No właśnie, co nie zmienia faktu, że pewna pokusa istniejeGrzegorz TT pisze:W trakcie budowy makiet wchodzą nowe materiały, zdobywamy nową wiedzę i umiejętności. Idąc tym torem myślenia nigdy nie skończymy zaczętych prac

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
No właśnie, co nie zmienia faktu, że pewna pokusa istniejeGrzegorz TT pisze:W trakcie budowy makiet wchodzą nowe materiały, zdobywamy nową wiedzę i umiejętności. Idąc tym torem myślenia nigdy nie skończymy zaczętych prac
W trakcie budowy makiet wchodzą nowe materiały, zdobywamy nową wiedzę i umiejętności. Idąc tym torem myślenia nigdy nie skończymy zaczętych pracmiki pisze:...Może bym tak zaczął stację od nowa
Kruger i TT Model wraz z torami i rozjazdami ma sie dobrze. Tylko nikt tego póki co nie sprowadza do Polski, po tym jak panu o bardzo politycznym nazwisku przeszła chęć na bycie importerem. W zasadzie, jeśli będą zainteresowani to zawsze mogę odświeżyć swoje znajomości ze Svetlana Kukova i porozmawiać z nią na temat taboru, czy torów. Jeżeli tego póki co nie uczyniłem, to głównie z dość przyziemnych powodów finansowychmiki pisze:Najpopularniejsza w wielkości TT to szyna Tilliga code 83 czyli 2,09 mm.
Były również - ale słuch po nich zaginął - code 70 Krugera czyli 1,8 mm.
c55 i c70 robi Micro Engineeringmiki pisze:Były również - ale słuch po nich zaginął - code 70 Krugera czyli 1,8 mm.
Z górnej półki są też c60 i c55 ale trzeba wyczaić, kto to robi.
Wszystko zależy od dokładności walcowania, partii, dalszej obróbki, itp.Fantomas pisze:Zmierzyłem zakupione przeze mnie szyny Tilliga - mają raczej 2,05 mm (nie mam dokładniejszej suwmiarki). Zgodnie z przytoczoną wcześniej definicją c80 powinno mieć 25,4*0,08 czyli 2,032mm, a c83: 25,4*0,083 czyli 2,1082mm.
Hm, ciekawe. Zmierzyłem zakupione przeze mnie szyny Tilliga - mają raczej 2,05 mm (nie mam dokładniejszej suwmiarki). Zgodnie z przytoczoną wcześniej definicją c80 powinno mieć 25,4*0,08 czyli 2,032mm, a c83: 25,4*0,083 czyli 2,1082mm.Krzysztof F pisze:Z tego wynika, że do gotowych torów c80 można zastosować fleksy do montażu o wysokości 2 mm - różnica to niepełne 0,1 mm. Do pominiecia. Dzięki.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości