Mam nadzieję, że się nie pogniewasz jak odgapię pomysł od Ciebie

Moderator: mod-Makieta
Z postu Łukasza zrozumiałem, że chodziło o wycinanie płytek chodnikowych/peronowychKamilW pisze:a przy okazji są tam te obniżenia dla przejść o które pytasz, więc nic nie bedziesz musiał wycinać.
No to pozamiatane, nie zmienię torów - nigdy. Nigdy, bo obecny układ mi się podoba (z resztą wam chyba też) na tyle , że nie chcę tworzyć czegoś nowego. Zrobię tak jak poleca michuchu i zostanę przy tym co było mi darowanejarkott pisze:Stare rozjazdy Zeuke/BTTB (takie jakie obecnie posiadasz) mają inny kąt 22,5 stopnia a nowe rozjazdy Tilliga mają kąt 15 stopni a niektóre 12 stopni. W związku z tym cały układ geometryczny torów może zmienić się znacząco.
Liczę na pomoc tych, którzy już trawę sadziliAhh... jeszcze jedno co do tych trawekMuszę je kupić, zdecydowałem się na tą metodę elektrosadzenia <klik>, bo elektrosadzarka to kosmiczne pieniądze... W związku z tym proszę o radę, które produkty z tego sklepu polecacie/byście wybrali (z tego, bo przy okazji robię w nim inne zakupy) -> kliknij tutaj
Tak na pierwszy rzut oka podobają mi się produkty HEKI z drugiej strony...
Niestety nie położysz nowego (modelowego) torowiska dokładnie w miejsce starego, a to z tego powodu, że promienie łuków są zupełnie inne.ŁukaszTT pisze:...zmiana nie będzie problemem, bo obecne tory mają przewiercone podkłady i wbite szpilki z główkami pomalowanymi na czarno zagiętymi od spodu makiety. Później się odegnie szpilki, wyjmie np. kombinerkami - done
Moim zdaniem, nie myśl o wymianie torów na modelowe na tej makiecie. Tą dokończ, a potem zrobisz nową (a może jakiś moduł...) i wówczas weźmiesz pod uwagę nowe tory. Niech ta makieta będzie dla ciebie warsztatem i nauką.ŁukaszTT pisze:Tylko jak wymienić tory w tunelu...
Tak są przejściówki, ale jak już pisałem wcześniej nie planuj przerabiania tej makiety, a dokończ taką jaka jest i niech da ci jak najwięcej satysfakcji. W przyszłości, jak uzbierasz trochę kasy, zakupisz nowy tabor, nowe tory i zobaczysz jak to się zachowuje, to wówczas narodzą ci się w głowie nowe pomysły makiet.ŁukaszTT pisze:są jakieś przejściówki z modelowych na rurki? dałbym takie przed i za tunelem i problem z głowy.
O takim sajensfikszyn to ja nawet nie myślałemArturSch pisze:A myślałeś by tam dać wykop4 cm w górę na jednym torze, 4 cm w dół na drugim ....
To tak ogólnie, czy masz coś na myśli??Piotr Sekuła pisze:makiecie z "wow"owym pomysłem.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości