Zarysy makiety w głowie :)
Moderator: mod-Makieta
-
- Kontakt:
Re: Zarysy makiety w głowie :)
Fantomas w Twoim wątku zapodał link do sprzętowego rozwiązania sterowania akcesoriami ( rozjazdy, semafory itp ).
http://www.mmj.pl/~j.barska/elektro/aplikacje.htm
Ten wynalazek Whosho można testować na "sucho" bez potrzebnego sprzętu ( całej elektroniki, którą dostarcza Whosho). Ściągasz aplikację ( darmowa ) i tworzysz sobie schemat swojej makiety - sterowanie odbywa się poprzez pulpit stacyjny ( do wykonania w swoim zakresie ) lub poprzez komputer - tam po prostu klikasz na np. rozjazd na ekranie i sygnał idzie do elektroniki w celu zmiany położenia zwrotnicy.
Ale wtedy to już tej elektroniki potrzebujesz....
Decyzję musisz podjąć sam!
Paweł
http://www.mmj.pl/~j.barska/elektro/aplikacje.htm
Ten wynalazek Whosho można testować na "sucho" bez potrzebnego sprzętu ( całej elektroniki, którą dostarcza Whosho). Ściągasz aplikację ( darmowa ) i tworzysz sobie schemat swojej makiety - sterowanie odbywa się poprzez pulpit stacyjny ( do wykonania w swoim zakresie ) lub poprzez komputer - tam po prostu klikasz na np. rozjazd na ekranie i sygnał idzie do elektroniki w celu zmiany położenia zwrotnicy.
Ale wtedy to już tej elektroniki potrzebujesz....
Decyzję musisz podjąć sam!
Paweł
- mencin
- Kontakt:
Ja na analogowe akcesoria zdecydowałem się właśnie ze względu na brak doświadczenia. Przed budową makiety miałem może 5 razy w ręku lutownicę i to pożyczoną. Wydaje mi się, że na małej makiecie analogowe sterowanie rozjazdami będzie prostsze niż cyfrowe. A na pewno nieporównywalnie tańsze.
-
- Kontakt:
Jednak zdecyduję się na DCC (mowa tu o akcesoriach), ponieważ, dla takiego żółtodzioba jak ja analog to czarna magia. Nie mniej jednak, bardzo dziękuję za porady.
- mencin
- Kontakt:
Ja bym się zastanowił, czy na takiej małej makiecie opłaca się wdrażać cyfrowe sterowanie akcesoriami. Moja makieta ma podobne wymiary i zdecydowałem się na DCC taboru, a akcesoriami steruję analogowo przy pomocy niewielkiej klawiaturki. Tak jak w wielu innych zagadnieniach w naszym hobby nie ma jednego poprawnego rozwiązania i tak naprawdę robimy to na co mamy ochotę i jak mamy ochotę, a potem tylko porównujemy efekty 

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Witaj Bartosz Ł. na ForumTT 
Wydaje mi się, że źle podchodzisz do problemu. Na początku należy odpowiedzieć sobie do czego ma służyć sterowanie DCC, tzn czy tylko do makiety 2x2 m czy również chcesz by z Twoim systemem można było planować jakiś rozwój lub połączenie się z innymi np na spotkaniu.
Do małej makiety, na której pomieścisz maksymalnie 3-5 składów i kilka rozjazdów/sygnałów wystarczy każdy zestaw startowy DCC, w tym i wyżej wymieniony PIKO.
Z tym PIKO, tanim, jest jednak kłopot taki, że jesteś już skazany na niego, a jest mało popularny u nas, więc gdy się z kimś zechcesz pobawić wspólnie to mogą być kłopoty.
Sterowanie DCC zgodne ze sobą (można łączyć elementy różnych producentów) i najczęściej u nas używane (= sporo wiedzy na temat tego sprzętu, a co za tym idzie łatwa pomoc) to systemy Martinezo, Roco i Lenz. Mają one również tę zaletę, że dają się prosto rozbudowywać (więcej składów, rozjazdów/sygnałów) i łączyć z innymi makietami (w domu lub na spotkaniach).
Osobiście proponowałbym Tobie albo system Martinezo DPB 5A albo Roco Multimouse.
Dopiero teraz na koniec, gdy już będziesz miał sprzęt w ręku, można zacząć dyskusję o tym co z czym połączyć (kabelkologia).
Następujące zasady są niezmienne:
- system DCC łączymy z jednej strony do gniazdka w ścianie (zasilanie), a z drugiej do torów, w ręku masz manipulator, który tym wszystkim steruje,
- na tory stawiamy tylko tabor ZGODNY z DCC,
- rozjazdy i sygnały (czyli akcesoria) podpinamy do dekoderów akcesoriów, które możemy zasilić (i sterować przez ...) bezpośrednio do torów, lub gdy tego dużo (obciącenie) dodatkowymi przewodami do systemu DCC.

