Mój pierwszy moduł - zawsze musi być ten pierwszy raz ;)
Moderator: mod-Makieta Modułowa
- trucker
- Kontakt:
Re: Mój pierwszy moduł - zawsze musi być ten pierwszy raz ;)
Czy zbudowanie takiego modułu łukowego w sTTandarcie jest niemożliwe?
-
- Kontakt:
trucker pisze: ... o promieniu 1000mm ...

- trucker
- Kontakt:
Moje plany to osiem 45 stopniowych modułów łukowych o promieniu 1000mm i dwa 120cm proste. Zdaje sobie sprawę z dokładności z jaką muszą byc zrobione i pracę rozpocznę od wykonania szablonu modułu łukowego. Na razie tory na groteskowej plastikowej podsypce połączone flex,em muszą wystarczyc.
-
- Kontakt:
Witam,
chodzi mi po głowie pomysł zbudowania makiety z modułów, ale tak żeby można było sobie na niej jeździć w kółeczko, a nie jedynie w przód i w tył...
a wiec do rzeczy:
w skład tej makiety wchodzić będą:
- dwa moduły o wymiarach 60x90 cm
- dwa moduły o wymiarach 30x90 cm
- dwa moduły nazwijmy to łukowe
zależy mi na tym żeby szlak był dwutorowy, a co za tym idzie stacja też powinna jakoś być na to przygotowana... tak na szybko przyszło mi do głowy kilka pomysłów na jej wykonanie, ale tak szczerze to w 100% nie wybrałem jeszcze żadnego rozwiązania. Aha, w planach długość torów stacyjnych mogłaby być wydłużona poprzez wstawienie trzeciego modułu powiedzmy 60x60 cm. Liczę na wasze uwagi i podpowiedzi

chodzi mi po głowie pomysł zbudowania makiety z modułów, ale tak żeby można było sobie na niej jeździć w kółeczko, a nie jedynie w przód i w tył...
a wiec do rzeczy:
w skład tej makiety wchodzić będą:
- dwa moduły o wymiarach 60x90 cm
- dwa moduły o wymiarach 30x90 cm
- dwa moduły nazwijmy to łukowe
zależy mi na tym żeby szlak był dwutorowy, a co za tym idzie stacja też powinna jakoś być na to przygotowana... tak na szybko przyszło mi do głowy kilka pomysłów na jej wykonanie, ale tak szczerze to w 100% nie wybrałem jeszcze żadnego rozwiązania. Aha, w planach długość torów stacyjnych mogłaby być wydłużona poprzez wstawienie trzeciego modułu powiedzmy 60x60 cm. Liczę na wasze uwagi i podpowiedzi

Ostatnio zmieniony 20 sty 2009, 17:02 przez adamTT, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
O ile sobie przypominam to ja JUŻ stoję w kolejce, od jakiegoś czasu ....

-
- Kontakt:
jeśli ruszy produkcja seryjna, również byłbym zainteresowany takim szablonem 

- trucker
- Kontakt:
Jeśli kolega rozpocznie seryjną produkcję to ja się zapisuje na taki szablon.
-
- Kontakt:
Nadmiar gotowych profili zgodnych ze sTTandardem ma Brovarek.
Szablon rozstawu szyn 36 i 43mm jest na etapie „wymyślania” i zdobywania odpowiednich narzędzi (czekam już tylko na frezy CNC). Będzie wykonany z płaskownika aluminiowego z dokładnością do 0,05mm.
Szablon rozstawu szyn 36 i 43mm jest na etapie „wymyślania” i zdobywania odpowiednich narzędzi (czekam już tylko na frezy CNC). Będzie wykonany z płaskownika aluminiowego z dokładnością do 0,05mm.
-
- Kontakt:
Witam,
Ze mojego punktu widzenia jako nowicjusza, osoby która w jakiś tam sposób chce dołączyć do osób budujących makiety wg sTTandardu, ważne jest żeby te kryteria były w miarę jasne i przejrzyste
wiem, że jest to spisane - czytałem zapoznałem się (i dobrze, że taki dokument jest), ale tak sobie głośno myślę, że super byłoby gdyby istniał jeszcze jakiś wzorzec takiego profilu, a nawet gotowe profile, które byłyby dostępne (oczywiście odpłatnie), np przydałby się taki wzorzec rozstawu torów na takim profilu.
Dopasowanie modułów jednotorowych podejrzewam, że nie jest chyba aż tak kłopotliwe, natomiast połączenie modułów dwutorowych jest już chyba trudniejsze i może powodować problemy... To są tylko przemyślenia osoby, która dopiero co startuje..., tia wiem, że pewnie to są pobożne życzenia, ale przecież napisać można
Ze mojego punktu widzenia jako nowicjusza, osoby która w jakiś tam sposób chce dołączyć do osób budujących makiety wg sTTandardu, ważne jest żeby te kryteria były w miarę jasne i przejrzyste

Dopasowanie modułów jednotorowych podejrzewam, że nie jest chyba aż tak kłopotliwe, natomiast połączenie modułów dwutorowych jest już chyba trudniejsze i może powodować problemy... To są tylko przemyślenia osoby, która dopiero co startuje..., tia wiem, że pewnie to są pobożne życzenia, ale przecież napisać można

