Poszukuję planów TKp "Śląsk"

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
BarTTek
Kontakt:

Re: Poszukuję planów TKp "Śląsk"

Post autor: BarTTek »

Prace trwają na wielu frontach m. in. na TKp też. Aktualnie jest gotowe ok 60% parowozu. To znaczy: jedna połówka jest właściwie zrobiona tylko muszę dołożyć armaturę kotła, druga się robi- wydłużona, usunięte i poprawione niektóre elementy. ;)
zygus9
Kontakt:

Post autor: zygus9 »

Są jakieś szanse na wznowienie prac nad TKp?
BarTTek
Kontakt:

szymongodlewski pisze:...a można fotki zobaczyć? :)
Projekt TKp ulega chwilowemu przyhamowaniu ze względu na duże zlecenie jakie ostatnio przyjąłem. Pozyskane fundusze przeznaczę na materiały do kopiowania przyszłych Śląsków 8) Spokojnie, TKp musi się pojawić przed końcem tych wakacji ;)
Ostatnio zmieniony 26 sty 2009, 11:41 przez BarTTek, łącznie zmieniany 1 raz.
szymongodlewski
Kontakt:

Post autor: szymongodlewski »

...a można fotki zobaczyć? :)
BarTTek
Kontakt:

Mam możliwość wykonania trawionych tabliczek na Śląska. Prosiłbym o radę jak powinny wyglądać dla III i IV epoki, co zawierać a czego nie ew jaki numer. Zdaję sobie sprawę, że w tym momencie nastąpi drobne przekłamanie/uproszczenie, ale chcę aby oznaczenie i numer były jak najbardziej uniwersalne. Myślę że możemy zacząć myśleć ( :mrgreen: ) o pierwszych zapisach na budy TKp. W standarcie dobrze wyważony stosunek jakości do ceny, pełne malowanie wraz z oznaczeniami. O jakości niech się wypowiedzą moi zadowoleni, dotychczasowi klienci. Dodam że TKp jest modelem któremu poświęciłem jak narazie najwięcej czasu i uwagi dlatego jeszcze nie jest skończony :P :mrgreen:
BarTTek
Kontakt:

Czyżby temat dotyczył jakiejś mocnej przeróbki z BR81 ?
Tak. Z tego co się naoglądałem 81/92 i TKp różnią się niewiele i czy to jest mocna przeróbka to nie wiem na pewno ostra demolka modelu ;)
Piszę to odnośnie fotki boku parowozu pokazanej wcześniej - Ten bok to TT-tka ?? ;)
Na Boga oczywiście że TT !! Dostrzegłem brak w miarę przystępnego i uniwersalnego ciągnika w III ep i postanowiłem wykonać odlewy "Ślunska". Oczywiście podwozia 81/92 i TKp są identyczne pod względem wymiarów i wyglądu i nie potrzeba wykonywać podwozia i napędu od nowa. Oczywiście nie ma róży bez kolców i kiedy TKp wejdzie do produkcji kupujący budę będzie musiał przesunąć silnik modelu o kilka mm w tył i wydłużyć wał napędowy. Nie sądzę żeby to stanowiło jakiś problem dla nawet niewprawionego modelarza ba dla mnie coś takiego to pikuś w porównaniu ze zrobieniem całego pudła !! To się tyczy i Zeuke, i BTTB, i Tilliga także nikt nie ma lepiej. Oczywiście budy będą już malowane na czarno i jak dobrze pójdzie oznaczenia też się jakieś da. Nie będę ukrywał że liczę na taki sukces jak mordki na EP05, o które ludzie pytają się do tej pory, gdyż 81/92 są modelem niezwykle popularnym, a niewielkim nakładem finansowym i pracy można mieć śliczny składzik w III ep :idea: ;)
Ostatnio zmieniony 27 maja 2008, 07:48 przez BarTTek, łącznie zmieniany 1 raz.
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

BarTTek pisze:Tak jak w temacie, wręcz rozpaczliwie i na gwałt poszukuję planów tego słodkiego tendrzaka.
Czyżby temat dotyczył jakiejś mocnej przeróbki z BR81 ? Tillig jako ex Berliner TT Bahnen...
Obrazek
...i oryginał....
Obrazek
...więcej fotek Tkp TUTAJ
BarTTek pisze:A jednak przydało się :mrgreen: (...)
Piszę to odnośnie fotki boku parowozu pokazanej wcześniej - Ten bok to TT-tka ?? ;)
Ostatnio zmieniony 26 maja 2008, 07:48 przez tete, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

BarTTek pisze:Muszę trochę pogdakać bo mam problem dosyć prozaiczny: nie wiem czy jest sens montować oznaczenia serii z trawionych literek Freda. Kupowałem różne oznaczenia do różnych serii lokomotyw i na upartego mógłbym ułożyć TKp i jakiś numerek tylko nie wiem czy nie popełnię błędu ??
Zadnych literek na parowozach nie bylo. W przemysle albo oznaczenie TKp i numer malowano farba, albo byla tabliczka z seria i numerem.
Litery i cyfry aluminiowe byly domena taboru elektrycznego i spalinowego PKP od lat 60. PMP PW na swoich lokomotywach, fabrycznie nowych umieszczalo tabliczki np. 3E i numer 15. W pozniejszym okresie pojawily sie na PMP lokomotywy odkupione od PKP, z typowymi oznaczeniami dla PKP.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 25 maja 2008, 10:09 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
BarTTek
Kontakt:

fred3rg pisze:Ale może komuś innemu się przyda.
A jednak przydało się :mrgreen:
Obrazek
Fotka poglądowa, lepsze będą po zakończeniu prac
Muszę trochę pogdakać bo mam problem dosyć prozaiczny: nie wiem czy jest sens montować oznaczenia serii z trawionych literek Freda. Kupowałem różne oznaczenia do różnych serii lokomotyw i na upartego mógłbym ułożyć TKp i jakiś numerek tylko nie wiem czy nie popełnię błędu ?? Jak narazie udało mi się zmienić całkowicie tył parowozu, obniżyłem daszek, usunąłem zbędne nity, tabliczki i wgłębienia, całość wydłużyłem. Zostało jedynie założyć armaturę i porawić przód budy. Z założenia ma być to buda dosyć uniwersalna gdyż planuję odlewy dla szerszego grona odbiorców ;)
Ostatnio zmieniony 25 maja 2008, 10:08 przez BarTTek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
fred3rg
Kontakt:

Post autor: fred3rg »

Ale może komuś innemu się przyda.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 25 maja 2008, 10:07 przez fred3rg, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie odpowiadam na wiadomości prywatne.
BarTTek
Kontakt:

Przykro mi ale temat już nie jest aktualny. Plany znalazłem jednak nie wykorzystam ich...
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

Koleje Dawniej i Dziś, numery 4,5,6
Awatar użytkownika
fred3rg
Kontakt:

Post autor: fred3rg »

Cierpliwości:)
Musze poszukac. Jutro lub pojutrze podeślę.
W kolejach dawniej i dziś chyba 4 numer były rysunki. ale tego akurat nie mam:(
fred
Nie odpowiadam na wiadomości prywatne.
BarTTek
Kontakt:

Poszukuję planów TKp "Śląsk"

Tak jak w temacie, wręcz rozpaczliwie i na gwałt poszukuję planów tego słodkiego tendrzaka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”