Sterowanie makietą by Heki

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Sterowanie makietą by Heki

Post autor: ArturSchŁ »

michuchu pisze:Niestety nie znam tego języka,
No sorry, Kochany, ale dla kilku/kilkunastu zapaleńców w PL, nikt nie będzie tłumaczył ani drukował serii manuali.
:(
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

michuchu pisze:czy rozjazdy na twojej makiecie tez maja dekodery i sterujesz nimi cyfrowo, czy tylko lokomotywy?
WSZYSTKIE... Część na adresach lokomotyw (te pierwsze, jak jeszcze sterowałem nimi myszką Roco), reszta na adresach urządzeń...
michuchu pisze:
gbbsoft pisze:PS. Ciekaw ile by cię całość kosztowała, bo coś mi się zdaje, że centralka Roco + DDW + GbbKolejka wyszłaby ci dużo taniej... :lol:
Tylko, że to zestaw do analogowego sterowania makietą, czyli nie trzeba dodatkowo zmieniać lokomotyw na cyfrowe...
A policzyłeś wszystko dokładnie? Może podzielisz się wyliczeniami z nami...
Ostatnio zmieniony 23 cze 2006, 09:43 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

Post autor: michuchu »

gbbsoft pisze:Tu sobie o tym poczytaj: http://catalog.lokshop.com/HEK/2005/image_4.html (i następne strony), o ile znasz niemiecki... :)
Niestety nie znam tego języka, a z obrazków niewiele wynika (ale dzięki chociaż za to).
gbbsoft pisze:PS. Ciekaw ile by cię całość kosztowała, bo coś mi się zdaje, że centralka Roco + DDW + GbbKolejka wyszłaby ci dużo taniej... :lol:
Tylko, że to zestaw do analogowego sterowania makietą, czyli nie trzeba dodatkowo zmieniać lokomotyw na cyfrowe...

Pytanie do gbbsoft poza tematem: czy rozjazdy na twojej makiecie tez maja dekodery i sterujesz nimi cyfrowo, czy tylko lokomotywy?
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

ArturSch pisze:
michuchu pisze:Czy jest to tylko sygnal zwrotny dawany na ten pulpit,
A co mówi Modelmania ??
Lepiej nie pytaj... Jak czytałem odpowiedź tej firmy nt. DCC, to nie wiedziałem czy płakać, czy się śmiać... Połowa elementów była niepotrzebna, a z drugiej połowy nie dało się ze sobą połączyć... :(

Mam katalog Heki, gdzie opis drobiazgów do tego pulpitu zajmuje z 5 stron... Można tu wszystko, ale żadnej logiki (z wyjątkiem przełączników) nie znalazłem (jestem bardzo kiepski w niemieckim)

Tu sobie o tym poczytaj: http://catalog.lokshop.com/HEK/2005/image_4.html (i następne strony), o ile znasz niemiecki... :)

PS. Ciekaw ile by cię całość kosztowała, bo coś mi się zdaje, że centralka Roco + DDW + GbbKolejka wyszłaby ci dużo taniej... :lol:

PS2. Coś się dzieje z serwerem, bo wstawianie odpowiedzi strasznie długo trwa... :/
Ostatnio zmieniony 22 cze 2006, 18:35 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

michuchu pisze:Czy jest to tylko sygnal zwrotny dawany na ten pulpit,
A co mówi Modelmania ??
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

Sterowanie makietą by Heki

Post autor: michuchu »

Znalazłem coś takiego: http://www.modelmania.com.pl/mm-product ... 11593.html

Czy jest to tylko sygnal zwrotny dawany na ten pulpit, który wyświetla kolorowe lampeczki, czy faktycznie można z tego pulpitu zmieniać polożenie semaforów, rozjazdów, zasilać odcinki izolowane, itd.? Jeśli tak, to czy można realizowac jakieś zależności srk, do których zwykle używane są przekaźniki?
Czy ma ktoś może jakieś instrukcje do tego ustrojstwa?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”