Moje moduły sTTandardowe - łuk 180° / R=900mm

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Posty: 1430
Rejestracja: 07 kwie 2006, 22:57
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 10 times
Kontaktowanie:

Re: Moje moduły sTTandardowe - łuk 180° / R=900mm

Postautor: T_Domagalski » 19 maja 2012, 10:51

No niestety... Moduły są przejezdne, ale wciąż niewykończone. :cry:


Awatar użytkownika
aviaTTor
Posty: 547
Rejestracja: 06 kwie 2008, 16:24
Lokalizacja: czestochowa
Has thanked: 5 times

Re: Moje moduły sTTandardowe - łuk 180° / R=900mm

Postautor: aviaTTor » 09 maja 2012, 11:21

Może tak na podsumowanie tematu wklej Tadziu zdjęcia gotowych już modułów ;)
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Posty: 1430
Rejestracja: 07 kwie 2006, 22:57
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 10 times
Kontaktowanie:

Re: Moje moduły sTTandardowe - łuk 180° / R=900mm

Postautor: T_Domagalski » 27 maja 2010, 10:24

drlukasz pisze:W Rokytnicach stwierdziliśmy, że "Gagariny" nie lubią się z trzecią szyną na module Tadka - następowało wieszanie się lokomotyw osłoną wózka na wjeździe na moduł. Jeśli byś mógł Tadziu, to albo cała szyna powinna zejść poniżej "szyn właściwych"...

Jest jeszcze taka możliwość, że na łączeniu modułów był "schodek", z powodu którego osłona wózka uderzała w trzecią szynę.
Gdyby to była kwestia samej wysokości trzeciej szyny, to gagar wieszałby się na całej długości modułu, a szczególnie w okolicach tej wydeptanej dróżki przez tory, gdzie miałem największe problemy z równym zamocowaniem trzeciej szyny. :roll:


Tak, to ten. Szkoda, że wraz ze zniknięciem obrazków stracił wiele na wartości... :cry:
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Posty: 2065
Rejestracja: 09 kwie 2006, 00:34
Lokalizacja: MDM
Has thanked: 8 times
Been thanked: 4 times
Kontaktowanie:

Re: Moje moduły sTTandardowe - łuk 180° / R=900mm

Postautor: oelka » 26 maja 2010, 22:26

T_Domagalski pisze:A jeśli chodzi o dyskusję nad przeznaczeniem trzeciej szyny, to w "Poradach i technikach..." był kiedyś cały wątek poświęcony temu zagadnieniu. Teraz gdzieś zniknął, ale może nie całkowicie...
A to nie ten czasem?
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=4629

Przy okazji warto by coś zrobić z brakującymi zdjęciami.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 27 maja 2010, 09:43 przez oelka, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
drlukasz
Posty: 907
Rejestracja: 09 kwie 2006, 10:03
Lokalizacja: Częstochowa
Been thanked: 13 times
Kontaktowanie:

Re: Moje moduły sTTandardowe - łuk 180° / R=900mm

Postautor: drlukasz » 26 maja 2010, 19:33

T_Domagalski pisze:... w "Poradach i technikach..." był kiedyś cały wątek poświęcony temu zagadnieniu. Teraz gdzieś zniknął, ale może nie całkowicie...
Pewnie dla lepszej czytelności trafił do jednego z licznych podforów (potworów ??) gdzie stał się niewidoczny... :/

BTW. W Rokytnicach stwierdziliśmy, że "Gagariny" nie lubią się z trzecią szyną na module Tadka - następowało wieszanie się lokomotyw osłoną wózka na wjeździe na moduł. Jeśli byś mógł Tadziu, to albo cała szyna powinna zejść poniżej "szyn właściwych", albo przynajmniej na dystansie 2-3cm od czół modułu warto by było zrobić skos na trzeciej szynie.
Ostatnio zmieniony 27 maja 2010, 09:42 przez drlukasz, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Posty: 1430
Rejestracja: 07 kwie 2006, 22:57
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 10 times
Kontaktowanie:

Re: Moje moduły sTTandardowe - łuk 180° / R=900mm

Postautor: T_Domagalski » 26 maja 2010, 16:32

BarTTman pisze:Czy można spytać w jaki sposób montował Kolega tę 3 szynę na podkładach ? Jest klejona ?

Tak, jest przyklejona cyjanoakrylem do podkładów. Najpierw jednak musiałem usunąć z podkładów skalpelem część imitacji śrub, żeby ta trzecia szyna leżała bliżej szyny zasadniczej.

