Wagon PMT 65201 i 65203

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Re: Wagon PMT 65201 i 65203

Post autor: oelka »

KrzyszTTof pisze:Z węglarkami PMT jest o tyle łatwo, że te z III epoki DR mają czarną ramę (czarny pasek u dołu pudła) natomiast te z IV DR mają całe pudła brązowe.
Analogicznie malowane są pozostałe dwie wersje "drewniane".
Kombinujecie strasznie, a to z oznaczeniem przewoźnika, a to z malowaniem ostoi. Przecież podstawową różnicą będącą powodem do podziału epok jest numer na wagonie. Podstawa do wprowadzenia IV epoki było ujednolicenie serii wagonu złożonej z cyfr i wprowadzenie cyfry sprawdzającej na końcu w postaci: 00 00 000 0 000-0 zamiast dotychczasowej sześciocyfrowej.
W późniejszym okresie objęło też ujednolicenie serii literowej np. w przypadku węglarek niemieckie "O" czy polskie "W" zostało zastąpione w przepisach UIC litera "E". Zmiany zakończono do roku 1980 - i to jest epoka IVa.

A w tym temacie zupełnie nie o to chodzi.
Żeby sprawdzić czym różni się model "Wuppertala" o numerze katalogowym PMT 65201 od 65203 trzeba zobaczyć co jest namalowane na modelu. Ze strony producenta wygląda, ze 65203 jest w epoce IV. Ale pewności, ze wagon na zdjęciu jest tym, którego dotyczy model katalogowy nie ma żadnej, szczególnie, ze zdjęcie 65203 jest jak na złość podlej jakości. W informacji o nowościach na rok 2005 jest zdjęcie tego modelu podpisane jako "handmuster" i ten prototyp ma ewidentnie oznaczenia epoki IV. Mimo. ze podpis mówi o epoce III.
65201 jest z pewnością modelem z epoki III. Posiada serię literową "K" i numer 21-05-30. Można go odnaleźć w TT Modellbahn Datenbank

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 20 sie 2008, 06:36 przez oelka, łącznie zmieniany 2 razy.
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

Sprawdzałem na abvv.de i jest wszędzie III epoka http://www.abvv.de/gw1.htm :> Tylko na ile jest to wiarygodne źródło...
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

KrzyszTTof pisze:Z węglarkami PMT jest o tyle łatwo, że te z III epoki DR mają czarną ramę (czarny pasek u dołu pudła) natomiast te z IV DR mają całe pudła brązowe.
:roll:
chyba nie dotyczy wagoników 2 osiowych - tam wszystkie wagony niezależnie co do przynależności do epoki maja czarną ramę.
http://www.pmt-modelle.de/produkte/fert ... t-k-wg.htm
w IV epoce jest czarna rama na fotkach!!

Co do węglarek 4 osiowych to masz rację!!!

Spróbuję sprawdzić trop BarTTka z wielkością loga DR :)

pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony 19 sie 2008, 11:32 przez Paweł Basiński, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Post autor: KrzyszTTof »

Paweł Basiński pisze:No właśnie fotek nie posiadam - mam zamiar to zakupić, ale pojawiły się wątpliwości co do przynależności do epoki III i dlatego szukam tych informacji.

Ma ktoś i może wkleić fotki z napisami z tych wagonów?
Z węglarkami PMT jest o tyle łatwo, że te z III epoki DR mają czarną ramę (czarny pasek u dołu pudła) natomiast te z IV DR mają całe pudła brązowe.

epoka III:
Obrazek

epoka IV:
Obrazek

Analogicznie malowane są pozostałe dwie wersje "drewniane".
Ostatnio zmieniony 19 sie 2008, 11:31 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 1 raz.
Paweł Basiński
Kontakt:

DBv pisze:Myślę, że wiem z czego może to wynikać, ale nie ukrywam - bardziej precyzyjna odpowiedź może się pojawić po ujrzeniu zdjęcia opisu na samym modelu. Na razie trudno ocenić, bo w katalogach i na pudelkach producenci potrafią umieścić najprzeróżniejsze rzeczy.
No właśnie fotek nie posiadam - mam zamiar to zakupić, ale pojawiły się wątpliwości co do przynależności do epoki III i dlatego szukam tych informacji.

Ma ktoś i może wkleić fotki z napisami z tych wagonów?

pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony 19 sie 2008, 11:30 przez Paweł Basiński, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

Myślę, że wiem z czego może to wynikać, ale nie ukrywam - bardziej precyzyjna odpowiedź może się pojawić po ujrzeniu zdjęcia opisu na samym modelu. Na razie trudno ocenić, bo w katalogach i na pudelkach producenci potrafią umieścić najprzeróżniejsze rzeczy.
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

Generalnie duże logo DR to III epoka, małe IV. W IV epoce weszły normy regulujące oznakowanie taboru; w niektórych przypadkach model może przedstawiać okres schyłku jednej z epok. Proszę mnie poprawić jakby co ;)
Paweł Basiński
Kontakt:

Wagon PMT 65201 i 65203

Witam!

Czy ma ktoś może PMT 65201 i 65203 tej firmy i może rozwiać wątpliwości?

Ze stronki wynika, że 65203 są w III epoce DR:
http://www.pmt-modelle.de/produkte/fert ... t-k-wg.htm
natomiast na pudełku jest umieszczona informacja o IV epoka DR.
Co do modelu 65201 nie ma takiej informacji na stronie producenta o epoce!

Konkretnie to chodzi o przynależność do epoki w/w wagonów.

pozdrawiam
Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”