Światło w BCi29
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- Alteo
Re: Światło w BCi29
Bardzo elastyczne są przewody w kablach telefonicznych/przewody sznurowe pomiędzy gniazdem ściennym a aparatem oraz pomiędzy aparatem a mikrotelefonem/,oczywiscie w aparatach starszego typu..Pytanie jakie obciążenie prądowe wytrzyma.Proponuję spróbować.
-
- Kontakt:
Człowiek stary a ciągle się uczy. Nie wiedziałem że takie coś istnieje. Jeśli piszesz o oplocie jedwabnym masz na myśli "jedwab jedwabny" czy szklany? Pytanie o tyle istotne, że może zachowywać się różnie przy zginaniu. Jaką toto ma średnicę zewnętrzną?
Ostatnio zmieniony 10 mar 2009, 18:34 przez tetryk1955, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Jeszcze w sprawie KYNARa:
drut w teflonie jest przeznaczony gł. do mini owijania i ma specyficzne własności ... jest dość kruchy i łamliwy w porównanie z DNE czyli nawojowy emaliowany,
łamie się w miejscu obcinania izolacji,
drut nawojowy w jedwabiu (średnicy zero, zero, nic
) pięknie chłonie czarny barwnik (tusz, flamaster itd) i są takie linki czyli bardziej sprężyste (wyżarzana miedź).

-
- Kontakt:
Kynar z Cyfroniki jest o.k.
Może trochę kruchy.
Używam go wedle porady Modelarzy TT do przekazu prądu z blaszek kół na płytkę w Gagarach. W zamian za sterczące blaszki kontaktowe.
Może trochę kruchy.
Używam go wedle porady Modelarzy TT do przekazu prądu z blaszek kół na płytkę w Gagarach. W zamian za sterczące blaszki kontaktowe.
-
- Kontakt:
Są jeszcze mikrokable http://5201.md.all-biz.info/pl/cat.php?oid=14753 i ciekawostka:
http://www.militarium.net/viewart.php?aid=26. A co do koloru leda to oczywiście moje zachwyty są w kontekście latarni czołowych a nie oświetlenia wagonów ale jak już wcześniej nadmieniłem to tylko uwaga przy okazji żeby nie tworzyć nowego wątku. A kynar ma chyba średnicę drutu 0,25 a 0,33 to średnica izolacji
http://www.militarium.net/viewart.php?aid=26. A co do koloru leda to oczywiście moje zachwyty są w kontekście latarni czołowych a nie oświetlenia wagonów ale jak już wcześniej nadmieniłem to tylko uwaga przy okazji żeby nie tworzyć nowego wątku. A kynar ma chyba średnicę drutu 0,25 a 0,33 to średnica izolacji
- brovarek
- Kontakt:
Tak, tak info dostałem.A najcieńsze kynary jakie znalazłem mają średnicę zewnętrzną 0,33 mm
Hi, hi , w cyfronice która mi podesłałeś znalazłem 0,25

To juz jest coś. Zakupię na próbę, tylko oferuja chyba minimalnie 50m. Może ktoś byłby chętny na 25m czarnego

Został kolor ledów. Najfajniejszy kolor widziałem w jakimś "niemiaszkowym" wagonie, żarówke udawały ledy dwukolorowe żółte i białe chyba 3:1 . Tyle ,że nie odpalane na maksa. Nie było tak widac pomarańczu.
Jak pisałem idealny wydaje sie byc kolor z E103 Tilliga, tylko jaki tam jest LED?
-
- Kontakt:
Brovarku, hej, brovarku ! Dostałeś mojego priva?. Starcie dzikiego z cywilizacją czasem kończy się klęską. Na wszelki wypadek: http://www.cyfronika.com.pl/
-
- Kontakt:
Dzięki Brovarek.
Ale gdzie PEHO w kraju uświadczyć?
Pozdrawiam.
Ale gdzie PEHO w kraju uświadczyć?
Pozdrawiam.
-
- Kontakt:
Patent z doprowadzeniem prądu poprzez łożysko osi sprawdza się przy kilku osiach - nie wiem jak to wygląda w dwuosiowcach. Jeśli nie chcesz mieć składu sztywnego to faktycznie nie masz specjalnego wyboru. Ja w każdym razie steruję w stronę składów sztywnych.
- brovarek
- Kontakt:
Sie zrobiły ze trzy watki...
Arek spróbuj z czopami mosięznymi z PEHO. Zajmuja mało miejsca , do nich drucik itd... Możesz ściagnąc z 4 punktów zasilanie zamiast z 2.
Arek spróbuj z czopami mosięznymi z PEHO. Zajmuja mało miejsca , do nich drucik itd... Możesz ściagnąc z 4 punktów zasilanie zamiast z 2.
-
- Kontakt:
No tak
Może się źle wyraziłem. Miałem na myśli w jaki sposób (za pomocą blaszki, drucika ?) ma popłynąć prąd do układu z mostkiem, kondensatorem i diodami). Ale zakupię blaszkę mosiężną na Alledrogo i coś spróbuję wygiąć.

Może się źle wyraziłem. Miałem na myśli w jaki sposób (za pomocą blaszki, drucika ?) ma popłynąć prąd do układu z mostkiem, kondensatorem i diodami). Ale zakupię blaszkę mosiężną na Alledrogo i coś spróbuję wygiąć.
-
- Kontakt:
A najcieńsze kynary jakie znalazłem mają średnicę zewnętrzną 0,33 mm. No i jest jeszcze problem z drugim przewodem i tu mam kolejne pytanko do znawców taboru epoki II-III: kiedy i ewentualnie w jakich wagonach wyposażonych w oświetlenie elektryczne stosowano zasilanie centralne tzn z lokomotywy, a kiedy i czy w ogóle autonomiczne prądnice zabudowane w wagonach. No bo jeśli mamy zasilanie centralne to każdy wagon jest spięty przewodem powietrznym (ok. 0,4mm) i przewodem elektrycznym(ok. 0,15mm)
Ostatnio zmieniony 06 mar 2009, 20:58 przez tetryk1955, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Nie chodzi o listwy ale o diody - ciepły biały, złocisty biały, moim zdaniem na tyle na ile zdjęcia są prawdziwe to np. dioda 1,8 mm w kolorze ciepłym białym - palce lizać. Nie rozumiem problemu z grubością przewodu - najcieńsze druty nawojowe to grubo poniżej 0,1 mm więc w czym problem - aha nie przeanalizowałem prądu jaki by przez nie musiał płynąć może to jest wąskie gardło ale chyba nie bo będą to przepływy chwilowe i o niewielkim natężeniu gdyż będą jedynie wyrównywały różnice potencjałów między kondensatorami
-
- Kontakt:
Witam 
Problemem nie jest stricto listwa.
Ale patent na odbiór prądu z kół.
.
Na tych w/w stronach tak to sobie wygląda.

Problemem nie jest stricto listwa.
Ale patent na odbiór prądu z kół.

Na tych w/w stronach tak to sobie wygląda.
- brovarek
- Kontakt:
Niestety nawet te najcieńsze kynary wygladaja jak strażackie a nie powietrzne.