Linia Hutnicza Szerokotorowa

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

ODPOWIEDZ
britie
Kontakt:

Re: Linia Hutnicza Szerokotorowa - tu gdzie bębnią "Tai

Post autor: britie »

oelka pisze:
britie pisze:nie mam pojęcia, co to za dziwadła jeżdzą po LHSie, bo to-to nawet drzwi nie ma... pewnie opróżniają je na jakimś wyciągu i wytrzepują zawartość :) Może Peresvet coś kiedyś wypuści, w koncu te węglarki to radziecka robota.
Wagony budowane pod katem wyladunku na wywrotnicach nie potrzebuja drzwi.

Krzysztof
Niby tak, ale przecież nasze dwuosiowe węglarki 9W też są wyładowywane na wywrotnicach... Rozumiem, że drzwi przeznaczone są do wyładunku towarów niemasowych, przewożonych tymi węglarkami?

maciej_kolej pisze:Co do nazewnictwa M62/ST44 pierwsze słyszę anglojęzyczną nazwę - raczej "Taigatrommel" czyli bębny Tajgi i to niemieckojęzyczne nazwenictwo rodem z NRD obowiązuje od czasy do czasu.
http://www.taigatrommel.2xs.de/

Angielska nazwa oznacza przecież dokładnie to samo :mrgreen:
Znalazłem ją na anglojezycznych stronach o gagarach.
maciej_kolej pisze:Jeżeli chodzi o tabor szerokotorowy to faktycznie z węglarkami cienko stoi TT ale na pocieszenie może coś tu znajdziesz
http://k3nski.prv.pl/
Dzięki za radę:)
Już tam zaglądałem, niestety takich jak suną po LHS nie znalazłem. No, może nie do końca,
zdażają się tam bowiem też i płytsze wagony coś jak:
http://www.robertkaczynski.is.net.pl/Pr ... 3610_A.jpg

Wracjąc jeszcze do mojego wątku:
Wyprawa na Roztocze się udała, stacja Zwierzyniec obfotografowana. Jak znajde chwilke wrzuce chociaż parę zdjęć, może kogoś zainteresuję wyprawą w te strony :). Teraz pora na plany i naniesienie na papier szkicu sytuacyjnego stacji i jej najbliższego otoczenia... Choć pogoda nie zachęca do ślęczania w domu przy biurku, wystarczy 8 h w pracy :P

W któryś z weekendów lipcowych kolejna wyprawa - tym razem obfocę Zwierzyniec Towarowy - o tyle ciekawszy że jest to platanina bocznic, rojąca się od rozjazdów i semaforów :)

pozdrawiam

brite
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Re: Linia Hutnicza Szerokotorowa

Post autor: Maciej »

Co do nazewnictwa M62/ST44 pierwsze słyszę anglojęzyczną nazwę - raczej "Taigatrommel" czyli bębny Tajgi i to niemieckojęzyczne nazwenictwo rodem z NRD obowiązuje od czasy do czasu.
http://www.taigatrommel.2xs.de/
Jeżeli chodzi o tabor szerokotorowy to faktycznie z węglarkami cienko stoi TT ale na pocieszenie może coś tu znajdziesz
http://k3nski.prv.pl/
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

britie pisze:nie mam pojęcia, co to za dziwadła jeżdzą po LHSie, bo to-to nawet drzwi nie ma... pewnie opróżniają je na jakimś wyciągu i wytrzepują zawartość :) Może Peresvet coś kiedyś wypuści, w koncu te węglarki to radziecka robota.
Wagony budowane pod katem wyladunku na wywrotnicach nie potrzebuja drzwi.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
britie
Kontakt:

oelka pisze: Z szerokotorowymi weglarkami bedziesz mial problem. Bo jak na razie nikt tych wagonow jeszcze nie ma w ofercie, w TT. Ale moze nim skonczysz swoja makiete, to problem zniknie :)

Krzysztof

Na razie planuje ściemę - mam kilka dwuosiowych BTTB i czekam na Eaosy z Deltaxu ;) ale to i tak kropla w morzu potrzeb....

nie mam pojęcia, co to za dziwadła jeżdzą po LHSie, bo to-to nawet drzwi nie ma... pewnie opróżniają je na jakimś wyciągu i wytrzepują zawartość :) Może Peresvet coś kiedyś wypuści, w koncu te węglarki to radziecka robota.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

britie pisze:Dodam jeszcze tylko, że planuję zbudować makietę obrazującą stacje Zwierzyniec i Zwierzyniec Towarowy, ale to ambitny plan który rozkładam na parę lat (będę musiał przeciez kupić ze cztery Gagary i całe stada węglarek!!!)
Z szerokotorowymi weglarkami bedziesz mial problem. Bo jak na razie nikt tych wagonow jeszcze nie ma w ofercie, w TT. Ale moze nim skonczysz swoja makiete, to problem zniknie :)

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
britie
Kontakt:

Linia Hutnicza Szerokotorowa

Zapewne część Kolegów zna stronę www.lhs.pl, dotyczącą (no, kto zgadnie? :mrgreen: ) Linii Hutniczej Szerokotorowej, ale jako że nie znalazłem żadnych postów na ten temat, a za to napatoczył mi się wątek dotyczący rzadkiego występowania Gagarków http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=642 zwanych tu i ówdzie za granicą "Taiga Drum" i tak uwielbianych przez TTkowiczów, zachęcam do odwiedzin strony, a przede wszystkim do wizyty na LHSie, najlepiej w rejonie Roztocza. Już jutro wybieram się tam (oczywiście pociągiem :D ) na rowerowe wojaże i żeby posłuchac dudniących serc ST 44 ze sznurem węglarek wieczorową porą. :mrgreen: .
Anglojezyczne określenie tych lokomotyw naprawdę nabiera tu swego znaczenia, bo na tym odcinku tory LHSu biegną głownie przez lasy. Jeśli ktoś chce choć mieć cień tego wrażenia, jakie daje ogladanie LHSowych składów w pracy, może obejrzec na stronie mnóstwo ciekawych zdjęć, a nawet posłuchać odgłosów mijanych pociągów!
Dodam jeszcze tylko, że planuję zbudować makietę obrazującą stacje Zwierzyniec i Zwierzyniec Towarowy, ale to ambitny plan który rozkładam na parę lat (będę musiał przeciez kupić ze cztery Gagary i całe stada węglarek!!!), więc na razie nie bedę się szerzej rozpisywał na forum, zaczynam od dokładnego obfotografowania stacji i okolic, oraz podpatrywania technik modelarskich bardziej doświadczonych Kolegów ;) .
Jeśli coś się ruszy, na pewno skrobnę o tym na forum...

pozdrawiam
britie
Ostatnio zmieniony 27 cze 2006, 17:22 przez britie, łącznie zmieniany 3 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”