Mówisz o stopkach z 100mm regulacją??whosho pisze:Ja za moje płaciłem 1,70 zł/szt
Nogi sTTandardowe....
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
- Kontakt:
Re: Nogi sTTandardowe....
-
- Kontakt:
Ja za moje płaciłem 1,70 zł/szt
-
- Kontakt:
Czyli muszę popatrzeć za innymi stopkami. Widziałem takie fajne zakres regulacji 100mm, ale cena tez była odpowiednio lepsza.drlukasz pisze:Punkt 2.5.4 sTTandardu -> +/- 20mm regulacjijakubgol pisze: Zastanawiam sie tylko czy 2cm regulacji wysokosci wystarczą, z podłogami róznie bywa.
Z doświadczeń w Jaworzynie wiemy, że może to być trochę mało.
Co do koziołków - jestem na nie.
-
- Kontakt:
no dobra, zamknijcie to albo najlepiej wywalcie coby nie mącić
pomysł zdechł śmiercią naturalną
pomysł zdechł śmiercią naturalną
- drlukasz
- Kontakt:
Punkt 2.5.4 sTTandardu -> +/- 20mm regulacjijakubgol pisze: Zastanawiam sie tylko czy 2cm regulacji wysokosci wystarczą, z podłogami róznie bywa.
Z doświadczeń w Jaworzynie wiemy, że może to być trochę mało.
Co do koziołków - jestem na nie.
-
- Kontakt:
13 segmentów x 4 nogi =
? no właśnie, a to nie koniec
alternatywą jest 6, max 7 koziołków, dzięki, zostanę przy swoim
skoro się upieracie przy tych 100 cm.......to już mój problem

alternatywą jest 6, max 7 koziołków, dzięki, zostanę przy swoim
skoro się upieracie przy tych 100 cm.......to już mój problem
Ostatnio zmieniony 13 cze 2006, 18:19 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Witam
Własnie jestem na etapie budowy nóg do moich skrzynek. Troszke ten temat zgłębiłem. Zdecydownie jestem za zwykłymi nózkami przykrecanymi do boku skrzyneczki. Skrzynka postawiona/połozona na koziołku, przy drobinie pecha, moze z niego spaść-to juz czarny scenariusz, ale.........
W mojej miescinie obszedłem sklepy, składy drzewne, tartaki i łatę o przekroju 3cm/4cm, długosci 250cm dostane za około 6-7zł. Stopki z regulacją od 0-2 cm kształtują sie w cenie 2zł sztuka. Pozostaje tylko dociąć, skrecić i po krzyku. Takie jest moje zdanie.
Jak słusznie Grzegorz wspomniał, nie bedzie też kłopotu z transportem zwykłych nóżek, zawsze łatwiej je gdzies upchnąć niz koziołka.
Zastanawiam sie tylko czy 2cm regulacji wysokosci wystarczą, z podłogami róznie bywa.
Pozdrawiam
Własnie jestem na etapie budowy nóg do moich skrzynek. Troszke ten temat zgłębiłem. Zdecydownie jestem za zwykłymi nózkami przykrecanymi do boku skrzyneczki. Skrzynka postawiona/połozona na koziołku, przy drobinie pecha, moze z niego spaść-to juz czarny scenariusz, ale.........
W mojej miescinie obszedłem sklepy, składy drzewne, tartaki i łatę o przekroju 3cm/4cm, długosci 250cm dostane za około 6-7zł. Stopki z regulacją od 0-2 cm kształtują sie w cenie 2zł sztuka. Pozostaje tylko dociąć, skrecić i po krzyku. Takie jest moje zdanie.
Jak słusznie Grzegorz wspomniał, nie bedzie też kłopotu z transportem zwykłych nóżek, zawsze łatwiej je gdzies upchnąć niz koziołka.
Zastanawiam sie tylko czy 2cm regulacji wysokosci wystarczą, z podłogami róznie bywa.
Pozdrawiam
-
- Kontakt:
Moim zdaniem:
- skrzynka o wysokości 16 cm jest mało praktyczna ale sprawdza się, gdy pod makieką
trzeba zabezpieczyć przed np. zachaczeniem, napędy, mechanizmy, elektronikę itp
- koziołki nie zapewnią wspomnianych 100 cm od podłogi
- koziołki i tak trzeby by niekiedy przerabiać (niższe skrzynki - 9 cm)
- pojedyncze nogi są łatwiejsze do transportowania niż koziołki
- cena zwykłych nóżek jest naogół niższa niż 24 zł za komplet (ja dałem 24 za 4 komplety)
- rozwiązanie jest mało elastyczne (brak możliowści regulacji - krzywe podłoże)
Słowem zwykłe nóżki są praktyczniejsze, tańsze, przystępniejsze w transporcie.
Jestem na "nie"
- skrzynka o wysokości 16 cm jest mało praktyczna ale sprawdza się, gdy pod makieką
trzeba zabezpieczyć przed np. zachaczeniem, napędy, mechanizmy, elektronikę itp
- koziołki nie zapewnią wspomnianych 100 cm od podłogi
- koziołki i tak trzeby by niekiedy przerabiać (niższe skrzynki - 9 cm)
- pojedyncze nogi są łatwiejsze do transportowania niż koziołki
- cena zwykłych nóżek jest naogół niższa niż 24 zł za komplet (ja dałem 24 za 4 komplety)
- rozwiązanie jest mało elastyczne (brak możliowści regulacji - krzywe podłoże)
Słowem zwykłe nóżki są praktyczniejsze, tańsze, przystępniejsze w transporcie.
Jestem na "nie"

