Światło w BCi29

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alteo

Re: Światło w BCi29

Post autor: Alteo »

Bardzo elastyczne są przewody w kablach telefonicznych/przewody sznurowe pomiędzy gniazdem ściennym a aparatem oraz pomiędzy aparatem a mikrotelefonem/,oczywiscie w aparatach starszego typu..Pytanie jakie obciążenie prądowe wytrzyma.Proponuję spróbować.
tetryk1955
Kontakt:

Post autor: tetryk1955 »

Człowiek stary a ciągle się uczy. Nie wiedziałem że takie coś istnieje. Jeśli piszesz o oplocie jedwabnym masz na myśli "jedwab jedwabny" czy szklany? Pytanie o tyle istotne, że może zachowywać się różnie przy zginaniu. Jaką toto ma średnicę zewnętrzną?
Ostatnio zmieniony 10 mar 2009, 18:34 przez tetryk1955, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Jeszcze w sprawie KYNARa:
:arrow: drut w teflonie jest przeznaczony gł. do mini owijania i ma specyficzne własności ... jest dość kruchy i łamliwy w porównanie z DNE czyli nawojowy emaliowany,
:arrow: łamie się w miejscu obcinania izolacji,
:arrow: drut nawojowy w jedwabiu (średnicy zero, zero, nic :) ) pięknie chłonie czarny barwnik (tusz, flamaster itd) i są takie linki czyli bardziej sprężyste (wyżarzana miedź).
Arek
Kontakt:

Post autor: Arek »

Kynar z Cyfroniki jest o.k.
Może trochę kruchy.
Używam go wedle porady Modelarzy TT do przekazu prądu z blaszek kół na płytkę w Gagarach. W zamian za sterczące blaszki kontaktowe.
tetryk1955
Kontakt:

Są jeszcze mikrokable http://5201.md.all-biz.info/pl/cat.php?oid=14753 i ciekawostka:
http://www.militarium.net/viewart.php?aid=26. A co do koloru leda to oczywiście moje zachwyty są w kontekście latarni czołowych a nie oświetlenia wagonów ale jak już wcześniej nadmieniłem to tylko uwaga przy okazji żeby nie tworzyć nowego wątku. A kynar ma chyba średnicę drutu 0,25 a 0,33 to średnica izolacji
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Post autor: brovarek »

A najcieńsze kynary jakie znalazłem mają średnicę zewnętrzną 0,33 mm
Tak, tak info dostałem.
Hi, hi , w cyfronice która mi podesłałeś znalazłem 0,25 :)
To juz jest coś. Zakupię na próbę, tylko oferuja chyba minimalnie 50m. Może ktoś byłby chętny na 25m czarnego ??
Został kolor ledów. Najfajniejszy kolor widziałem w jakimś "niemiaszkowym" wagonie, żarówke udawały ledy dwukolorowe żółte i białe chyba 3:1 . Tyle ,że nie odpalane na maksa. Nie było tak widac pomarańczu.
Jak pisałem idealny wydaje sie byc kolor z E103 Tilliga, tylko jaki tam jest LED?
tetryk1955
Kontakt:

Brovarku, hej, brovarku ! Dostałeś mojego priva?. Starcie dzikiego z cywilizacją czasem kończy się klęską. Na wszelki wypadek: http://www.cyfronika.com.pl/
Arek
Kontakt:

Dzięki Brovarek.
Ale gdzie PEHO w kraju uświadczyć?
Pozdrawiam.
tetryk1955
Kontakt:

Patent z doprowadzeniem prądu poprzez łożysko osi sprawdza się przy kilku osiach - nie wiem jak to wygląda w dwuosiowcach. Jeśli nie chcesz mieć składu sztywnego to faktycznie nie masz specjalnego wyboru. Ja w każdym razie steruję w stronę składów sztywnych.
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Sie zrobiły ze trzy watki...
Arek spróbuj z czopami mosięznymi z PEHO. Zajmuja mało miejsca , do nich drucik itd... Możesz ściagnąc z 4 punktów zasilanie zamiast z 2.
Arek
Kontakt:

No tak :)
Może się źle wyraziłem. Miałem na myśli w jaki sposób (za pomocą blaszki, drucika ?) ma popłynąć prąd do układu z mostkiem, kondensatorem i diodami). Ale zakupię blaszkę mosiężną na Alledrogo i coś spróbuję wygiąć.
tetryk1955
Kontakt:

A najcieńsze kynary jakie znalazłem mają średnicę zewnętrzną 0,33 mm. No i jest jeszcze problem z drugim przewodem i tu mam kolejne pytanko do znawców taboru epoki II-III: kiedy i ewentualnie w jakich wagonach wyposażonych w oświetlenie elektryczne stosowano zasilanie centralne tzn z lokomotywy, a kiedy i czy w ogóle autonomiczne prądnice zabudowane w wagonach. No bo jeśli mamy zasilanie centralne to każdy wagon jest spięty przewodem powietrznym (ok. 0,4mm) i przewodem elektrycznym(ok. 0,15mm)
Ostatnio zmieniony 06 mar 2009, 20:58 przez tetryk1955, łącznie zmieniany 1 raz.
tetryk1955
Kontakt:

Nie chodzi o listwy ale o diody - ciepły biały, złocisty biały, moim zdaniem na tyle na ile zdjęcia są prawdziwe to np. dioda 1,8 mm w kolorze ciepłym białym - palce lizać. Nie rozumiem problemu z grubością przewodu - najcieńsze druty nawojowe to grubo poniżej 0,1 mm więc w czym problem - aha nie przeanalizowałem prądu jaki by przez nie musiał płynąć może to jest wąskie gardło ale chyba nie bo będą to przepływy chwilowe i o niewielkim natężeniu gdyż będą jedynie wyrównywały różnice potencjałów między kondensatorami
Arek
Kontakt:

Witam :)
Problemem nie jest stricto listwa.
Ale patent na odbiór prądu z kół. :/ .
Na tych w/w stronach tak to sobie wygląda.
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Niestety nawet te najcieńsze kynary wygladaja jak strażackie a nie powietrzne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”