Wydaje mi się, że źle podchodzisz do problemu. Na początku należy odpowiedzieć sobie do czego ma służyć sterowanie DCC, tzn czy tylko do makiety 2x2 m czy również chcesz by z Twoim systemem można było planować jakiś rozwój lub połączenie się z innymi np na spotkaniu.
Do małej makiety, na której pomieścisz maksymalnie 3-5 składów i kilka rozjazdów/sygnałów wystarczy każdy zestaw startowy DCC, w tym i wyżej wymieniony PIKO.
Z tym PIKO, tanim, jest jednak kłopot taki, że jesteś już skazany na niego, a jest mało popularny u nas, więc gdy się z kimś zechcesz pobawić wspólnie to mogą być kłopoty.
Sterowanie DCC zgodne ze sobą (można łączyć elementy różnych producentów) i najczęściej u nas używane (= sporo wiedzy na temat tego sprzętu, a co za tym idzie łatwa pomoc) to systemy Martinezo, Roco i Lenz. Mają one również tę zaletę, że dają się prosto rozbudowywać (więcej składów, rozjazdów/sygnałów) i łączyć z innymi makietami (w domu lub na spotkaniach).
Osobiście proponowałbym Tobie albo system Martinezo DPB 5A albo Roco Multimouse.
Dopiero teraz na koniec, gdy już będziesz miał sprzęt w ręku, można zacząć dyskusję o tym co z czym połączyć (kabelkologia).
Następujące zasady są niezmienne:
- system DCC łączymy z jednej strony do gniazdka w ścianie (zasilanie), a z drugiej do torów, w ręku masz manipulator, który tym wszystkim steruje,
- na tory stawiamy tylko tabor ZGODNY z DCC,
- rozjazdy i sygnały (czyli akcesoria) podpinamy do dekoderów akcesoriów, które możemy zasilić (i sterować przez ...) bezpośrednio do torów, lub gdy tego dużo (obciącenie) dodatkowymi przewodami do systemu DCC.
-
- Kontakt:
Sorry koledzy że się wpier....., ale to już szczyt lenistwa. O DCC na tym i innych forach jest multum i wystarczy tylko ruszyć d.... i poszukać, a nie płodzić nowe pytania, które były już maglowane 10000 razy.Bartosz Ł. pisze:W takim razie, chciałbym się dowiedzieć, jaki sprzęt jest potrzebny do DCC
Po 10 sek. znalazłem: na TYM forum
Temat pływa po powierzchni jak gówno po wodzie, a ty go nie czujesz....
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2009, 07:37 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Kiepski patent z tym PIKO.
Jedyne co robi PIKO w skali TT to kilka różnych lokomotyw ( może nie są super wykonane, ale mają jedną zaletę - cenę )
Torów do TT na pewno PIKO nie robi - kiedyś na wszystko mówiło się PIKO - ale bardziej chyba tyczyło się to kraju z którego pochodziły modele ( DR ) niż skali ( H0 - TT ).
Nawet nie wiem czy ten osprzęt PIKO jest z czymś kompatybilny ( może tylko z własnymi produktami?! )
Generalnie popieraj polski przemysł
można kupić dekodery akcesoriów polskiej produkcji - profesjonalnie wykonane. - poszukaj Martinezo na tym forum - prześle ci asortyment który poszukujesz. Możesz również sam wykonać taki dekoder o ile masz jako takie pojęcie o elektronice.
A sterowanie to mniej więcej tak:
każde urządzenie musi posiadać dekoder
każdy dekoder ma przyznany adres
do każdego adresu można przy pomocy myszy wysłać zmianę parametrów danego dekodera np. zwiększyć prędkość lokomotywy, zmienić ustawienie urządzenia ( przerzucanie rozjazdu )
Większość tych informacji jest na tym forum - klikaj szukaj i wpisuj temat - znajdziesz tego sporo.
Paweł
Jedyne co robi PIKO w skali TT to kilka różnych lokomotyw ( może nie są super wykonane, ale mają jedną zaletę - cenę )
Torów do TT na pewno PIKO nie robi - kiedyś na wszystko mówiło się PIKO - ale bardziej chyba tyczyło się to kraju z którego pochodziły modele ( DR ) niż skali ( H0 - TT ).
Nawet nie wiem czy ten osprzęt PIKO jest z czymś kompatybilny ( może tylko z własnymi produktami?! )
Generalnie popieraj polski przemysł