Ostatnio zmieniony 13 cze 2006, 17:04 przez whosho, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jacekk
- Kontakt:
Ma ktoś może zdjęcie tego kozła
Można je dać na forum i łatwiej by było w sklepie to znaleźć.

Ostatnio zmieniony 13 cze 2006, 15:54 przez Jacekk, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Czy piszę po chińsku czy może krzesełkami?
Powtórzę więc - propozycja brzmi, by sTTandardowym zestawem stały się :
1. segment/moduł o wysokości 16 centymetrów (między podstawą a płaszczyzną podtorza) postawiony na
2. koziołku zakupionym za 12 PLN w najbliższej Castoramie
nic więcej
Powtórzę więc - propozycja brzmi, by sTTandardowym zestawem stały się :
1. segment/moduł o wysokości 16 centymetrów (między podstawą a płaszczyzną podtorza) postawiony na
2. koziołku zakupionym za 12 PLN w najbliższej Castoramie
nic więcej
- carman
- Kontakt:
Możnaby to w wersji graficznej przedstawić
Szczerze mówiąc "nie łapię". Jestem w trakcie rysowania modułu i mam jeszcze możliwość wprowadzenia poprawek.

-
- Kontakt:
Nogi sTTandardowe....
Sprawa niejako ożyła w czasie imprezy w Bielku Białej. Tradycyjnie były kłopoty z nogami (głównie za moją sprawą) i w końcu podstępnie (w czasie konsumpcji w ograniczonym gronie) przedstawiłem swój szatański pomysł......
Otóż sTTandard wymaga, by na granicach modułów główka szyny znajdowała się 100 cm ponad podłożem. W związku z tym wymagane się odpowiednie nogi. Większość sTTandardowiczów nie ma jednak głowy do robienia nóg....
Do rzeczy - propozycja brzmi, by używać "koziołków" szeroko dostępnych w cenie 12 PLN w CASTORAMIE i uznać je za sTTandardowe. Pełny 16 cm profil podparty na takim koziołku ma główkę szyny na wysokości bodajże 88 cm. Ci, którzy mają niższą wersję profilu - 9 cm - mogą uzupełnić wysokość dowolną 7 cm podkładką. W tym wypadku łatwiej jest podnosić niż obniżać, chociażby podłożyć 12 cm styropianu pod koziołek i jest setka.
Zalety dla mnie oczywiste. Udajemy się do sklepu po gotowy produkt i z głowy....
Wady to chyba konieczność przeproszenia się niektórych z piłą i oberżnięcia swoich nóg.
Poddaję temat pod dyskusję bo mam dość wiecznych prowizorek
i bitew o stoliki i inne takie tam....
Otóż sTTandard wymaga, by na granicach modułów główka szyny znajdowała się 100 cm ponad podłożem. W związku z tym wymagane się odpowiednie nogi. Większość sTTandardowiczów nie ma jednak głowy do robienia nóg....
Do rzeczy - propozycja brzmi, by używać "koziołków" szeroko dostępnych w cenie 12 PLN w CASTORAMIE i uznać je za sTTandardowe. Pełny 16 cm profil podparty na takim koziołku ma główkę szyny na wysokości bodajże 88 cm. Ci, którzy mają niższą wersję profilu - 9 cm - mogą uzupełnić wysokość dowolną 7 cm podkładką. W tym wypadku łatwiej jest podnosić niż obniżać, chociażby podłożyć 12 cm styropianu pod koziołek i jest setka.
Zalety dla mnie oczywiste. Udajemy się do sklepu po gotowy produkt i z głowy....
Wady to chyba konieczność przeproszenia się niektórych z piłą i oberżnięcia swoich nóg.
Poddaję temat pod dyskusję bo mam dość wiecznych prowizorek

Ostatnio zmieniony 20 cze 2006, 10:42 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.