Semafory świetlne -układ świateł

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

Awatar użytkownika
TTygrysek_P-ń
Kontakt:

Re: Semafory świetlne -układ świateł

Post autor: TTygrysek_P-ń »

wlodar pisze:Pytanie więc jak wyświetlisz: przy tym 60 km/h (dolny pomarańcz i pomarańczowy pas), przy następnym stój (górny pomarańcz)?
Moja ostatnia odpowiedz dotyczyła tego pytania. Co do semaforów 4 - komorowych układ świateł od góry jest następujący
zielone
czerwone
pomarańczowe
białe.
Więc aby poinformować maszynistę o tym, że następny semafor podaje sygnał STÓJ wyświetla się 1 światło pomarańczowe i tak pisałem trochę wcześniej.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2009, 10:10 przez TTygrysek_P-ń, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Post autor: wlodar »

TTygrysek pisze:Dokładnie tak jak piszesz dwa pomarańczowe i dodatkowo pas pomarańczowy. Jest to sygnał S 13a. Zapraszam na stronkę http://sygnalizacja-e1.republika.pl/index.html tam sygnalizacja na PKP.
Cały czas mówimy o semaforze z lewej strony, który ma 4 komory, a nie o tym pośrodku, który ma pięć.
tydzial pisze:Przede wszystkim jest to blokada półsamoczynna .Po wtóre po niżej komory jest komora pomarańczowa a pod nią czerwona a więc dwie komory pomarańczowe są przedzielone czerwoną,a co do 30h/km to jest ograniczenie prędkości wynikające nie z układu toru a jego stanu .Może trochę zawile wytłumaczone odsyłam do E1 tam są wszystkie semafory i szybkości . mała uwaga trzeba wiedzieć że są dwa rodzaje semaforów .
Na jednym z tych (CZTEROKOMOROWYCH!!) semaforów widziałem następujące sygnały: białe (u dołu), czerwone(drugie od góry), pomarańczowe z zielonym (oczywiście nie w jednej chwili ;) ). Jestem na sto procent pewien, że dolne jest białe, a górne jest zielone. Piątej komory nie ma i w tym cały problem. Nie ma piątej komory i nie ma górnego pomarańczowego. I tego dotyczy moje pytanie: jak wyświetlić na semaforze z lewej strony, który ma cztery komory informację, że przy nim można jechać z prędkością 60 km/h, a następny nastawiony jest na stój, skoro nie ma górnego pomarańczowego??????
Ostatnio zmieniony 23 sty 2009, 10:09 przez wlodar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
aviaTTor
Kontakt:

Post autor: aviaTTor »

A jazda po rozjazdach o R300 lub R190 w kierunku zwrotnym do 40 km./h
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Post autor: tydzial »

Wyświetlany obraz na semaforze jest ściśle powiązany z ułożeniem rozjazdów (przebiegiem) dyżurny czy nastawniczy nie ma możliwości wyświetlić dowolny sygnał bo nie ma takiej obcji jedynie co może to podać wolną drogę na semaforze a jaka to w/w przebieg a jak nie może to sygnał zastępczy "sz".
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Post autor: tydzial »

Przede wszystkim jest to blokada półsamoczynna .Po wtóre po niżej komory jest komora pomarańczowa a pod nią czerwona a więc dwie komory pomarańczowe są przedzielone czerwoną,a co do 30h/km to jest ograniczenie prędkości wynikające nie z układu toru a jego stanu .Może trochę zawile wytłumaczone odsyłam do E1 tam są wszystkie semafory i szybkości . mała uwaga trzeba wiedzieć że są dwa rodzaje semaforów .
Awatar użytkownika
TTygrysek_P-ń
Kontakt:

Dokładnie tak jak piszesz dwa pomarańczowe i dodatkowo pas pomarańczowy. Jest to sygnał S 13a. Zapraszam na stronke http://sygnalizacja-e1.republika.pl/index.html tam sygnalizacja na PKP.
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

ciekma pisze:A jak jest stałe ograniczenie np. do 30km/h to czy nie wystarczy że semafor pokazuje zielone bądź żółte?
No właśnie w tym kierunku zmierzały moje pytania. Jeśli maszynista wie o tym że dany semafor ma minąć ze zmniejszoną prędkością, to nie ma potrzeby wyświetlania dolnego pomarańczowego i wtedy wystarczy jedno.
Czy tak jest w Łowiczu i na Widzewie? Patrząc na powyższe zdjęcie zauważysz, że semafor po lewej ma pas świetlny (nieistotne czy pomarańczowy, czy zielony), który działa tylko z dolnym pomarańczowym. Pytanie więc jak wyświetlisz: przy tym 60 km/h (dolny pomarańcz i pomarańczowy pas), przy następnym stój (górny pomarańcz)?
Ostatnio zmieniony 23 sty 2009, 10:09 przez wlodar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
TTygrysek_P-ń
Kontakt:

