Rozjazd i naped.

Czyszczenie, konserwacja, naprawy, budowa itd

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

Kilkujadek
Kontakt:

Re: Rozjazd i naped.

Post autor: Kilkujadek »

A może by tak posmarować ??
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

A ja mam pytanie przy okazji tego, że temat taki już jest utworzony:

Kiedyś, przy montażu jednego z rozjazdów kapnęła mi kropelka kropelki na okolice połączenia cięgna z szynami zwrotnicy w rozjeździe. Udało mi się to "rozruszać" i jakoś to teraz chodzi, ale czuć pewien nieco większy od normalnego opór. W związku z tym mam pytanie czy przy występowaniu takiego nieco większego niż normalny oporu silniczek Conrada uciągnie? Podejrzewam, że z czasem opór zmaleje na skutek tarć...
andsaw
Kontakt:

Post autor: andsaw »

Witam
Dzieki za garsc informacji.
Podchodze do budowy makiety po dluzszej przerwie i troche sie zmienilo w tej dziedzinie.
Mam rowniez pytanie czy macie doswiadczenia w montowaniu zwrotnikow, widzialem takie na necie firmy KLUBA do zamodzielnego montazu, czy montujecie takie na makiecie, czy sa potrzebne i jak wspolpracuja z napedami.
pozdrowienia
andrzej sawicki
Gloow
Kontakt:

Post autor: Gloow »

Do wskazanych przez ciebie rozjazdów polecam napędy conrada. Ich montaż jest łatwy, potrzeba tylko wiertarkę, mały frez wiertło i dwa wkręty. Przy montażu trzeba pamiętać o ułożeniu napędu wzdłuż osi toru. Jeśli chodzi o prawidłowe ustawienie go pod rozjazdem to nie jest to trudne, ja to robiłem doświadczalnie. Jeśli się zdeydujesz i będziesz miał jakieś problemy to pytaj.
Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

Post autor: wmac27 »

ArturSch pisze:Conrad, są także identyczne czarne, innej firmy (nie pamiętam) podobno lepsze,
Te czarne to napędy Hoffmanna, http://www.hoffmann-antrieb.de/index_start_2005.htm
Ja szukałem ich w berlińskich sklepach. Niestety nie mieli i nie bardzo je znali. Trochę to dziwne, przecież to niemiecka firma. Ich cena jest zbliżona do tilligowskiego napędu.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2009, 07:26 przez wmac27, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

andsaw pisze:...naped podmakietowy ale jaki:
Masz 3 możliwości:
- napęd Tilliga 86110,
- napęd Conrad, są także identyczne czarne, innej firmy (nie pamiętam) podobno lepsze,
- różne inne patenty: silniki krokowe, siłowniki od wycieraczek itd.

Najczęściej są przez nas stosowane Conrady (bo najtańsze z gotowych), Tiligowe, najrzadziej - ale największa frajda, jak się zmajstruje samemu.
andsaw
Kontakt:

Post autor: andsaw »

Witam
Mam podobny problem, a raczej nie moge zdecydowac sie jakie rozwiazanie zastosowac.
Nie bardzo chcialbym montowac napedow na makiecie czyli naped podmakietowy ale jaki:
mam rozjazdy tilliga ew1 i ew2, przegladalem rozne napedy ale nie wiem, ktory zastosowac. W instrukcji do rozjazdow stoi ze najlepiej zastosowac naped: np do ew1 tillig 83431 Roco N-skala 83511 (taki nie istnieje w katalogu Roco) lub podmakietowy 86 110.
Jakie inne napedy mozna zastosowac i oczym trzeba wiedziec przy montowaniu napedow
Pozdrowienia
andrzej sawicki
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

enter pisze:Czy w ogóle to co napisałem wyżej ma jakiś sens
Tak, jak najbardziej.

Mechanizmy elektromagnetyczne "boczne" (Tillig, Roco) można montować do rozjazdów zawierających odpowiednie uszka na śrubki. Jak wyżej Gloow napisał są to EW1 i IBW ale także DGV czy DKW.
Pozostałe rozjazdy muszą mieć innego typu mocowanie mechanizmu oraz polaryzację.
Część Conradów nie posiada wyjść polaryzacji i mogą być instalowane zamiennie z mechanizmami bocznymi (EW1, IBW), albo gdy dodamy układ na przekaźniku, możemy uzyskać sygnały polaryzacyjne dla pozostałych rozjazdów.

Gdy użyjemy przekaźnik do mechanizmów bocznych albo starych BTTB, też można uzyskać sygnały polaryzacyjne - ale tego chyba nikt nie robi.
;)
Gloow
Kontakt:

Post autor: Gloow »

Nie wszystkie rozjazdy potrzebują napędów z polaryzacją. Na przykład napędy EW1 i IBW nie wymagają tego natomiast EW2 i EW3 już tak i do nich napęd boczny się nie nadaje. Do EW1 najlepiej zastosować napęd boczny ale podmakietowy też się da.
enter
Kontakt:

Rozjazd i naped.

Post autor: enter »

Witam wszystkich!!

Panowie takie drobne pytanko - do rozjazdów modelowych to tylko napędy podmakietowe? Czy mogą być te co sią z boku rozjazdu podłącza? Chodzi mi o tą polaryzację.

Czy w ogóle to co napisałem wyżej ma jakiś sens bo narazie się uczę.

Dziękuję z góry za odp.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2009, 08:30 przez enter, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tory, rozjazdy, sieć trak., sygnalizacja itp”