Stacja Grabie Stare

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Re: Stacja Grabie Stare

Post autor: Mariusz »

Miło mi, że skorzystałeś z moich zdjęć. Kolegom ciągle tłumaczę, że taki mam cel zamieszczając je tutaj.
Jak dla mnie to trawy są rewelacyjne. Też bym chciał mieć tak porośnięte swoje skrzynki.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

whosho pisze:Może na zdjęciu tego nie widać, ale to wymieszane 4 rodzaje traw....
W Sosnowcu ocenimy... :mrgreen: Choć i tak uważam, że ten nasyp mógł być bardziej pożółkły lub porośnięty rzadszymi kępkami.
whosho pisze:Po za tym zerknij np na jedną z fotek Mariusza... O coś takiego mi właśnie chodziło....
Mimo wszystko widzę na tym zdjęciu większe zróżnicowanie barw traw (np. więcej suchego pod drzewami) niż na Twoim module.
Ale może się czepiam... :roll:
Ostatnio zmieniony 28 sty 2009, 11:59 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Może na zdjęciu tego nie widać, ale to wymieszane 4 rodzaje traw. Ciemna 2mm i 3 odcienie 4,5mm (sucha trawa + zieleń + pożółkła zieleń w różnych proporcjach).

@Tadek: Po za tym zerknij np na jedną z fotek Mariusza z tego postu O coś takiego mi właśnie chodziło....
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez whosho, łącznie zmieniany 1 raz.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

T_Domagalski pisze:Ale nie są już w stanie naprawić zieleni na nasypie, na którym z racji odwodnienia takich budowli, trawa powinna rosnąć rzadziej i być bardziej pożółkła.
Przecież można powyrywać i dosadzić. Powiedziałbym nawet, że takie zabiegi dobrze robią
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Ale nikt nie zabrania siać różnych gatunków i kolorów traw. Przecież można je mieszać zarówno kolorami jak i długością. Dzięki elektrosadzarce wychodzą bardzo ładne płynne przejścia barw.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Grzegorz TT pisze:...czubki traw pokryć odrobiną kleju kontaktowego i upaprać w posypkach które mogą imitować zarówno liście jak i kwiaty. Już nie będzie jednolicie...
Takie zabiegi są dobre na jednolitej łące...
Ale nie są już w stanie naprawić zieleni na nasypie, na którym z racji odwodnienia takich budowli, trawa powinna rosnąć rzadziej i być bardziej pożółkła.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2009, 18:02 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Ale po elektrosadzarce można czubki traw pokryć odrobiną kleju kontaktowego i upaprać w posypkach które mogą imitować zarówno liście jak i kwiaty. Już nie będzie jednolicie... ;)
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

whosho pisze:Zastanawiam sie tylko z czego wynika fakt, że niekiedy zrobienie zieleni zajmuje 3 lata a niekiedy 40 minut...
Elektrosadzara to super urządzenie, ale strasznie kusi, żeby... pójść na łatwiznę ;) :mrgreen:

Jak dla mnie to ten moduł jest teraz trochę zbyt jednolity. Wszystko obsiane tym samym kolorem, nawet nasyp. No i ten wiosenny kolorek nie pasuje mi do tych zbrązowiałych, jakby jesiennych, drzew.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2009, 12:29 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
twardy
Kontakt:

Post autor: twardy »

whosho pisze: Zastanawiam sie tylko z czego wynika fakt, że niekiedy zrobienie zieleni zajmuje 3 lata a niekiedy 40 minut...
Od weny ?? Ale efekt OK niezła sawanna ;)
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

No i kopa zdrowego ma ta maszyna... żeby drzewo położyć :shock: Tornado normalnie
whosho
Kontakt:

A nie nie nie... :mrgreen: Zmieniłem na mniejszy model... ø=6cm
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Post autor: brovarek »

Nie wiem czy wszyscy wiedzą , ale masz sitko o srednicy ok 20cm, może dlatego Ci tak szybko idzie??
whosho
Kontakt:

Korzystając z tego że ostatnio mam dostęp do trawosadzarki, podłubałem trochę przy starym module. Zastanawiam sie tylko z czego wynika fakt, że niekiedy zrobienie zieleni zajmuje 3 lata a niekiedy 40 minut...
Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 24 sty 2009, 18:15 przez whosho, łącznie zmieniany 1 raz.
twardy
Kontakt:

Post autor: twardy »

whosho pisze:A tak mnie cos dziś wzieło na fotki
Druga fota naprawdę jest O.K. 8)
Ostatnio zmieniony 08 cze 2008, 10:33 przez twardy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

whosho pisze:A tak mnie cos dziś wzieło na fotki....
ARTYSTA !!
:mrgreen:
Piękne te zdjęcia !! Też bym tak chciał ...umieć. :/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”