Jedno światło pomarańczowe wskazuje że następny semafor wskazuje sygnał STÓJ (sygnał S5 wg E1)
ciekma
Kontakt:

Post autor: ciekma »

A jak jest stałe ograniczenie np. do 30km/h to czy nie wystarczy że semafor pokazuje zielone bądź żółte?
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

A te dwa po bokach?
To zdjęcie nie pokazuje wszystkich semaforów, a jedynie trzy, dwa z nich są takie o jakich mówiłem. I zapewniam, że któryś z nich na pewno pokazywał zielone (nad czerwonym) z pomarańczowym (poniżej czerwonego). Widziałem też jak któryś z nich wyświetlał dolnym białe. Czy jest pas świetlny, czy nie ma, nadal brakuje górnego pomarańczowego.
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Post autor: KrzyszTTof »

wlodar pisze:Jak więc semafor wcześniejszy ma pokazać info o tym czerwonym skoro nie ma górnego pomarańczowego?
Jesteś pewny na 100% układu komór (barw) w tych semaforach? Może na wyjeździe z postojowych nie ma górnego zielonego a jest pomarańczowe?

Znalazłem fotkę, która przedstawia chyba to miejsce w Łowiczu, o którym piszemy:
Obrazek

I ja tam widzę normalny pięciokomorowy semafor, w dodatku jeszcze z pasem. Nie widzę powodu, dlaczego nie miało by tam być światła pomarańczowego górnego.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2009, 10:08 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
TTygrysek_P-ń
Kontakt:

Jak się nie mylę to wtedy jest wyświetlane jedno pomarańczowe, ale muszę to jeszcze sprawdzić.
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Miałem na myśli: w kierunku Łodzi Widzewa, jadąc z Łodzi Fabrycznej oraz w Łowiczu (wjazd na Łowicz Główny od strony Warszawy i Skierniewic). W Łowiczu wygląda to tak, że jest głowica (południowa -czy raczej wschodnia), następnie są tory postojowe (dziś raczej puste :cry: ), zakończone czterokomorowymi semaforami, następnie jest kolejna głowica i perony. Na końcach peronów znów są semafory czterokomorowe (bez górnego pomarańczowego).
Załóżmy że pociąg zatrzymał się przed stacją w torach postojowych, zwolniło się miejsce przy peronie, więc dają mu wolną drogę z ograniczeniem, ale żeby zatrzymać go w peronach, tam jest czerwony. Jak więc semafor wcześniejszy ma pokazać info o tym czerwonym skoro nie ma górnego pomarańczowego?
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

wlodar pisze:Taka sytuacja jest min. w Łowiczu, przed Łodzią Widzew (w kierunku od Fabrycznego).
Rozumiem, ze w Łodzi, a nie w Łowiczu.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 22 sty 2009, 13:22 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Kolejne pytanie dla znawców SRK:
Wg tego co czytałem zarówno w czasopismach hobbystycznych, jak i w różnych artykułach w Internecie wynika, że semafor powinien pokazywać z jaką prędkością można przejechać obok niego i jaka jest nastawa następnego semafora. Jeśli semafor nie pokazuje sygnału wyświetlanego przez następny, kolejny powinien być zabezpieczony tarczą ostrzegawczą. Jeśli nie mam racji to mnie poprawcie.
Widziałem kilka razy semafory czterokomorowe (bez górnego światła pomarańczowego), a za nimi kolejny semafor (bez tarczy ostrzegawczej). Pytanie brzmi: w jaki sposób semafor wyświetli wolną drogę z ograniczeniem prędkości i pokaże, że następny jest nastawiony na stój, jeśli nie posiada górnego światła pomarańczowego? Taka sytuacja jest min. w Łowiczu, przed Łodzią Widzew (w kierunku od Fabrycznego).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”