-
- Kontakt:
Jest nieskuteczne bo nawet sklejka pracuje. Sklejka jest jednym z lepszych materiałów ale z czasem mogą występować wygięcia, drobne spęcznienia. Łączenie modułów odcinkami np.G5 jest nieestetyczne i niszczy makietę (przykład - Wróblewice). Wszelkie dotychczasowe patenty z czasem zawodzą, bo choć laminat w jakiś stopniu chroni szynę przed wyrwaniem to może ulegać drobnym przemieszczeniom wraz ze zmianami o których wyżej wspomniałem. Zastosowanie płaskownika w pełni nie wyeliminuje wszelkich wad ale może dzięki temu moduły będą trwalsze. "Sie zamontuje, to sie sprawdzi..." 

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Moje doświadczenia są inne.
Nie buduję segmentów w oparciu o sklejkę 18-25 mm (jak makiety klubowe) więc przy 7-10 torach (ok 50 cm krawędzi) spasowanie krawędzi segmentów na różnych podłożach i po paru transportach jest nieskuteczne, pomaga jedynie lutowanie czół szyn do siebie (= zalanie szczeliny cyną).
Przed wyrwaniem szyny z plastikowych klamr pomaga "patent czesko-ciechanowski" (jak na fot) tylko z możliwością dodania wsuwki łączącej na 1-szym podkładzie.
Nie buduję segmentów w oparciu o sklejkę 18-25 mm (jak makiety klubowe) więc przy 7-10 torach (ok 50 cm krawędzi) spasowanie krawędzi segmentów na różnych podłożach i po paru transportach jest nieskuteczne, pomaga jedynie lutowanie czół szyn do siebie (= zalanie szczeliny cyną).
Przed wyrwaniem szyny z plastikowych klamr pomaga "patent czesko-ciechanowski" (jak na fot) tylko z możliwością dodania wsuwki łączącej na 1-szym podkładzie.
- Misiek
- Kontakt:
Czy stosowanie tej metody "krótkiej szyny" poparte jest jakimiś doświadczeniami?
O ile kojarzę to obecnie w polskich makietach modułowych nie spotyka się tego rozwiązania.
Cały cyrk polega na tym, żeby nie maskować niedociągnięć makiety tylko zrobić je dobrze!
Co w mNiejszych wielkościach może znacząco pogorszyć właściwości jezdne taboru na połączeniu segmentów/modułów.
O ile kojarzę to obecnie w polskich makietach modułowych nie spotyka się tego rozwiązania.
Cały cyrk polega na tym, żeby nie maskować niedociągnięć makiety tylko zrobić je dobrze!
Co w mNiejszych wielkościach może znacząco pogorszyć właściwości jezdne taboru na połączeniu segmentów/modułów.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Halt!ArturSch pisze:lepszym rozwiązaniem jest użycie krótkiej szyny (np G5) do połączenia toru na dwóch sąsiadujących modułach - mówię o sytuacji gdy mamy więcej niż dwa tory do spięcia.
Chyba nie ma bardziej niebezpiecznego i trudniejszego w użyciu sposobu łączenia modułów, jak właśnie łączenie za pomocą wstawek:
Po pierwsze - bardzo łatwo wtedy wyrwać szyny z modułu (*)

Po drugie - jednoczesne spasowywanie [2 x ilość torów] łączówek szyn wymaga cyrkowej zręczności

Nie wspomnę już o estetyce takiego połączenia...

* - przekonało sie o tym wiele lat temu kilka osób, budujących moduły w H0. Najstarsza wersja sTTandardu też przewidywała takie łączenie modułów, ale zostało to szybko wywalone z opisanych powodów.
Ostatnio zmieniony 06 sty 2009, 15:09 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 2 razy.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Jeśli nie mówimy o sTTandardowym profilu przejściowym, to lepszym rozwiązaniem jest użycie krótkiej szyny (np G5) do połączenia toru na dwóch sąsiadujących modułach - mówię o sytuacji gdy mamy więcej niż dwa tory do spięcia.Grzegorz TT pisze:Zmiana ma na celu zwiększenie dokładności spasowania szyn między segmentami.
Wstawki z krótkich szyn wybaczają wiele nierówności w spasowaniu segmentów makiety i to we wszystkich 3 wymiarach.
-
- Kontakt:
Zastosowanie profili aluminiowych wynika z potrzeby, nie próżności.
Kolejną modyfikację wprowadzę na nowych skrzynkach. Będzie nią zastąpienie korka oraz laminatu jednolitym płaskownikiem aluminiowym 3-4 cm od krawędzi segmentów. Zmiana ma na celu zwiększenie dokładności spasowania szyn między segmentami.
Kolejną modyfikację wprowadzę na nowych skrzynkach. Będzie nią zastąpienie korka oraz laminatu jednolitym płaskownikiem aluminiowym 3-4 cm od krawędzi segmentów. Zmiana ma na celu zwiększenie dokładności spasowania szyn między segmentami.