A sterowanie to mniej więcej tak:
każde urządzenie musi posiadać dekoder
każdy dekoder ma przyznany adres
do każdego adresu można przy pomocy myszy wysłać zmianę parametrów danego dekodera np. zwiększyć prędkość lokomotywy, zmienić ustawienie urządzenia ( przerzucanie rozjazdu )
Większość tych informacji jest na tym forum - klikaj szukaj i wpisuj temat - znajdziesz tego sporo.
Paweł
-
- Kontakt:
http://www.modelmania.com.pl/product_in ... ts_id=8437Fantomas pisze:Każde urządzenie (semafor, rozjazd, ...) z kolei musi być podłączone do dekodera akcesoriów.
Czy to coś takiego? Rozumiem, że każdy semafor i rozjazd posiada jakiś kabel, który się doczepia do dekodera, a co dalej?
Na tej stronie co podałeś z tymi panelami do obsługi elektryki, co to są te liczby w nawiasie, bo przed nawiasem to myślę, że jest to możliwa ilość podłączenia "czegoś elektrycznego" obsługiwanego przez panel. Mam problem, z tym panelem, ponieważ fajna sprawa z takim urządzeniem, lecz nie potrafię sam takiego skonstruować. Czy istnieje możliwość zakupienia go w jakimś sklepie?
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2009, 07:36 przez Bartosz Ł., łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Nie mogę już edytować więc piszę nowy. W sprawie tego zestawu, wiem, uznacie mnie za homoelektusa, lecz dopiero się uczę, może tak będzie najlepiej: do czego ma służyć każda część zestawu oraz gdzie ją się mocuje, podłączą oraz co ona daje.
- Fantomas
- Kontakt:
No to niestety ciągle mało konkretne pytanie
Ale spróbujmy...
Jak rozumiem chcesz sterować za pomocą DCC tak lokomotywami jak akcesoriami, a to nie zawsze jest dobre rozwiązanie. Sterowanie lokomotyw zdecydowanie polecam, co do tego drugiego, to rozwiązania mogą być różne, niekoniecznie DCC, np.: http://www.mmj.pl/~j.barska/elektro/sterowniki.htm
Do sterowania kilkoma lokomotywami wystarczy zestaw startowy Roco lub Lenza (zasilacz, centralka, manipulator - szczegółowe opisy i porównania tych i innych rozwiązań znajdziesz w wątkach również tego forum), nadają się też one do sterowania urządzeniami, ale przy ich większej ilości raczej się nie sprawdzą - wtedy przyda się komputer podłączony np. przez USB, używający odpowiedniego oprogramowania, np. GbbKolejka.
Oczywiście w każdej lokomotywie musi być dekoder. Każde urządzenie (semafor, rozjazd, ...) z kolei musi być podłączone do dekodera akcesoriów.
Dopisane: wspomniany przez Ciebie cyfrwy zestaw PIKO, zdaje się z niczym sensownym nie jest zgodny, więc raczej nie polecany. Tory modelowe do TT robi przede wszystkim Tillig.

