PiotrZ pisze:Już myślałem, że po prostu nie wypada robić mniej niż R1200. Twoje moduły napawają mnie optymizmem...
sTTandard dopuszcza łuki o minimalnym promieniu R=900mm, tak więc te moduły jak najbardziej mieszczą się w normie.
Moim zamierzeniem jest odtworzenie klimatu górskiej linii kolejowej, jaka prowadzi np. do Szklarskiej Poręby. Występują tam łuki 90 - 180° o promieniach rzędu R=200m. Poniżej kilka fotek mojego autorstwa przedstawiających te "tortowe"

łuki:
Z doborem promienia łuku swoich modułów miałem niezły zgryz - teoretycznie łuki R=200m powinny mieć w TT ok. r=1500mm.
Ja jednak zdecydowałem się na r=900mm z dwóch powodów:

Promienie z zakresu r=1500-1800mm są już "zarezerwowane" przez budowniczych łuków nizinnych, które w rzeczywistości mają R>=500m, a więc są ponad 2x większe.

W rozjazdach EW3 łuk R=190m jest odwzorowany łukiem r~960mm, stąd najbliższe sTTandardowe "oczko" to właśnie r=900mm.
Jak zapewne niektórzy pamiętają z Radomia, mój pierwszy moduł był wyposażony w trzecią szynę, typową dla tak ciasnych łuków (patrz zdjęcia). Docelowo wszystkie łuki z tego kompletu będą w nią wyposażone.
(
Dyskusja o trzeciej szynie przeniesiona do wątku http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=4629)