Przejściówki to bardzo szumne określeniebrovarek pisze:...zrobi takich skrzynek kilkanascie a do tego przejściówki.

Przemilczę...brovarek pisze:Nam detalistom zostaje sTTandard

Moderator: mod-Makieta Modułowa
Przejściówki to bardzo szumne określeniebrovarek pisze:...zrobi takich skrzynek kilkanascie a do tego przejściówki.
Przemilczę...brovarek pisze:Nam detalistom zostaje sTTandard
A będą się rzucać w oczy jeszcze mniej, jeśli usymetryzujemy profile...gemol pisze:Uczepiliście się tych uskoków, jakby one rzutowały na jakość prowadzenia pociągów. Może nie są zbyt eleganckie, ale na dobrą sprawę aż tak nie rzucają się w oczy.
Dopiero zacznie się młyn, jeśli wprowadzimy jeszcze jeden profil i konieczność budowy dodatkowych przejściówek!gemol pisze:Zamiast kombinować ze zmianami w profilach proponuję wprowadzić profil Mx2S z wymogiem wykonania przejściówek 30 cm do MP2.
No tak to sobie wyobrażałem.miki pisze:Nowy profil 2 torowy ma być:...
...bez żadnych przeróbek starego.
1.gemol pisze:Wiercenie dodatkowych otworów wydaje mi się bezsensowne.
Eee... No tak, ale to absurdy, które (mam nadzieję) znikną, jak się pojawi trochę nowych łuków.Grzegorz TT pisze:A to proste - brakuje łuków więc sTTandard posiłkuje się dwutorowymi co przy dążeniu do realizmu ciekawie wygląda![]()
A to proste - brakuje łuków więc sTTandard posiłkuje się dwutorowymi co przy dążeniu do realizmu ciekawie wyglądaT_Domagalski pisze:Tu trochę Cię nie rozumiem.
Tu trochę Cię nie rozumiem. Profile jednotorowe zawsze były i nadal są symetryczne. Jest to wygodne, bo moduły mogą być odwracalne. Co w tym może być dziwnego?Grzegorz TT pisze:Moduły dwutorowe często bywały zapchajdziurą dla jednotorowych więc kurczowe trzymanie się symetrii dla jednotoru mnie nie dziwi.
Sposób organizacji obsługi stacji a odwracalność modułów szlakowych to dwie zupełnie różne sprawy. Stacje mogą mieć stronę "dla widza" i stronę dla obsługi, po której jest pulpit i np. ułatwiony dostęp do taboru. Ale w przypadku szlaku nikt nie będzie się pytał, gdzie jest przód i tył modułu, tylko tak go umieści w makiecie, żeby wyrobić z zakrętem przed ścianą.Po drugie jak projektuje moduł np. stacji to z założeniem, że jedna strona jest dla operatora, a druga dla publiczności i nie zamierzam w żaden sposób tego odwracać.
No tak, lepiej, żeby krawędzie były równe jak lustro, tylko, że po torach nie da się jeździćostrak pisze:... i powoduje paskudne uskoki,
http://forumtt.pl/viewtopic.php?p=65249#65249ostrak pisze:... zaproponujcie sami jakieś przykłady...
Jakbyś uważnie czytał to napisałem, że się dostosuje do przyjętych rozwiązańI dla tego ma cierpieć makieta bo Ostrak ma kaprys postawić sobie chałupę na środku modułu
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości