Stacja jeszcze bez nazwy

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

Awatar użytkownika
krasnal
Kontakt:

Re: Stacja jeszcze bez nazwy

Post autor: krasnal »

Z tego co widzę,kolega zlecił fachmanowi wykonanie skrzynek stacyjnych.Faktycznie,różnice poziomów są widoczne i wyglądają na kilka milimetrów.Nie widzę sensu rozwiercania otworów na śruby.Ze swojej strony proponowałbym wywiercenie nowych otworów.Całość to i tak jest monolit segmentów,stanowiący stację, któremu nikt nie będzie w bebechy zaglądał,więc na takie poprawki można sobie pozwolić.A w przyszłości zmienić majstra.
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

Post autor: trucker »

Po przeczytaniu tematu mam propozycję dla kolegi TKt48. W przyszłości ,gdy będzie kolega budował proste moduły wystarczy podać wymiary i Castorama dokładnie dotnie. Póżniej już tylko ,,obrobienie,, profili czołowych i można skręcać. Powodzenia.
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

darg pisze:proponuję byś do każdego segmentu dokleił od czoła paski np. sklejki o różnych grubościach tak by w sumie dały te brakujące 10 cm
Bez sensu.
- utrudni to skręcanie sTTandardowymi śrubami - zaraz się okaże, że akurat zbrakło śrub dłuższych o te kilkanaście milimetrów
- jakie by nie było takie przedłużanie, to prędzej czy później, cos się urwie, odklei, przekrzywi.

Już lepiej, żeby twórca makiety wykonał kolejny segment, który poświęci na:
- przedłużenie torów stacyjnych, znacznie urealniając wygląd stacji
- dopasuje stację do "siatki"*
Ewentualnie niech zrobi dwa mniejsze segmenciki, nadal dopasowujące całość do nieszczęsnej siatki, ale np. zawierające semafory wjazdowe
http://www.norma.fremo.pl/viewtopic.php?t=664

* chyba, że zanim skończy budowę siatka modularna będzie reliktem z wczesnej epoki sTTandardu
Ostatnio zmieniony 23 lis 2009, 22:22 przez Misiek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
darg
Kontakt:

Post autor: darg »

tete pisze:...brakuje ci zaledwie 10cm.... :/
Proponuję byś do każdego segmentu dokleił od czoła paski np. sklejki o różnych grubościach tak by w sumie dały te brakujące 10 cm lub np. 8 pasków sklejki 12mm, do skrajnych segmentów przyklej pasujące Ci profile sttandardowe i ok. Ja czekam na ocieplenie i też chcę zrobić stację malutką na początek- podoba mi się stacja świekatowo wsch. i chyba ją zmodeluję. Pozdr. Darek
Ostatnio zmieniony 29 sty 2009, 13:46 przez darg, łącznie zmieniany 2 razy.
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

TKt48 pisze:Teraz pracuję nad spasowaniem modułów do siebie. Stacja będzie składała się z trzech modułów o długości 70/50/70 i dodatkowego 70(...)
Po prostu musisz się zmieścić w siatkę modularną sTTandardu. Teraz przy 70/50/70/70 masz 260cm długości. Aby wejść w siatkę bez większego wydłużania makiety, brakuje ci zaledwie 10cm.... :/ To nie lepiej ten 50cm segment zrobić 60cm ?? Będziesz miał długość 270cm, a ta już dzieli się przez 30 ;) Oczywiście uzyskasz wówczas moduł przy założeniu, że masz na końcach profile sTTandardowe.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2009, 13:44 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

PiotrZ pisze:... to wystarczy tylko odpowiednio rozwiercić (rozpiłować) otwory na śruby łączące.
Albo użyć śrub fi8 ;) - wersja prostsza...
Ostatnio zmieniony 29 sty 2009, 13:44 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
PiotrZ
Kontakt:

Post autor: PiotrZ »

TKt48 pisze: pomiędzy modułami powstały schody.
Jeśli profile czołowe pasują do siebie przed skręceniem skrzynek, to wystarczy tylko odpowiednio rozwiercić (rozpiłować) otwory na śruby łączące. To jest standardowa metoda naprawcza. :D

Pozdrawiam
PiotrZ
Ostatnio zmieniony 29 sty 2009, 13:43 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 1 raz.
TKt48
Kontakt:

Post autor: TKt48 »

Tak też uczynię :) w najbliższym czasie.
WT
Kontakt:

Post autor: WT »

No, dokładność stolarska :)

Moduły sTTandardowe mają długość równą wielokrotności 30cm i znormalizowane profile czołowe. W Twoim rzypadku można zatem mówić raczej o segmentach.
Gdybyś dorobił na końcach stacji po segmenciku zakończonym odpowiednim profilem i całość miałaby długość x*30cm, to można by nazwać Twe dzieło modułem wielosegmentowym...
TKt48
Kontakt:

Stacja jeszcze bez nazwy

Post autor: TKt48 »

Witam,

Zaczynam właśnie zabawę z modułami. W chwili obecnej mam trzy moduły 70/50 cm i jeden 50/50 cm. Początkowo miało być zrobione w TTstandardzie, wszystko ładnie rozrysowałem na papierze milimetrowym i przekazałem znajomemu, który podobno zna się "dobrze" na stolarce i zrobi mi skrzyneczki idealnie spasowane i wymiarowane. To był błąd pomiędzy modułami powstały schody. Wygląda to tak. Dlatego też nie bardzo wiem czy można to teraz nazwać makietą modułową w Standardzie TT. :)

Teraz pracuję nad spasowaniem modułów do siebie. Stacja będzie składała się z trzech modułów o długości 70/50/70 i dodatkowego 70 na którym będzie szopa dwa stanowiska, dwa kanały oczystkowe i stanowisko nawęglania parowozów.
Widok ogólny przedstawiać się będzie Widok ogólny przedstawiać się będzie tak.

Niebawem postaram się umieścić plan torowy stacji.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2009, 13:07 przez TKt48, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”