak budowałem swoją makietę, to jeszcze o pełnym asortymencie modelowych nikt nie słyszał i tak się moje pociągi kolebią na rurkach. Ale po przeszło 10 latach eksploatacji wybrałbym (jak bym mógł) tory modelowe. Po prostu wygladają lepiej, a i jazda spokojniejsza. Teraz żeby coś zmienić to muszę pomysleć nad nową płytą. Oby u Ciebie tak nie było. Dojdzie Tilllig, Piko Roco i co wtedy. Stwierdzisz że wygąda to na tych torach do D....
Sprzęgów widzę że nie wymienisz tak łartwo bo w Y są w twoich wersjach mocowane na stałe, podobnie z Zeukowskimi cysternami. Tylko wymiana wózków/podwozia.
Pozdrawiam i chyba czas na sianie trawy bo lato sie kończy, a jesień najlepsza na sadzenie dzrew :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”