Jak rozumiem chcesz sterować za pomocą DCC tak lokomotywami jak akcesoriami, a to nie zawsze jest dobre rozwiązanie. Sterowanie lokomotyw zdecydowanie polecam, co do tego drugiego, to rozwiązania mogą być różne, niekoniecznie DCC, np.: http://www.mmj.pl/~j.barska/elektro/sterowniki.htm
Do sterowania kilkoma lokomotywami wystarczy zestaw startowy Roco lub Lenza (zasilacz, centralka, manipulator - szczegółowe opisy i porównania tych i innych rozwiązań znajdziesz w wątkach również tego forum), nadają się też one do sterowania urządzeniami, ale przy ich większej ilości raczej się nie sprawdzą - wtedy przyda się komputer podłączony np. przez USB, używający odpowiedniego oprogramowania, np. GbbKolejka.
Oczywiście w każdej lokomotywie musi być dekoder. Każde urządzenie (semafor, rozjazd, ...) z kolei musi być podłączone do dekodera akcesoriów.
Dopisane: wspomniany przez Ciebie cyfrwy zestaw PIKO, zdaje się z niczym sensownym nie jest zgodny, więc raczej nie polecany. Tory modelowe do TT robi przede wszystkim Tillig.
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2009, 23:40 przez Fantomas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
W takim razie, chciałbym się dowiedzieć, jaki sprzęt jest potrzebny do DCC, chodzi mi tutaj o sprzęt elektroniczny, wiecie, przestawianie zwrotnic, świateł, rogatek, oraz poruszanie się loków. Co mi jest potrzebne i co do czego podłączyć, aby to wszystko miało swoje ręce i nogi a przede wszystkim działało. Na przykład znalazłem w internecie taki zestaw: KLIK, tylko niewiem co do czego ma zostać załączone, aby to działało.
Aha, bardzo się napaliłem na tory PIKO, mam adres stronki internetowej, na której zamieszczone zostały rodzaje rozjazdów, aczkolwiek nie mogę znaleźć torów tej firmy w skali TT. Zastanawiam się w ogóle, czy PIKO produkuje coś w skali 1:120, jeśli tak, proszę o jakiegoś linka albo namiary.
Aha, bardzo się napaliłem na tory PIKO, mam adres stronki internetowej, na której zamieszczone zostały rodzaje rozjazdów, aczkolwiek nie mogę znaleźć torów tej firmy w skali TT. Zastanawiam się w ogóle, czy PIKO produkuje coś w skali 1:120, jeśli tak, proszę o jakiegoś linka albo namiary.
-
- Kontakt:
Zadawaj konkrety - ktoś się znajdzie, ktoś pomoże 
Paweł

Paweł
-
- Kontakt:
Przerabiałem już te informacje, lecz tak jak pisałem-niestety nie mogę tego zrozumieć, stąd potrzebuję pomocy soecjalisty. w miarę nowszych "problemów" będę zadawał nowsze pytania aż zrozumiem. 

-
- Kontakt:
Bardzo Ci dziękuję Pawle, jednak link który podałeś do wiki nie działa.
-
- Kontakt:
Cześć!
Prosty, ale skuteczny programik do projektowania układu torowego - TT-CAD autorstwa Tadeusza - spokojnie polecam
http://google.interia.pl/szukaj/?q=tt-cad&s=Szukaj&sg=1
gdzieś tam w czeluściach netu znajdziesz programik
Miejsca sporo
spokojnie się wyrobisz - gotowe układy torowe też są w necie np. http://as.rumia.edu.pl/TT/ - jak dobrze poszukasz to na tym forum znajdziesz stertę linków do gotowców - o ile takie Ciebie interesują!
Aha - korzystaj raczej z torów modelowych przy projektowaniu - szkoda nerwów później przy starych rurkach
a już tym bardziej jak masz to robić w DCC.
Co do DCC to zaraz następni wezmą Ciebie w obroty
- ale na początek przeczytaj Wiki Piotra http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.php
PS. mały modulik też jest mile widziany
pozdrawiam
Paweł
Prosty, ale skuteczny programik do projektowania układu torowego - TT-CAD autorstwa Tadeusza - spokojnie polecam

http://google.interia.pl/szukaj/?q=tt-cad&s=Szukaj&sg=1
gdzieś tam w czeluściach netu znajdziesz programik

Miejsca sporo

Aha - korzystaj raczej z torów modelowych przy projektowaniu - szkoda nerwów później przy starych rurkach

Co do DCC to zaraz następni wezmą Ciebie w obroty

PS. mały modulik też jest mile widziany

pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2009, 07:34 przez Paweł Basiński, łącznie zmieniany 2 razy.