MakieTTa modułowa - wojtek_

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

Re: MakieTTa modułowa - wojtek_

Post autor: trucker »

Trzeba poprawić malowanie szyn i zwaloryzować torowisko. Pobocze drogi asfaltowej powinno być na całej szerokości na jednym poziomie, trochę niżej niż nawierzchnia jezdni. Każdy wjazd na tak wykonane jak na pierwszym zdjęciu pobocze kończyłby się w najlepszym wypadku wyciąganiem auta z rowu. Fajnie wygląda droga zbudowana z płyt i przejazd.
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Post autor: KamilW »

Ogólnie ok ale mam wrażenie że zieleń wysoka jest nieco przeskalowana :mrgreen:
jest lepiej, a mam nadzieję że będzie jeszcze lepiej niż jest, ciekawy jestem jak ci pójdzie zieleń niska i wysoka, ogólnie co planujesz na modułach? Może rogatki na lewym przejeździe i budke dróżnika? uatrakcyjniło by to moduł.
Awatar użytkownika
wojtek_
Kontakt:

Post autor: wojtek_ »

Z ostatniej chwili:
ObrazekObrazekObrazekObrazek

pozdrawiam
wojtek jaroszuk
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

wojtek_ pisze:...le i tak lepiej wyglada niż sTTandardowy feler ;)
sTTandardowy "feler" wystarczy użyć na samej krawędzi. Tyle, ile Ty dałeś w zupełności wystarczy.
Jeśli używa się na module różnych kolorów traw i dobrze zamaskuje połączenie Fallera z resztą, to nie wygląda to aż tak źle... ;)
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

wojtek_ pisze:Po przyklejeniu do modułu trawka troszkę oklapła, ale i tak lepiej wygląda niż sTTandardowy feler ;)
Wszystko wygląda lepiej od maty sTTandardowej :mrgreen: Na zdjęciu z góry trawa wygląda jak po powodzi. Ta z "inspektu" bardzo udana. Problem będziesz miał Wojtku w połączeniu przyklejonych łatek tak aby w miarę płynnie się przenikały. Łatwo coś takiego zrobić elektrosadzarką. Bez niej pozostaje żmudne przyklejanie małych kępek co w rezultacie może jednak przynieść znacznie lepsze efekty.
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2009, 13:48 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Ta trawka jest naprawdę przyjemna, na pewno wygląda o wiele lepiej niż maty. Teraz tylko ładnie to wkomponuj w moduły :)
Awatar użytkownika
wojtek_
Kontakt:

Dzieki za podpowiedzi; trawka sypana i klejona na zabarwiony wikol "metodą trzęsioną" opisaną na forum.
Kilka zdjęć z wcześniejszego etapu:
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Po przyklejeniu do modułu trawka troszkę oklapła, ale i tak lepiej wyglada niż sTTandardowy feler ;)

pozdrawiam
wojtek jaroszuk
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

To, że wyszło tak sobie da się jeszcze poprawić. Poczytaj ten temat, być może spróbujesz technik mieszanych (maty i trawka sypana) :)

Trawka statyczna bez elektrosadzarki

spróbuj coś pokombinować, jakieś krzaczki (naturalne z firmy Jordan są ok) i podpatruj jak to robią inni.
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

Post autor: trucker »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Nie wiem jak kolega sieje trawę , ale może warto wziąć zwykłą tekturę zagruntować wikolem rozcieńczonym wodą 1:1 posypać przesianym piaskiem lub gliną / najlepsze do przesiewania sitko z filtra wodnego/ poczekać aż wyschnie i rozprowadzić wikol już o normalnej gęstości. Posypać trawą elektrostatyczną najpierw 1mm lub 2mm popukać od dołu i dosiać 4,5mm lub 6mm.Efekt taki jak na zdjęciach i wcale nie musi kolega ruszać się z domu i ,,zatrudniać satelity ,, do przedstawienia Swojego modułu. Również zaczynam przygodę z modułami i metoda kolegi Bujager, a jest niezastąpiona dla kogoś kto nie ma elektrosadzarki.
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2009, 21:22 przez trucker, łącznie zmieniany 1 raz.
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Przecież to tylko widok z góry... Niedoróbki możesz wykończyć. A jeśli całość jest kiepska, to przejdziesz maszynką do włosów na 1 mm i dosiejsz następna warstwę. U mnie podziałało :D
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

wojtek_ pisze:Oto efekt...
Bardzo mizerny. Proponuję Wojtku abyś zabrał ten moduł, trawę i klej na jakieś warsztaty.
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2009, 21:20 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Zanim wydam swoją opinię to czy mógłbym prosić o jakieś mniej satelitarne zdjęcie? Na tym niestety niewiele widać jeśli mam wyrazić swoją opinie. I trochę więcej powiększeń szczegółów.
Pozdrawiam :) i gratuluje udanej współpracy z żoną :)
Awatar użytkownika
wojtek_
Kontakt:

Oto efekt sobotniej współpracy z żoną, znaczy żona wybrała się na zakupy a ja spróbowałem posiać trawkę. Oto efekt:
Obrazek

pozdrawiam
wojtek jaroszuk
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Ładnie idziesz do przodu. Nie wiem czy ten tłuczeń tak wyszedł tylko na zdjęciu ale chyba wymaga poprawy. Powodzenia w dalszych pracach.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

miki pisze:Hm, duch Tadka wyraźnie się unosi...
Dlaczego duch? Wojtek, ja jeszcze żyję... :shock: :shock: :shock:

A tak BTW - czy szpara, widoczna wzdłuż krawędzi modułu na zdjęciu http://img11.imageshack.us/img11/9501/dscf7355a.jpg będzie jakoś poprawiona? Pytam, bo widzę, że szyny są już spasowane, a teren - nie bardzo...
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2009, 08:53 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”