MakieTTa modułowa - wojtek_

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

PiotrZ
Kontakt:

Re: MakieTTa modułowa - wojtek_

Post autor: PiotrZ »

Jeśli dobrze widzę na zdjęciach, szyny zamalowałeś w całości. Ja podczas malowania natychmiast wycieram wszystkie zabrudzenia na powierzchni tocznej i wewnętrznej główki szyny. Jest to szybkie i niemęczące :D
Uważam, że zmywanie suchej farby jest bardziej pracochłonne, a szlifowanie... niedopuszczalne. Łatwo uszkodzić powierzchnię szyny, a przez to pogorszyć elektryczny kontakt szyny z kołem.

Pozdrawiam
PiotrZ
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Hm, duch Tadka wyraźnie się unosi... napisu "Junkers" na pudle tylko brakuje :mrgreen:
A zielsko to czysta przyjemność, najfajniejsza zabawa 8)
Awatar użytkownika
wojtek_
Kontakt:

Post autor: wojtek_ »

Po długim letargu coś drgnęło, oto kilka fotek z aktualnych prac:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
A pod spodem gniazda bananowe, przewody o przekroju 1,5 oraz 0,75 mm^2.
Kolejny etap - zieleń :|

pozdrawiam
Wojtek Jaroszuk
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2009, 10:10 przez wojtek_, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojtek_
Kontakt:

Czas szybko leci a robota powoli posuwa się do przodu.
Przez sześć miesięcy wystrugałem siedem skrzyneczek o łącznej dlugości 3 m.b. Z kronikarskiego obowiazku wspomne, że moduł radomski jest miłym wspomnieniem - cóz, taki poligon doświadczalny.
Zrobiłem też nogi zapewniające stabilne podparcie dla całej konstrukcji; oba końce posiadają jednotorowe profile MP1-TT.
Obrazek ObrazekObrazekObrazekObrazek
Planującym budowe modułów sugeruję łaczenie profili z podtorzem w sposob pokazany na zdjęciu; wpuszczanie podtorza w profil jest trudne do wykonania prymitywnymi narzędziami.
Obrazek
pozdrawiam
wojtek jaroszuk
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

ostrak pisze:..... tak dla ścisłości to z jednej i z drugiej strony to mój szlak .....
O nie!!! Wyraźnie widać, że "między wami" też jest kawałek mikiego :mrgreen: :mrgreen: 8)
Awatar użytkownika
ostrak
Kontakt:

Post autor: ostrak »

Gratuluje dołączenia do sTTandardu, jeżeli mogę coś zasugerować na przyszłość to budowa szlaku dwutorowego w szerokości wystawowej 50cm i wysokości 16cm, chyba wszystkie moduły jakie powstały dotychczas, są w tej szerokości i wysokości, pozwoli to uniknąć problemu jaki powstał, że po połączeniu z profilem nasyp, wszystko trzyma się na jednej śrubce A tak dla ścisłości to z jednej i z drugiej strony to mój szlak Grzesiek był jeszcze za mną a za nim miki, a za nim miki, a za nim miki, a za nim miki... miki. Miki powinien dostać tytuł przodującego budowniczego.
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2007, 22:55 przez ostrak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojtek_
Kontakt:

Udało się!

Dotarłem w piatek ok. 22.00 i jak wszedłem na salę to mi dech zaparło! Rozstawione moduły robiły piorunujące wrażenie! Z pewna taką niesmiałością rozpocząłem montowanie mojego modułu. I wszystko pasowało, no prawie - z jednej strony modułu powstał dziwny uskok o wysokości ok. 1-2 mm; ale tabor przejeżdżał ;)
Wjazd od strony Wróblewic:
Obrazek Obrazek Obrazek
Wjazd od strony szlaku Grzegorza TT:
Obrazek Obrazek Obrazek
Tiaa, jeszcze fura roboty przede mną.
pozdrawiam
wojtek jaroszuk
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2007, 21:50 przez wojtek_, łącznie zmieniany 1 raz.
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

No ładnie!

Następny zatraceniec :)

Te małe śrubeczki to rozumiem, że służą do połączenia do innego modułu?

Masz coś dalej w planach?

Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
wojtek_
Kontakt:

MakieTTa modułowa - wojtek_

Witam

To moj pierwszy post na forum, choć przeglądam je od dawna. Od dawna też jestem sympatykiem sTTandardu. Nadszedł czas, żeby zmaterializowac swoje pomysly, i tak powstał mój pierwszy sTTandardowy moduł - wersja domowowa z dwoma profilami czołowymi MP2-TT [ wymiary: dl=60cm, szer=30cm, wys=9cm]. Oto zdjęcia:

Obrazek Obrazek Obrazek

Mam nadzieję, że uda mi sie połączyć z pozostalymi uczestnikami spotkania w Radomiu.

pozdrawiam i do zobaczenia
wojtek jaroszuk
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”