i nawet te kamienie /kostki również niszczą strukturę metalu , lepiej po prostu myć .maciej_kolej pisze:są dostępne specjalne kamienie czyszczące.
No to zaraziłem się TT
Moderator: mod-Makieta
-
- Kontakt:
Re: No to zaraziłem się TT
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Przetarcie papierem o bardzo drobnej fakturze nic nie szkodzi (nie chodzi o szlifowanietwardy pisze:Nie radzę używać środków ściernych bo niszczą strukturę metalu i potrzeba czyszczenia będzie coraz większa .
W zamian proponuje środki zmywające brud różnego rodzaju ogólnie dostępne .

Ostatnio zmieniony 16 lip 2008, 09:01 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Nie radzę używać środków ściernych bo niszczą strukturę metalu i potrzeba czyszczenia będzie coraz większa .
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Musisz je czyścić co jakiś czas szczególnie gdy przechowujesz makietę/moduły w miejscach o zwiększonej wilgotności. Właśnie dziś wyciągnąłem moduł który od listopada nie był uzywany, podpiąłem i .....lokomotywa "skacze", kilka przetarć papierem ściernym i po krzyku.sebano79 pisze:Szyny białe po pewnym czasie też pokrywają się brązowawym nalotem.
Ostatnio zmieniony 16 lip 2008, 09:00 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
- sebano79
- Kontakt:
Zauważyłem ciekawe zjawisko. Szyny białe po pewnym czasie też pokrywają się brązowawym nalotem. Podejrzewam jednak, że jest to wina pomieszczenia (garaż), w którym się one znajdują. Mam nadzieję, że nie jest to początek korozji a jedynie swego rodzaju patyna. Na szczęście nie zauważyłem pogorszenia właściwości przewodzących.a tylko białe błyszczą jak "nowe srebro", a oksydowane są brązowawe
Ostatnio zmieniony 29 maja 2008, 14:01 przez sebano79, łącznie zmieniany 1 raz.
- miano
- Kontakt:
Proponuję tory do samodzielnego montażu na podkładach flexowych - mi wyszły 13,40/mb ze złączkami oraz rozjazdy do montażu na torach flexowych EW 2 (83420) i EW 3 (83421) - umożliwiają złożenie rozjazdu lewego, prawego, dwustronnego i wewnętrznego. Z ich montażem poza koniecznością docięcia szyny nie miałem problemu - podejrzewam że problemy montażowe występują przy EW 1.
Ja zakupiłem tu:
http://www.swiatkolejek.pl/
Aczkolwiek przed świętami wykupiłem cały zapas szyn, a następne mają być w/g zapewnień właściciela koło połowy stycznia
Ja zakupiłem tu:
http://www.swiatkolejek.pl/
Aczkolwiek przed świętami wykupiłem cały zapas szyn, a następne mają być w/g zapewnień właściciela koło połowy stycznia

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Rozważ zakup flexów do złożenia (BAUSATZ) -> ok. 26 zł za 2mb toru !Diospyros pisze:...tylko dlaczego tyle kosztują?

-
- Kontakt:
Noo wreszcie przyszła. BR221. Na torach prezentuje sie znakomicie. Muszę tylko do niej jakiś zestaw wagonów pasażerskich wynaleźć.
Moja makieta będzie na torach modelowych. To jednak klasa sama w sobie (tylko dlaczego tyle kosztują?
Gdyby komuś coś zbywało i wylegiwało się niepotrzebnie w szufladzie, to chętnie odkupię.
Moja makieta będzie na torach modelowych. To jednak klasa sama w sobie (tylko dlaczego tyle kosztują?

Gdyby komuś coś zbywało i wylegiwało się niepotrzebnie w szufladzie, to chętnie odkupię.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Loka BARDZO zasłużona w mnożeniu miłośników TT. Sam się nią zaraziłem (drugi wirus to BR254 - to mi do dziś nie przeszłoDiospyros pisze:Właśnie udało mi się wyszarpać BR221 BTTB z Allegro. Nie mogę się doczekać, kiedy postawię ją na torach.

Loki BTTB, nawet w najlepszej kondycji, wymagają renowacji - wymiana silnika, instalacja oświetlenia LEDowego, dygitalizacja.
Prześpij się z tymi propozycjami, ale wymiana silnika (na kit z eBay ) polecam -> to inny świat (wart tych ok 10 EUR-choć teraz z okazji świąt ceny dochodzą do 30

-
- Kontakt:
Właśnie udało mi się wyszarpać BR221 BTTB z Allegro. Nie mogę się doczekać, kiedy postawię ją na torach.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2006, 14:58 przez Diospyros, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mariusz
- Kontakt:
Tilligowi więcej rzeczy chyba nie wychodzi.
Ja oniemiałem jak zobaczyłem set nr 01464.
I co? I nic! Jak zacząłem rozpytywac po sklepach w DE to tylko znikał z ofert sprzedaży.
A był ponoc nowością na ten rok!
Trudno, kasę przepusciłem na inne modele.
Ja oniemiałem jak zobaczyłem set nr 01464.

I co? I nic! Jak zacząłem rozpytywac po sklepach w DE to tylko znikał z ofert sprzedaży.
A był ponoc nowością na ten rok!
Trudno, kasę przepusciłem na inne modele.

-
- Kontakt:
haa tylko gdzie? będę wdzięczny jak tylko ktoś mi powie gdzie, podobno Tillig na razie zaprzetał produkcji...Charakterek pisze:Zaraziłeś sie po zakupie 1406. A co będzie, jak kupisz to? Strach się bać...
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
To piękny zestaw na początek. Warto zwrócic uwagę na ten tabor. Wyobraź sobie niewielką stację (zaledwie mijanka) gdzie niewielka bocznica zmierza do magazynu/fabryczki zakładów......Diospyros pisze: Właśnie rozpocząłem swoją przygodę z kolejkami TT. Na razie od b. małego kroczku - zestaw startowy 01406.
Pozdrawiam

A to taka sugestia...

Na dole stacja z preonem, przy bocznicy rampa i magazyn.
Hi,
Choć troszkę późno, także witam Cię na forum raz jeszcze. Brawo za wybór skali!
Choć troszkę późno, także witam Cię na forum raz jeszcze. Brawo za wybór skali!

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Z tego co mi wiadomo mamy 3 rodzaje torów:Diospyros pisze:Czy duża jest różnica w wyglądzie między torami modelowymi a innymi (poza bettungs)

Nie bardzo rozumiem, ale jeśli planujesz budowę od zera to Twój wybór powinien paść na tory modelowe (patrz dyskusje na Forum -> rurki vs modelowe). Osobiście doradzam użycie fleksów (26 PLN za 2 mb toru w T-H) do samodzielnego składania BAUSATZ (z wyjątkiem rozjazdów - te kupować gotoweDiospyros pisze:Makietę, chciałem budować używając torów bez podkładów