Tydziałowo Stare

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

Re: Tydziałowo Stare

Post autor: trucker »

Trochę z tymi kosztami przesadziłeś kolego. Koszt zieleni na module 120cm u mnie wyniósł niecałe 400zł . Spora kwota, ale docelowo ma być 20 drzew a zakupiona trawa spokojnie zazieleni kolejny moduł.W tej cenie są również cztery pudełka krzaków. Doliczając koszt sklejki,kleju i torowiska myślę, że połowa wymienionej przez kolegę kwoty pozwoli wykonać prosty moduł szlakowy.Oglądając kolegi lokomotywy słupy i wskażniki zrobi kolega sam.
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

Można też jeżdżąc taborem po przejezdnym module i tym samym bawiąc się, inwestować w dłuższym czasie w taki moduł, po trochu (w miarę możliwości finansowych) dokupując co lepsze materiały i pracując nad nim, zbliżać się do "doskonałości" - aby efekt końcowy był extra. Przecież nikt nas nie goni ;) a takie powolne dokańczanie to sama frajda w i tak brakującym czasie - nie musimy kończyć modułu na siłę, już "za tydzień". No chyba, że komuś się spieszy :mrgreen: .
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Post autor: tydzial »

No i do tego dochodzi aspekt finansowy bo owszem można ful wypas i wtedy taki moduł kosztuje jakiś tałzen zł a nie chodzi oto aby wydać krocie ale małym nakładem coś efektownego osiągnąć.
tete
Kontakt:

:oops: Sorry, jakiś zmęczony wczoraj byłem (zarwana nocka) i CIĘŻKO kapowałem... :oops:

Cały czas sądziłem, że zdanie "Te moduły to H0" dotyczy modułów pokazanych na pierwszych fotkach. Wiem, że to co pokazałem to H0 (Lewin Leski). Zresztą, kto nie zna tej makiety? :lol:
zeno
Kontakt:

Post autor: zeno »

tete pisze:dlatego zgłupiałem... W końcu te pierwsze foty co zapodałeś to TT czy H0 ?? :?
Tydzialowi chodziło o link, który podałeś - to H0.
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2008, 10:41 przez zeno, łącznie zmieniany 1 raz.
Pawelec
Kontakt:

Post autor: Pawelec »

Te wszystkie fotki modułów co Tydzial pokazał wcześniej to moduły w skali TT, żadne H0
tete
Kontakt:

Ostatnio czytam...
tydzial pisze:Chodzi oto że ten link co podałeś to są fotki modułów H0 a moje TT(...)
Wcześniej czytam...
tydzial pisze:Te moduły to H0 ale trawka jest ok, no każdy orze jak może, nie ma tak żeby nie można lepiej.
dlatego zgłupiałem... W końcu te pierwsze foty co zapodałeś to TT czy H0 ?? :?
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Chodzi oto że ten link co podałeś to są fotki modułów H0 a moje TT wiadomo im mniejsza skala tym łatwiej coś dorobić samemu bo w "N"a już w "Z" to poza kupnymi materiałami nie wiele można samemu zbudować.
tete
Kontakt:

Nic nie kapuję z tego tematu...
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Te http://grzegorz2404.jalbum.net/warsztat ... 20216.html , a moje to TT, tłuczeń może być i w trzech i więcej kto powiedział że jest standard jeden kolor?
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2008, 14:00 przez tydzial, łącznie zmieniany 3 razy.
Krzysztof F
Kontakt:

A szuter

Post autor: Krzysztof F »

W dwóch kolorach? :?
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2008, 13:39 przez Krzysztof F, łącznie zmieniany 1 raz.
tete
Kontakt:

tydzial pisze:Te moduły to H0 (...)
H0 ?? - no OK. Spoko. Ale czemu na forum TT?
tydzial pisze:(...) ale trawka jest ok, no każdy orze jak może, nie ma tak żeby nie można lepiej.
Skoro Ciebie zadowala, to też OK. Tylko myślałem, że chcesz opinii innych, by coś poprawić, to swoją się podzieliłem. Krytyka miała być (jak zwykle) konstruktywna...
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2008, 10:56 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Te moduły to H0 ale trawka jest ok, no każdy orze jak może, nie ma tak żeby nie można lepiej.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2008, 10:55 przez tydzial, łącznie zmieniany 1 raz.
tete
Kontakt:

Widać, że trochę pracy za Tobą ;) brawo.
Wiesz... Uważam jednak, że twoja zieleń - moim zdaniem - nienaturalna w chwili obecnej. No chyba, że to niedokończona praca. Podobnie sprawa tych spadków gruntu po lewej na fotkach. Wyglądają na "w trakcie prac". Ta trawka sadzona po całości z arkusza sprawia chyba właśnie takie wrażenie. Przejścia pomiędzy matą przy nasypie i tą dalej zbyt intensywne i niemal od linijki. Popracowałbym nad tym jeszcze. Poza tym szuter wydaje mi się też jakiś dziwny. Możesz dać zbliżenie? Wygląda na "otoczaki"...
Słowem - ładny moduł, gdyby jeszcze nad nim popracować. Z tych krzaków (z gąbki?) to bym na twoim miejscu zrezygnował na korzyść siateczki HEKI-FLOOR i imitacji "gałęzi i konarów" z naturalnych chwastów. Coś jak te na tej fotce po prawej stronie: http://grzegorz2404.jalbum.net/warsztat ... 20216.html

Wiem, że łatwo gadać, a gorzej zrobić, no ale tak to widzę.

Może inni się wypowiedzą...
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Tydziałowo Stare

Takie tam coś
Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2008, 10:12 przez tydzial, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”