A jeśli chodzi o dyskusję nad przeznaczeniem trzeciej szyny, to w "Poradach i technikach..." był kiedyś cały wątek poświęcony temu zagadnieniu. Teraz gdzieś zniknął, ale może nie całkowicie...
Awatar użytkownika
BarTTmań
Posty: 577
Rejestracja: 03 paź 2008, 22:06
Lokalizacja: Poznań
Been thanked: 1 time

Re: Moje moduły sTTandardowe - łuk 180° / R=900mm

Postautor: BarTTmań » 26 maja 2010, 16:06

Aha, dzięki! Zastanawia mnie natomiast dość duży odstęp pomiędzy szynami. To chyba sporo więcej niż szerokość obręczy koła...
Awatar użytkownika
Alteo
Posty: 637
Rejestracja: 19 gru 2007, 18:13
Lokalizacja: Rawicz

Re: Moje moduły sTTandardowe - łuk 180° / R=900mm

Postautor: Alteo » 26 maja 2010, 15:53

Są to zdjęcia z Ośrodka w Węglewie, gdzie przeprowadza się próby zderzeniowe. Mają chyba zapobiegać wypadnięciu taboru poza tor w wypadku wykolejenia się. Takie przeznaczenie ma każda trzecia szyna.
Awatar użytkownika
BarTTmań
Posty: 577
Rejestracja: 03 paź 2008, 22:06
Lokalizacja: Poznań
Been thanked: 1 time

Re: Moje moduły sTTandardowe - łuk 180° / R=900mm

Postautor: BarTTmań » 26 maja 2010, 15:49

A tak właściwie to czemu służą te dodatkowe szyny na prostym odcinku ?
Awatar użytkownika
Alteo
Posty: 637
Rejestracja: 19 gru 2007, 18:13
Lokalizacja: Rawicz

Re: Moje moduły sTTandardowe - łuk 180° / R=900mm

Postautor: Alteo » 26 maja 2010, 15:43

Skoro tak jest - to można i tak: :/
Obrazek Obrazek Obrazek
Aczkolwiek rozwiązanie dość prymitywne ale takie jest. Tak więc możliwości jest wiele. :P
Ostatnio zmieniony 12 mar 2013, 14:46 przez Alteo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
BarTTmań
Posty: 577
Rejestracja: 03 paź 2008, 22:06
Lokalizacja: Poznań
Been thanked: 1 time

Re: Moje moduły sTTandardowe - łuk 180° / R=900mm

Postautor: BarTTmań » 26 maja 2010, 14:21

Czy można spytać w jaki sposób montował Kolega tę 3 szynę na podkładach ? Jest klejona ?
Awatar użytkownika
trucker
Posty: 227
Rejestracja: 09 lut 2008, 09:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Moje moduły sTTandardowe - łuk 180° / R=900mm

Postautor: trucker » 04 mar 2010, 15:24

Bardzo przyjemnie ogląda się ten hiperrealizm.
Kilkujadek
Posty: 3292
Rejestracja: 13 kwie 2006, 19:34
Lokalizacja: Ciechanów
Has thanked: 1 time

Re: Moje moduły sTTandardowe - łuk 180° / R=900mm

Postautor: Kilkujadek » 04 mar 2010, 13:33

Problem polega na czymś innym. Otóż Tadek ostatnio ma skłonności do popadania w hiperrealizm czym emanuje w różnych tematach.
Przykładem jest:
T_Domagalski pisze:Skoro sam pokazujesz dobrze zdokumentowany szlak (choćby tutaj), to też mógłbyś się przynajmniej wzorować na tych zdjęciach...

Dla przypomnienia - poszło o kilka świerków przy torze na moim module.
W zamian wkleiłem zdjęcie dokumentujące szlak w okolicach Szklarskiej Poręby który robi Tadek. Na zdjęciu uwidoczniona jest 3 szyna która jest zamocowana w pozycji "leżącej", a nie "stojącej".
Żeby z tego wybrnąć należałoby:
a) zastosować taką samą lub mniejszą 3 szynę(konieczne szlifowanie szerokiej stopy). Tadek zastosował "N-kowe" w zasadniczych więc trzecia powinna być taka sama lub "Z-kowa".
b) nie przesadzać z tym hiperrealizmem. Prace postępują niezwykle wolno więc zanim te 2 moduły zostaną ukończone, mogą się zmienić materiały. Co wtedy? Kolejne rwanie szyn?
miki
Posty: 1252
Rejestracja: 09 kwie 2006, 10:56
Lokalizacja: Lipowo k.Glinianki
Been thanked: 1 time

Re: Moje moduły sTTandardowe - łuk 180° / R=900mm

Postautor: miki » 04 mar 2010, 11:59

Wracając do zawartości procentowej "szyny w szynie".... Czekając dziś na pociąg w Otwocku obejrzałem sobie dokładnie trzecią szynę i stwierdzam, że może być. Tylko:
- od wewnątrz 3 szyna jest przykręcona do każdego a nie co drugiego podkładu (zwykłym złączem U). Ta różnica od razu rzuca się w oczy !
- obie szyny stykają się stopkami, a stopka 3 jest powycinana w miejscach mocowania szyny właściwej. Nie wiem, czy po zrobieniu tu czegoś takiego zostałoby dość miejsca na koło.
Awatar użytkownika
Kwicek
Posty: 47
Rejestracja: 20 sie 2008, 21:28
Lokalizacja: Sandomierz

Re: Moje moduły sTTandardowe - łuk 180° / R=900mm

Postautor: Kwicek » 02 mar 2010, 06:58

T_Domagalski pisze:Inaczej przesuwające się łapki mogłyby zdrapać farbę.
Tak też myślałem tylko się zastanawiałem czy aby na pewno dobrze myślę. Dzięki.
Ostatnio zmieniony 02 mar 2010, 17:43 przez Kwicek, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Makieta Modułowa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość