EM 10

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

ODPOWIEDZ
clipers
Kontakt:

Re: EM 10

Post autor: clipers »

Poszukuje zdjec lokomotywy EM10-001 z okresu gdy stacjonowala ona w Jeleniej Gorze. Czy moze ktos sie orientuje jakie bylo ich malowanie. Znalazlem kilka zdjec na necie ale kolory jakies takie wyblakle.
ModelarzeTT
Kontakt:

Post autor: ModelarzeTT »

Na początku lat 90-tych zrodziła się koncepcja wykorzystania lokomotyw EM-10 do pracy rozrządowej na stacji Tarnowskie Góry. Z elektrowozów, poprzez zastosowanie doczepnego tendra z baterią akumulatorów, miały powstać lokomotywy hybrydowe elektryczno-akumulatorowe. Lokomotywy te podczas pracy na zelektryfikowanych torach przyjazdowych stacji rozrządowej miały być zasilane z sieci trakcyjnej (wtedy też miała być ładowana bateria akumulatorów), natomiast podczas pracy na niezelektryfikowanych torach grupy kierunkowo-odjazdowej miały być zasilane z baterii akumulatorów. Na początku 1991 roku przeprowadziłem szereg pomiarów obciążeń manewrowych lokomotyw spalinowych pracujących w rejonie górki rozrządowej TGD/TGm-31 w Tarnowskich Górach (na tzw. kierunku próżnym). Pomiary miały dać odpowiedź na pytanie ile energii lokomotywa hybrydowa zużyje podczas pracy na torach niezelektryfikowanych i czy będzie w stanie naładować baterie akumulatorów w czasie pracy na torach zelektryfikowanych. Analiza wyników oraz przeprowadzone później na ich podstawie symulacje pokazały, że taka lokomotywa bez problemu mogła by pracować na tej stacji rozrządowej. I na tym wniosku wszystko się skończyło :D
Pozdrawiam. ModelarzeTT - Krzysiek
Filip
Kontakt:

Post autor: Filip »

No to ja dam schematy ;)
Przed modernizacją
Po modernizacji
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

Papcio pisze:Tak z innej beczki. :roll: Skoro pojawil sie temat rzadko spotykanego w Polsce zagranicznego taboru to mam pytanie dotyczace manewrowej Em-10 (ktorej to w Polsce rowniez za wiele nie ma (delikatnie mowiac) mimo iz jest konstrukcją rodzimą)
Skoro powstaly cztery egzemplarze i nie bylo zapotrzebowania na wiecej...
- otóż, gdzie mozna spotkać wspomnianą lokomotywę??? Ponoć wyprodukowano je w Poznaniu, ale czy jeszcze jakas w Poznaniu jezdzi czy tez wszystkie sie wyprowadziły??? :))
Zadna i nigdy tam nie stacjonowaly. Dwie byly w Skarzysku-Kamiennej, a dwie w Katowicach. Potem po modernizacji wyladowaly na Dolnym Slasku.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

Nie wiem jak jest obecnie, bo powiedzmy sobie przez ostatnie miesiące nie bywałem w tych okolicach, ale może nic sie nie zmieniło:

Wałbrzych Głowny
http://www.railfaneurope.net/pix/pl/ele ... m10_03.jpg

http://www.railfaneurope.net/pix/pl/ele ... 0_01_1.jpg

Wałbrzych Miasto
http://www.railfaneurope.net/pix/pl/ele ... 0_01_2.jpg
BarTT
Kontakt:

Post autor: BarTT »

Tak z innej beczki. :roll: Skoro pojawil sie temat rzadko spotykanego w Polsce zagranicznego taboru to mam pytanie dotyczace manewrowej Em-10 (ktorej to w Polsce rowniez za wiele nie ma (delikatnie mowiac) mimo iz jest konstrukcją rodzimą) - otóż, gdzie mozna spotkać wspomnianą lokomotywę??? Ponoć wyprodukowano je w Poznaniu, ale czy jeszcze jakas w Poznaniu jezdzi czy tez wszystkie sie wyprowadziły??? :))
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”