Ponieważ temat przewija się przez różne wątki, pora więc go rozwiązać ostatecznie.
Generalnie z rozmów wynika, że większość budujących moduły jest za symetryzacją, pozostaje tylko problem jak to zrobić?
Poniżej moja propozycja na przykładzie MG2 - rozwiązanie "minimum zachodu"

. Jest to dotychczasowy profil MG2 z przesuniętą osią symetrii oraz otworem montażowym. Aby profil miał symetryczne wymiary, został poszerzony od dawnej południowej strony o 36mm (skorzystałem z doświadczeń ArturaSch) i teraz ma 336 lub 536mm szerokości. Otwory montażowe pozostały bez zmian.
Zalety:
- Moduły symetryczne pasują do niesymetrycznych i na łączeniu tworzą uskok tylko z jednej strony.
- Stosunkowo prosto można przerobić istniejące moduły niesymetryczne poprzez "doklejenie" 36mm terenu...
- Dalej istnieje możliwość łączenia modułów 1- i 2-torowych, a uskok tworzy się tylko z jednej strony.
- Nowy rozmiar 336mm jest znacznie bardziej atrakcyjny dla modułów 2-torowych niż poprzedni 300mm. Można by budować węższe moduły, niekoniecznie od razu 500mm.
Wady:
- Powstały rozmiar 536mm wydaje się już być przerostem formy na treścią...
- Ilość otworów, podobnie jak poprzednio, jest wciąż za duża.
Pewnym opcjonalnym wariantem mojego rozwiązania jest jednoczesne poprawienie lekko profilu od strony południowej (czerwona przerywana linia na rysunku), aby był on w tym miejscu dokładną kopią profilu dla linii 1-torowej.
Jakieś inne pomysły?